Search
Close this search box.
12 Mest Stillede Spørgsmål Om Stempelkande Kaffe

12 mest stillede spørgsmål om stempelkande kaffe

I denne artikel vil jeg gennemgå de mest stillede franske pressekaffespørgsmål for begyndere. Nogle af disse forklarer, hvorfor du skal blomstre din kaffe, og hvordan du slipper af med kaffeslam i din franske presselavede kaffe.

Jeg vil også forklare, hvorfor brug af rent vand er nøglen til at lave din drømmekaffe derhjemme! Snup dig selv en god kop joe, og lad os komme ind i det.

1. Hvad betyder blomstringen af ​​kaffe?

Blomstringen af ​​kaffebønner betyder en hurtig frigivelse af gasser, der er opbygget i kaffebønnen.

Mens kaffebønner ristes, dannes der gas inde i kaffebønnerne. Kaffebønnerne vil begynde at miste nogle af deres gasser, mens de venter på at blive købt og brugt til at lave en lækker kop kaffe.

Kaffebønnerne begynder at miste endnu flere gasser, mens de males. Selvom du ikke bemærker, at kaffebønnerne mister nogle af deres gasser, vil du mærke en forskel, når du begynder at brygge din kaffe.

Når du først begynder at blomstre din kaffe, vil du se mange bobler opstå på overfladen af ​​vandet.

Hvis du vil starte opblomstringen, skal du begynde at tilsætte 1/4 af den samlede mængde vand til din malede kaffe. Denne teknik bruges mest, mens du bruger en fransk presse , Chemex og en smart drypper.

Når gasserne begynder at boble væk, vil den sure smag af kaffebønner også gå med. Hvis du aldrig har blomstret kaffe før, har du måske bemærket en lidt syrlig smag til din kaffe. Det betyder, at kaffebønnerne ikke er blevet afgasset og vil efterlade denne smag.

Sørg for at bruge varmt vand, men ikke kogende vand, for at starte blomstringen af ​​din kaffe. Vand til kaffebrygning skal bringes i kog og bringes ned til ca. 92 C for at begynde at brygge kaffe. Hvis du tilføjer kogende vand til dine malede kaffebønner, vil du brænde kaffen og efterlade en bitter eftersmag til din kaffe.

2. Vil rent vand give en bedre kop kaffe?

Kort svar: Ja, det vil det.

Hvis du nogensinde har læst en bog om kaffe eller set en youtube-video, har du måske bemærket, at de mennesker, der taler om at brygge kaffe; bruger rent vand.

Jeg kan næsten høre dig spørge dig selv, betyder det virkelig noget, hvilket vand jeg bruger? Jeg kan bare bruge vandet fra min køkkenhane, ikke? 

Selvom dette er sandt for de fleste lande i verden, er der lande derude, der har virkelig dårlige klorniveauer i deres vand.

Dette vil have stor indflydelse på din kaffebryg; det ufiltrerede vand vil afgive denne mærkelige smag i din kaffe. Jeg har lavet kaffe med ufiltreret vand, og jeg kan fortælle dig, at det smager så meget mere anderledes, end jeg var vant til.

Selvom klorvand ikke er en sundhedsfare, lider kaffeoplevelsen under det. Jeg kan anbefale at bruge flaskevand fra dit lokale supermarked.

Jeg ved, at de fleste af jer, der bor i et amt med forkalket vand, er vant til smagen, men jeg kan anbefale at lave kaffe med vand på flaske. 

Du mærker helt sikkert en forskel i smagen, og du vil blive overrasket over resultatet.

Du kan også koge postevandet og fjerne noget af den kraftigt smagende klorsmag. Selvom smagen bliver mindre, vil den stadig være der, og du skal ikke drikke for meget af den. Husk, for meget af noget er ikke godt.

3. Hvordan undgår man slam i den franske presse?

Hvis du nogensinde har drukket kaffe lavet med en fransk presse, har du måske bemærket et lille lag på bunden af ​​din kop. Oftest kaldet slam.

Slammet på bunden af ​​din kop; er små kaffepartikler, der ikke blev filtreret ud, mens du trykker på din franske presses stempel.

Selvom det er svært helt at slippe af med slammet i din franske pressekaffe, kan du prøve flere ting for at slippe af med det meste. Jeg vil komme ind på James Hoffmanns teknik og bruge et tilføjet filter til dit franske pressestempel for at slippe af med det meste af slammet i din kaffe lavet med en fransk presse.

Undgå slam ved at tilføje et ekstra lag filter

Hvis du kan lide den rene og afbalancerede smag af pour-over-kaffe, vil du måske prøve denne teknik til at lave fransk presse, da dette vil omfatte brug af et ekstra filter på dit stempel.

For at prøve denne teknik derhjemme, start med at skære en rund form ud af ethvert kaffefilter, du har hængende i dit køkkenskab. Jeg foreslår at bruge Chemex-filtre til denne metode. 

Chemex-filtrene vil være perfekte til denne metode på grund af deres allerede runde form, og filtrene i sig selv giver et fantastisk resultat.

Følg disse enkle trin for perfekt at skære cirklen til din franske presse.

Trin 1 . Start med at folde de forfoldede filtre ud i deres oprindelige form. Dette vil give dig et perfekt cirkulært filter. Læg det fladt ned på din køkkenbord og tag en saks.

Trin 2 . Sæt stemplet på din franske presse i midten af ​​dit filter.

Trin 3 . Begynd at skære rundt om kanterne af stemplet, og tilføj omkring 1 til 2 centimeter af dit endelige snit. Du får brug for den ekstra længde på siderne senere.

12 Mest Stillede Spørgsmål Om Stempelkande Kaffe

Trin 4 . Du har nu et lille Chemex-filter til din franske presse. For at det skal fungere korrekt, skal du tilføje dette filter til bunden af ​​dit franske pressestempel.

Sæt langsomt det franske pressestempel ind i bægeret, mens filteret er påsat. Du kan nu trykke ned på din friskbryggede kaffe. Slammet kan ikke gå gennem filteret.

Det er derfor, nogle mennesker foretrækker at drikke Chemex eller smart drypper kaffe. Det er nu tid til at nyde kaffen!

4. Hvordan reparerer man den franske presse, når den er i stykker?

Vidste du, at der er mange dele af din franske presse, som du kan skille ad ? Der er to hoveddele til en fransk presse. Den første del er delen med låg, stempel og filter. Det andet er bægeret med dets bund og håndtag.

Alle delene kan skilles ad; den store del ved at fjerne de forskellige dele fra hinanden er, at du nemt kan bestille nye dele, der er gået i stykker på dig. Dette er et nyt filter eller endda et nyt bægerglas .

Du vil også være i stand til at rense den franske presse lettere på denne måde. Mens jeg adskilte min franske presse derhjemme, fandt jeg ud af, at en lille smule malet kaffe stadig kan lide at klæbe rundt om kanterne af filteret.

Hvis du lader disse små kaffestykker sidde der et par dage i træk. De vil tilføje en ejendommelig; bitter smag til din kaffe næste gang du brygger. Hvis du holder alle vores kaffebryggere rene, vil du nyde den morgenkop joe endnu mere!

5. Hvad er den passende temperatur på vandet?

Vandet til at brygge fransk pressekaffe skal være omkring 92°C (eller 197°F). Når du hælder kogende varmt vand direkte på din kaffemaling, vil du højst sandsynligt overudvinde din kaffe og efterlade bitre noter.

Hvis vandet ikke er varmt nok, vil du underudvinde din kaffe, hvilket ofte vil efterlade dig med en surt smagende kaffe.

Mit tip til at koge vand til dit kaffebrygningseventyr er at lade elkedlen stå på din køkkenbord i 30 sekunder efter den har kogt. Dette vil højst sandsynligt gøre jobbet med at køle ned til omkring 92°C (eller 197°F).

Du kan altid købe et termometer til at måle den nøjagtige temperatur på dit varme vand. Dette vil være den mest nøjagtige måde at sikre, at dit vand ikke er for varmt eller koldt til at brygge din yndlingskaffe.

6. Hvilket forhold mellem kaffe og vand skal jeg bruge?

Jeg kan godt lide at bruge et forhold på 1:13 til min franske pressebryg. Dette kommer ned til 38 gram kaffebønner for 500 ml brugt vand. Brug af dette forhold mellem kaffe og vand til min franske presse vil give en dejlig stærk kop kaffe.

Du kan altid ændre dette forhold op, hvis du ikke kan lide en stærk kop kaffe. Prøv det og skift mængden af ​​kaffe, du vil bruge. Det bedste ved at lave kaffe derhjemme er, at du kan vælge alt, lige fra de brugte kaffebønner til den bryggeteknik, du bedst kan lide.

For eksempel bruger James Hoffmann gerne 30 gram kaffe for hver 500 gram vand, hvilket kommer ned til et forhold mellem kaffe og vand på 1:17. Så det er meget forskelligt fra person til person, hvilken slags styrke kaffe de kan lide.

Når jeg laver fransk pressekaffe, laver jeg gerne 250 ml til en portion kaffe. Dette er en ret stor kop joe, men absolut værd at lave. Hvis du kan lide at drikke lidt mindre kaffe på én gang, kan du nemt beregne, hvor meget kaffe du skal bruge til din kaffe.

Hvis du gerne vil bruge forholdet 1:13, og du gerne vil lave 800 ml kaffe, skal du kun dividere 800 med 13, og ud kommer i alt 61,5 gram kaffe, du skal bruge til din brygning.

7. Hvor længe lader du kaffen trække i en fransk presse?

Det bedste ved at lave (og drikke!) fransk pressekaffe er dens unikke kaffesmag. Den bedste måde at opnå denne karakteristiske smag på er at nå den perfekte bryggetid, hver eneste kaffebryg.

Din franske pressekaffe skal blomstre 30 sekunder, før du tilføjer ekstra vand til den. Efter kaffens blomstring er færdig, hælder du det resterende vand på de malede kaffebønner og venter i yderligere 4 minutter.

Den samlede bryggetid for den franske presse vil være 4 minutter og 30 sekunder.

Bruger James Hoffmanns bryggemetode

Men når du bruger bryggemetoden fra James Hoffmann , forlænger du bryggetiden med et par minutter. Denne teknik vil tage lidt længere tid.

Bryggetiden forbliver stort set den samme. Teknikken kræver, at du venter 3 minutter og 30 sekunder efter kaffebønnernes første blomstring. Efter kaffen er brygget, skal du vente i 6 til 8 minutter, før du drikker din kop joe.

8. Hvordan gør man fransk pressekaffe mindre vandig?

Når din franske pressekaffe smager lidt vandet, kan du prøve tre ting for at få den til at smage en anelse stærkere. Du kan prøve at trække kaffen i længere tid, øge mængden af ​​kaffe, der bruges i din brygning, eller bruge forskellige kaffebønner.

Hvis du har brygget kaffe med James Hoffmann-forholdet 1:17, kan du prøve at bruge 1:15. Når du har prøvet dette forhold, kan du nemt afgøre, om du kan lide at drikke din kaffe ved at bruge den mængde malet kaffe i alt. Du kan blive ved med at prøve dette, indtil du har fundet en passende mængde malet kaffe til din smag.

Når du ikke har lyst til at bruge så meget malet kaffe til din kop joe, kan du også prøve at tilføje et minut til din bryggetid. På denne måde vil kaffen trække i længere tid og efterlade en mere udviklet smag.

Hvis de første to tips til at gøre din franske presse mindre vandig ikke hjalp på nogen måde, er det måske bedst at bruge en mørkere ristet kaffebønne til din næste bryg.

Mørkt ristede kaffebønner ristes til højere temperaturer, hvilket i nogle tilfælde efterlader stærkere smag, som kul og tjære. Vær nu ikke bange for at prøve at bruge en mørkristet kaffebønne, når du læser tjære og trækul. Kaffebønnernes smag er ikke så dramatisk, som det lyder.

Det er bare, at den blomstrede og søde smag af let ristet kaffe ikke er der mere og byttes ind med en pakke med stærkere smagsvarianter.

9. Rører du i kaffen, mens du brygger?

Hvis du er vant til at lave pour-over-kaffe, har du måske spekuleret på, om det er nødvendigt at røre din kaffe for at brygge fransk pressekaffe.

Hældningsteknikkerne til at brygge kaffe er lavet med et kegleformet filter, hvor alt vandet skal igennem for at udvinde din kaffe. Jo mere kaffe der er i den lille kegle, jo mere smag udvindes fra al den malede kaffe, der køler rundt.

Men den franske presse er en helt anden bryggeproces, kaffen vil trække med vandet i en periode. Mens du blomstrede din kaffe, sørgede du for at væde alle dine kaffebønner, så alle vil trække deres smag ud i vandet. Så der er virkelig ingen grund til at røre rundt i kaffen, fordi smagene trækker ud på begge måder.

10. Hvilken størrelse af den franske presse er den rigtige for dig

Der er et par størrelser af fransk presse, der er mest almindeligt brugt til en hjemmebrygger.

  • 3 kopper (0,35 liter)
  • 4 kopper (0,5 liter)
  • 8 kopper (1 liter)
  • 12 kopper (1,5 liter)

Selvom der er mange flere franske pressestørrelser på markedet, nogle større, nogle mindre, er det de franske pressestørrelser, jeg har set i mit liv.

Det er svært at vælge den rigtige størrelse fransk presse til dit hjem. Hvis du laver 2 til 3 kopper kaffe ad gangen, foreslår jeg, at du køber 4 kopper-versionen af ​​enhver fransk presse derude. Dette vil give dig lidt mere frihed, når en ven eller to kommer forbi.

Personligt bruger jeg 8 kopper versionen Bialetti French press. 

På denne måde vil jeg være i stand til at brygge meget mere kaffe ad gangen. Dette er den bedste størrelse for mig.

Når du leder efter den største franske presse derude, vil du måske prøve lykken med at købe en 12 kopper fransk presse. Du vil kunne nyde en masse kaffe på én gang!

11. Smager fransk pressekaffe bedre end Chemex?

Smagen af ​​fransk pressekaffe er helt anderledes end smagen af ​​Chemex kaffe. Chemex-kaffe er en hældningsteknik, der bruges til at brygge kaffe, ved at bruge et kaffefilter, hvorigennem kaffen først skal igennem.

Fransk pressekaffe fremstilles ved at bruge malede kaffebønner og lade det trække for at ekstrahere kaffen. Selvom kaffen, efter at have brygget kaffe med den franske presse, dyppes ned ved hjælp af et filter. Det er ikke den samme slags filter sammenlignet med filteret på en pour-over-kaffe.

Ved at se på billederne nedenfor, vil du måske bemærke den største forskel i filteret. Det venstre foto er et filter, der bruges til brygning med en Chemex. Til højre er det franske pressefilter fastgjort til stemplet og låget på den franske presse.

12 Mest Stillede Spørgsmål Om Stempelkande Kaffe

Kaffen lavet ved hjælp af den franske presse vil give en stærkere kop joe. Den har lidt mere krop over sig, og du kan måske også få nogle flere sure noter derinde.

Kaffe lavet med en Chemex smager lidt rundere. Kaffesmagene er mere afbalancerede og har sødere noter.

12. Hvordan renser du din franske presse på den rigtige måde?

Olien, der er tilbage i den franske presses bæger, efterladt af kaffebønnerne, kan endda gøre din franske presse mere lækker. At efterlade denne olie kan endda få din franske pressekaffe til at smage stærkere og bedre.

Så du behøver ikke at rengøre din franske presse grundigt, hver gang du laver kaffe med den. Jeg foreslår, at du skyller alle kaffepartiklerne ud og gør rent under filteret, hver gang du bruger din franske presse.

Rengøring af din franske presse grundigt ved at bruge sæbe med få dages mellemrum vil fungere fremragende. Start med at fjerne stemplet fra dets bægerglas og rengør dem under rindende vand med sæbe.

Du kan også fjerne hele bægeret fra bunden og tilføje det til din opvaskemaskine en gang med få dages mellemrum for at få det samme resultat.

Rengøring af din franske presse korrekt er nøglen til god kaffe. Smagen vil blive ændret af de efterladte kaffepartikler fra de sidste dage. Din kaffe begynder måske endda at smage lidt bittert; smagen vil blive påvirket af kaffebønnerne mellem filteret.

Konklusion

Mens jeg skrev denne artikel, stødte jeg på mange spørgsmål, som jeg ikke havde besvaret før. Så jeg lavede denne liste over de oftest stillede spørgsmål om kaffe.

Du ved nu, hvorfor det er vigtigt at blomstre din kaffe for at lave en god kop joe. Men du har også lært, hvorfor det at bruge vand på flaske er nøglen til den bedste kaffe, du kan lave derhjemme.

Hvis du kombinerer alle de spørgsmål, jeg svarede på her, og begynder at bruge dem alle sammen, så vil du sikkert kunne mærke en forskel i smagen.