Search
Close this search box.
Alt Hvad Du Behøver At Vide Om En Moka Pot!

Alt hvad du behøver at vide om en moka pot!

En italiensk kaffekande. En espressomaskine med komfur. En moka gryde. En Moka Express… Mange navne, men altid det samme. En upåfaldende, todelt kedel, placeret på komfuret, som tilbereder essentiel, duftende kaffe på få minutter. Hvis du vælger den rigtige model, tilføjer frisk kaffe og holder dig til et par grundlæggende regler, vil du kunne brygge kaffe, der vil glæde alle. Vi har fået din ryg med en masse tips til, hvordan du brygger kaffe i en moka-kande!

Italienske klassikere åbner for nye oplevelser

Moka pot – er en enhed designet i 1930’erne til Antonio Bialetti i Italien. På trods af mange år har apparatets design ikke ændret sig, og kaffebrygning i en moka-kande er almindelig i mange, ikke kun italienske, hjem.

Selvfølgelig tror italienere, som er italienere, stadig, at de har den bedste kaffe i verden og den klassiker Italienske espressoblandinger, mørke og ikke særlig behageligt duftende, er creme af afgrøden. Og de foretrækker sådan en kaffe i deres mokagryder. Vi ved dog, at der er mere i kaffe end de italienske blandinger (selvom f.eks. Gardelli kaffe bryder stereotypen af ​​italienske risterier), og moka-gryden kan fungere perfekt sammen med andre friske kaffer.

Optimalt valg

Ser man på alle de mulige variationer af moka pots, mit hoved snurrer. Tag det roligt, gå ikke i panik. Vi har det her.

Hvor skal vi starte? Med en god investering. Dette er ikke en guide til en ung iværksætter, men dette emne kan ikke ignoreres, når du skriver om moka pots. Når du går ind i en butik eller gennemser forskellige auktionssider, skal du have bemærket, at moka pots er tilgængelig lige ved hånden. 50kr er ingen udgift, så hvorfor bøvle med modeller, der koster endnu mere end 150kr. Desværre er denne antagelse en stor fejltagelse.

Moka Pot Regnbue Forskellige Størrelser
At Vælge Den Rigtige Størrelse På Din Moka Pot Er Afgørende. Ikke At Farven Er Mindre Vigtig!

En moka pot er en enhed, der ikke er værd at spare på. Naturligvis inden for rimelighedens grænser, men at investere flere kroner mere vil ikke kun udmønte sig i en bedre smag af den tilberedte kaffe, men kan også beskytte dit helbred og dit køkken!

En moka pot er en enhed, der ikke er værd at spare på!

Grundmaterialet, som mokagryden er lavet af, er aluminium eller stål. Disse elementer er udsat for temperatursvingninger og kommer i kontakt med kaffe og vand. Derfor risikerer vi med en mokakande lavet af billige legeringer af dårlig kvalitet mere end blot, at kaffen får en ubehagelig metallisk eftersmag. Det er også en risiko for vores helbred, fordi sådan kaffe er fyldt med forbindelser, som vi derefter vil indføre i vores krop.

Synes du stadig, det er værd at betale mindre for en moka-gryde?

Risiko nummer to er trykventilen. En speciel ventil er installeret i den nederste del af en moka gryde, hvor du hælder vand. Det er ikke et ornament. Det udfører en meget vigtig funktion: hvis vandet af en eller anden grund ikke kunne komme gennem si og kaffe til den øverste del af enheden, ville trykket i den nederste tank begynde at stige hurtigt. Det kan for eksempel ske, når kaffen er malet for fint, og brændereffekten er for høj. Ventilen skal åbne, når trykket er for højt, så dampen kan slippe ud uden at skade noget eller nogen.

En speciel ventil er installeret i den nederste del af en moka gryde, hvor du hælder vand. Det er ikke et ornament.

I mokagryderne af ukendt oprindelse og af gennemsnitlig kvalitet kan denne ventil faktisk kun være til pynt. Jeg har hørt historier om i det mindste et par mennesker, hvis moka-gryder blev revet i stykker, mens de skød kogende vand og kaffe over et par meter. Heldigt at der ikke stod nogen i nærheden, ellers kunne det være endt værre.

Bialetti Moka Gryde

Billige moka gryder har også ildelugtende gummipakninger. Jeg plejede at have en for år siden. Jeg husker stadig, at kaffen, udover den metalliske eftersmag, lugtede af råddent gummi, takket være den dårlige kvalitet af pakningen, som trods gentagne rensninger alligevel gav lidt fra sig selv til kaffen. Yuck.

Derfor er det værd at vælge en high-end model fra gennemprøvede producenter som f.eks Bialetti. Deres priser starter fra mindre end 200kr, men er værd at bruge hver en krone.

Moka Gryde Indeni
En Pakning Af Dårlig Kvalitet Kan Effektivt Ødelægge Kaffen Med En Gummiagtig Og Muggen Eftersmag…

Størrelsen betyder faktisk noget

Og det er ikke rigtigt, at jo større størrelse, jo bedre… Nej, du skal finde den optimale, alt efter dine behov og muligheder. En moka pot er en enhed, der skal bruges til sin fulde, dedikerede volumen hver gang. Så hvis du beslutter dig for en 10-kopps moka-kande (normalt er 1 kop ca. 25-35 ml, dvs. en espressokop), fordi en gang om måneden kommer dine venner til kaffe, og hver morgen har du din kaffe alene… Nå, det er nok lidt i overkanten. Især at kaffe fra moka-kanden er kendt for sin betydeligt intense smag og en stimulerende effekt.

En moka pot er en enhed, der skal bruges til sin fulde, dedikerede volumen hver gang.

Derfor skal du genberegne størrelsen til dit eget behov. Det mest almindelige valg er en 3-kopps moka gryde. Du kan altid købe en speciel reduktion, men det er en erstatningsløsning.

Hvordan virker mokagryden? Om et øjeblik, når jeg kommer til mit forslag til kaffebrygning, vil jeg skrive mere om det. Kort sagt, pointen er, at for at udvindingen kan finde sted, skal kaffen ikke flyde i sigten, men give en lille modstand mod vandet. Dette er kun muligt, når tragten er helt fyldt med kaffe.

Moka Pot Kaffe

Kend dit køkken

For at mokagryden skal begynde at arbejde, skal den placeres på en varmekilde, altså et gas- eller induktionskomfur. De af jer, der har en klassisk gasbrænder, har næppe problemer. Moka-gryder, der kan bruges på gas, er langt de fleste i udbuddet af de vigtigste aktører på markedet. Hvis du har en induktionskogeplade, skal du finde en model, der tydeligt viser muligheden for at bruge den på et induktionskomfur.

Det kan fx være noget fra Bialetti Venus eller GAT Opera moka gryder, men der er også Andre muligheder, og de kommer i forskellige designs og størrelser.

Har du ikke et gas- eller induktionskomfur? Plug-in modeller er også tilgængelige, såsom Elektrisk kaffekande. Selvom de er dyre, kan det for nogle være den bedste løsning.

Lad os brygge! Hvordan bruger man en moka gryde?

Moka pot valgt, bestilt og modtaget? Det er tid til at brygge! Hvordan laver man lækker kaffe i en mokakande? Start med kværnen, selvfølgelig: tag en grat, manuel eller elektrisk og opsætte en ret fin kværning. Grovere end til en espresso, men absolut finere end til et dryp. Mellem fingrene skal det føles lidt som fint bordsalt. Malingen skal justeres, så kaffen flyder blidt mod toppen under brygningen og ikke løber over. Samtidig må bønnerne ikke være for fine, så sien ikke tilstopper og blokerer udsugningen.

Ren Moka Gryde Klar Til Brug

Samtidig er det værd at sætte elkedlen på. Ja, du har hørt mig godt. Det er bedst at hæld varmt vand, ikke nødvendigvis kogende, i mokagryden. Takket være dette vil bryggetiden på komfuret blive væsentligt forkortet, takket være hvilket kaffen vil blive udsat for høj temperatur i kortere tid. Det betyder mindre bitterhed og bedre smag!

Hæld vandet i den nederste del af mokagryden, men ikke til fulde! I gode enheder markerer en tydelig streg, hvor meget vand vi skal bruge. Hvis der ikke er en sådan grænse, hæld lidt under trykventilen.

Hvor meget kaffe skal der være i en mokakande? Det hele afhænger af den størrelse du har valgt. En meget enkel og sjov måde er at hælde bønnerne i tragten og fyld den tæt. Efter formaling skal kaffen være på samme niveau som kanten af ​​tragten. Du skal jævne det med fingeren og trykke forsigtigt, så rene fælge efterlades. Der er endnu et vigtigt spørgsmål – hvilken slags kaffe skal du bruge? Da mokagryden er et godt alternativ til espresso, friske espresso-dedikerede bønner vil fungere meget godt. Prøv noget, for eksempel fra Audun, Kaffelab, eller hvis du insisterer på noget italiensk, så vælg Gardelli.

Jeg ved dog af min erfaring, at det ofte er værd at tage en risiko og bruge bønner dedikeret til alternative bryggemetoder. Så får du mere sød friskhed, men med en meget fyldigere krop, sammenlignet med hvad du får fra et drop eller Chemex.

Nu er der ikke andet at gøre end at skrue den øverste del af kaffekanden på (obs, bunden er varm på grund af vandet!) og sætte det hele på komfuret, ved hjælp af brænderens lave effekt.

49651707692 Cff6217478 C 1

Det er en god idé at lade låget stå åbent. Dette giver dig mulighed for at styre brygningsprocessen. Når du bruger varmt vand, begynder kaffen at flyde ud efter et minut eller to, og du vil med vores egne øjne se, hvordan moka-gryden fungerer. Det formodes at være en langsom, rolig strøm, der flyder ned ad den lille søjle. Undgå kaffe sprøjtning sidelæns, når udtrækningen er for brat. Det betyder at:

  • brænderens effekt er for høj
  • der er for lidt kaffe i tragten
  • kaffen er malet for groft.

Så snart kaffestrømmen begynder at blive til et gulligt skum, og du hører den karakteristiske gurglende lyd, tag straks mokakanden af ​​komfuret og hæld kaffen i kopperne. Dette er et meget vigtigt punkt. Den sidste bid af kaffen brygget på denne måde er ikke længere behagelig for smagen. Derudover vil det at holde kaffemokakanden på en varmekilde i længere tid resultere i en ubehagelig brændt smag af din kaffe.

Og mælken?

Ja tak. Mælk fungerer også fint. Mokagryden er en af ​​de få metoder, bortset fra espressomaskinen, hvor man kan forsøge at bruge mælk med bønner til espresso. Mokagryder har selvfølgelig ikke en indbygget tryllestav til at skumme mælk. Det eneste du kan gøre er enten at købe en skummer, som f.eks Bialetti mælkeskummer, Bialetti mælkeskummer MK01 eller Melitta Cremio mælkeskummer, eller opgiv skum til almindelig mælk, eller køb en mokagryde, der har en erstatning for en skummer, som f.eks. Bialetti Mukka.

Hælde Mælk I Mokakanden Kaffe

Som du kan se, er det at brygge kaffe i en kaffemaskine en metode, der for relativt få penge kan give dig en lækker erstatning for espresso i dit eget køkken. Bare et par enkle trin, og effekterne vil være fantastiske!