Search
Close this search box.
Arabica Eller Robusta – Hvad Er Forskellene?

Arabica eller Robusta – Hvad er forskellene?

Siden kaffehistoriens begyndelse, eller i det mindste siden kaffefora blev lanceret på internettet, har kaffefilosoffer forsøgt at besvare det grundlæggende spørgsmål: Arabica eller Robusta? Der er mange forskelle mellem disse vidunderlige, beslægtede planter. Det gør det sværere for mig at svare på, hvilken sort jeg foretrækker. Men lad os tage det fra toppen.

Langt langt væk…

Forestil dig: det er en stille torsdag aften, du er lige ved at gå ind i kvartær i den cenozoiske æra (for hvorfor skulle du ikke). Til højre: Homo Sapiens – en rationel mand, som du vil hilse med “godmorgen” på en trappe om et par generationer – er bare under udvikling. Til venstre for dig: Alperne, hvor du skal stå på ski – dukkede op for kun en uge siden. I mellemtiden krydser planter, som du vil poste på Instagram om nogle få århundreder, som gale. Altså ud af en blanding af to familier – Coffea Canephora (kendt som Robusta) og Coffea Eugenioides – kommer et vidunderbarn, der vil røre industrien op: COFFEA ARABICA.

Kaffekirsebær

Arabica

To tredjedele af verdens kaffeproduktion er Arabica. Der er forbi 140 varianter og antallet bliver ved med at vokse. Hver dag bliver nye arter opdaget eller krydset i laboratorier. Det er nu dyrket i ca 60 lande, og mere i fremtiden. Indtil for nylig har vi været vidne til begyndelsen af ​​Arabica-dyrkning i Kina, Nepal eller Saint Helena, og takket være laboratorieforbedringen af ​​Arabica-gener (hovedsageligt for dens overlevelse i lyset af global opvarmning) rapporteres forsøg på at dyrke denne plante i Frankrig.

Smagen af ​​Arabica er svær at beskrive med ét ord – i hvert fald nu, når man tager de forskellige varianter eller gæringer i betragtning. Samlet set, smagen af ​​Arabica falder et sted mellem kakao, blomsternoter og frugtagtige undertoner, der minder om kirsebær, blommer eller ribs.

Prisen af Arabica på markedet for grønne bønner starter fra et par dollars, og de højeste priser opnås af specialitet Arabica af colombiansk eller Panama oprindelse, inkl. Colombia La Palma El Tucan, Colombia Granja La Esperanza eller Colombia Inmaculada. Til gengæld er de dyreste kaffer fra Panama Finca Deborah, Finca Hartmann, Finca Janson, Ninety Plus og Elida Estate. Sådanne kaffer spænder i værdi fra flere hundrede til flere tusinde dollars. For eksempel solgte Elida Estate fra Panama deres Geisha til 2.263 $ per kilogram.

Grønne Kaffebønner

Robusta

Da Arabica står for 2/3 af verdens produktion, får Robusta den mindre fraktion, der er tilbage. Robusta er kendt for at blive dyrket hovedsageligt i asiatiske del af verden: indisk, indonesisk, vietnamesisk. Du kan dog også finde en god Robusta i Brasilien og afrikanske lande. Smagen har meget tunge, bitre toner, men denne sort kan overraske dig på en rigtig positiv måde. Fin Robusta (svarende til Specialty Arabica) kombinerer konsekvent noterne af mørk chokolade med søde noter af valnød eller mælkechokolade. Du bør helt sikkert selv se. Robusta priser svinger kraftigt i markedet. Afhængig af mængden, low-end Robusta koster et par dollars, mens prisen på Fine Robusta svarer til Specialty Arabica.

Arabica og Robusta – forskelle og ligheder, det er det, der forbinder og skiller mor og datter

A) Smag – selvfølgelig, en masse variabler påvirker smagen af ​​en bestemt Arabica eller Robusta, fra selve plantagen og forarbejdning af bønnerne, gennem landet hvor bønnerne vokser og dyrkningshøjden (afrikansk kaffe dyrket i højere højder har normalt højere surhedsgrad end standard lavtvoksende brasiliansk kaffe), bønnernes kvalitet, højre op til stege- og bryggemetoder, eller for eksempel kvaliteten af ​​vand, der bruges til brygning.

Arabica har dog vænnet os til det rolige, søde, ensfarvede smage, der svinger rundt om blomster og frugt. Det har Robusta derimod en tung, bitter-chokolade note, der forbliver på tungen i lang tid. Arabica indeholder næsten 60% flere lipider og har næsten det dobbelte af sukkerkoncentrationen af Robusta, mens Robusta har en højere koncentration af koffein, hvilket giver den sanselig bitterhed.

Chemex Kaffe

B) Dyrkning – Arabica er mere modtagelig over for skadedyr, sygdomme og klimaændringer, og kræver dermed mere opmærksomhed og pleje i plantagen. Robusta er en vildere plante. Det kan stort set gro overalt. Højere koffeinindhold har en beskyttende effekt mod insekter. Den opdrættes ofte “i naturen”, for eksempel i Indonesien. En meget stor del af Robusta-udbyttet bruges til fremstilling af instantkaffe eller blandinger, der er tilgængelige på supermarkedernes hylder. Selvfølgelig kan du også finde lavend kaffe der sælges som “100% Arabica”, men dette berømte marketingslogan hæver ofte værdifuld Arabica i supermarkedet højere. Desuden bliver specialitet Arabica mere og mere populær.

C) Udseende – Robusta bønne er oval med en lige fure. Arabica er derimod mere aflang, furen i midten er let buet i enderne.

Arabica Vs.  Robusta

D) Pris – som regel Robusta kan være halv pris af Arabica (sammenligning af udbytter fra ét land). Når kvaliteten af ​​Robusta stiger, kommer prisen tæt på specialiteten Arabica. Ikke desto mindre ligger Arabica Geisha, Wush Wush eller nyere varianter af Sidra eller Mandela langt ud over Robustas prisklasse.

Arabica eller Robusta? Vælg klogt

Det er blevet antaget Arabica er den bedre kaffe, fordi smagen er mere interessant, fordi den er lettere, og der sker mere, når det kommer til sorter eller gæringer. God Robusta er dog bedre end svag Arabica. Og selvom Fine Robusta er svær at finde, giver det en virkelig interessant oplevelse. Robusta har mere koffein, så den vinder som et produkt til at booste dig om morgenen! Hvis jeg skulle give råd, er konklusionen ret enkel:

  1. Hvis du altid er på jagt efter nye kaffeglæder, men har prøvet alle de tilgængelige gæringer, så kig efter Fine Robusta.
  2. Hvis du leder efter et morgenkoffeinshot, så køb en Sage Barista Express kaffemaskine, eller som minimum en anstændig kværn og se efter Robusta bønner af god kvalitet.
  3. Er du interesseret i kaffeverdenen og tager dine første skridt? Intet nemmere. Startpakke: Hario V60 drypper, en kværn og du er klar til at opdage smag af kaffe fra forskellige lande.
  4. Og endelig og vigtigst af alt, drik den kaffe, du kan lide.

Kaffekopper

Opdag

 

Relatede Artikler