Search
Close this search box.

4 Typer Kafferistninger (forklaret med billeder)

Hvis du nogensinde har følt dig overvældet i købmandens kaffegang, er du ikke alene. City, fransk, wiener, kanel – der er hundredvis af kaffevarianter og næsten lige så mange typer ristninger!

Selvom bønnen i sig selv betyder noget, får kaffe meget af sin aroma og smag fra ristningsprocessen. Længden af ​​risteprocessen kan påvirke mange ting, herunder kroppen, surhedsgraden og smagen af ​​dine velsmagende bønner. For at hjælpe dig med at udvide din kaffeviden har vi sammensat denne praktiske guide til de fire hovedtyper af kafferistninger.

4 Typer Kafferistninger

De fire typer kafferistninger er:

  • Lys ristning
  • Medium ristning
  • Medium-mørk ristning
  • Mørk ristning

Hvert af disse ristningsniveauer har en forskellig aroma, udseende og smag. 

Fortsæt med at læse for at lære alt om de fire typer kafferistninger!

De 4 typer kafferistninger:

1.Lette kafferistninger

Lys Ristning

Almindelige navne: New England, Half-City, Cinnamon

Lyse ristninger ristes i mindst tid. Let ristede bønner når generelt en indre temperatur på 180°C – 205°C, lige efter den første revne opstår. Disse bønner har en tendens til ikke at have olierne på dem, fordi de ikke er blevet ristet ved en høj nok temperatur.

Jo længere en bønne er ristet, jo mere trækker varmen koffeinen og syren ud. Det betyder, at lette ristninger har mest koffein (i volumen) og mest surhed. Lette ristninger kan have en anden smagsprofil, fordi den forkortede stegeproces forhindrer, at der opstår nogle kemiske ændringer inde i bønnen. 

Bønnens oprindelsessmag er mere genkendelig i lette ristninger, da de smage, der kommer fra ristningsprocessen, ofte ikke er fremtrædende. Syren i lette stege er ofte ledsaget af en citrus- eller citrontone, som nogle mennesker synes er behagelige for ganen.

2.Mellem kafferistning

Mellem Ristning

Almindelige navne:  City, almindelig, amerikansk

Mellemristet kaffe når indre temperaturer på 210°C-220°C. Dette er efter det første revne og lige før det andet opstår. De har en lille smule mere fylde end en let ristning og mindre syrlighed.

Mellemristede kaffebønner er, hvad den gennemsnitlige kaffedrikker er vant til. Disse ristninger anses for at have afbalanceret smag. Syren og fylden på en mellem ristning kan variere, men er normalt et sted i midten.

3.Mellem/mørk kafferistning

Mellem Mork Ristning

Almindelige navne:  wiensk, kontinental, fuld city, let fransk, let espresso

Bønner ristet til medium-mørke når en indre temperatur på 225°C – 230°C. Dette er lige efter det andet knæk. Denne ristning vil også begynde at vise olierne på bønnernes overflade, fordi temperaturerne er høje nok.

Disse ristninger har en rigere, fyldigere smag, mere fylde og mindre syrlighed. Vienna Roast og Full-City Roast er nogle eksempler på en medium-mørk ristet kaffeblanding.

4.Mørk kafferistning

Mork Ristning

Almindelige navne:  fransk, espresso, tyrkisk, italiensk, mørk fransk, tung

Temperaturen for en mørk ristning er mellem 240°C – 250°C. Der er synlige olier på de mørkt ristede bønner. Typisk kan du ikke smage nogen oprindelsessmag i en mørk ristning, kun de virkninger, som ristningsprocessen har på denne type kaffebønne.

Mørke ristninger har sødere smag, fordi sukkeret i kaffebønnerne når at karamellisere. Den længere ristningsproces hjælper den med at udvikle en rigere smag og fylde, hvilket ofte fører til, at den får en smøragtig finish. De har også den mindste syrlighed af alle kafferistninger. Mørke ristninger har den mindste mængde koffein, fordi de er ristet længst. Fransk ristning betragtes som den mørkeste ristning og har en udtalt røget smag. Hvis kaffebønner ristes længere end en fransk ristning (250°C), vil olierne og sukkeret i bønnen brænde. 

Opdag

 

Relatede Artikler