Search
Close this search box.
5 Fejl De Fleste Laver Når De Brygger En Kop Kaffe!

5 Fejl, De Fleste Laver, Når De Brygger En Kop Kaffe!

Kaffe er egentlig bare en blanding af kaffebønner og vand – men der er stadig nogle vigtige detaljer, som mange af os savner, og ender derfor med en kop kaffe, der ikke smager godt. 

For eksempel kontrollerer du doseringen og vandtemperaturen fuldstændigt? Det er let at brygge verdens bedste kop kaffe, hvis du undgår disse typiske fejl.

Jeg har bedt min mand, (som ifølge ham selv) er den ukronede kaffemester om alting kaffe.

Du kan lave flere fejl, når du vil brygge en kop sortguld, og det kan faktisk betyde, at din kaffe bliver både ligeglad og sur.

Kenn, ejer (partnerskab med undertegnede) på en kaffebar i udkanten af ​​Bangkok, er ved et par gange blevet kaldt Bangkoks bedste barista. Han er en ægte kaffe connoisseur og svarer nedenfor, nogle af de hyppigst stillede spørgsmål om kaffe, han støder på, der har en enorm indflydelse på, hvor god din kaffe bliver.

Hvilken Kaffe Skal Jeg Vælge?

– I det væsentlige er den første ting, du har brug for at beslutte, hvilken bønne du skal bruge. Mange mennesker køber flere forskellige blandinger, men det er som med vin:

Du skal finde ud af, hvilken smag du kan lide, og finde ud af, hvilket område du skal gå til. Det er noget, du kan tale med en ekspert om.

Man kan ikke sige, at bønner fra Kenya eller Vietnam er de bedste. Det er et spørgsmål om smag, og det har virkelig en betydelig indvirkning på din kaffe.

Langt vigtigere end stege. Faktisk er det fuldstændig misforstået at se på ristningen, når man finder ud af, hvilken kaffe du bedst kan lide. Det betyder intet. Lys, medium, mørk. Glem det.

Hvilken Ristnings profil Skal Jeg Vælge?

– I stedet for at se på den sidste salgsdato, skal du overveje, hvornår din kaffe er ristet. Helt nørdet, men det handler om, at kaffen udsender nogle flygtige gasser og over tid mister sin aroma. Igen er det ligesom med vin: så snart det kommer i forbindelse med ilt, udvikler det sig. Hvis du køber espressobønner, skal du ideelt bruge dem fra 8 dage efter stegning til senest 45 dage efter. Til kaffe er det fra to til 60 dage efter. Det burde meget være på pakken, når den er ristet.

Hvor Meget Kaffe Skal Jeg Bruge?

– Det er vigtigt, at du doserer kaffen korrekt vedrørende vandet. For hver liter skal du bruge 65 til 75 gram. 

Du kan ikke bare gøre det med vilje, hvis du vil have den bedste kaffe. Du skal veje det. Og så behøver du kun at male præcis, hvad du har brug for, for så snart bønnens skal er brudt, påvirkes kaffen af ​​ilt, fugtighed og varme.

Kaffebønnerne selv er en vild smagsforstærker – faktisk er kun 1,2% af din færdige kop kaffe “smag”, resten er vand. 

Så doser ikke helt forkert, før smagen bliver helt forkert.

Det er en klassisk fejl, at vi over- eller underdoserer kaffen. Hvis du undervurderer og bruger for få bønner, smager kaffen tyndt, og du får et nuanceret billede af kaffens smag og aromaer. Hvis du overdoserer, bliver kaffen på den anden side for stærk og bitter.

Løsning: Vær præcis, når du måler mængden af ​​både vand og kaffebønner. Et godt sted at starte er 6 g kaffe til 100 g vand (30 g til en halv liter i stemplet). 

Derefter kan du justere lidt op eller ned for at finde din egen smagfavorit. 

Du kan bruge køkkenvægte til at få den rigtige dosis, hvor du lægger stemplet på vægten og først vejer bønnerne, derefter vandet.

Hvilken Temperatur Skal Vandet Have?

– Jo varmere vandet er, desto mindre sur bliver kaffen. Men hvis du kommer over 95,5 grader, skold du kaffen og til gengæld risikerer din kaffe at miste sine smag og ender med at smage mest af aske. 

Det sker, hvis du f.eks. Bruger en Quooker (kedel med kogende vand, red.). 

Derfor skal du ramme en temperatur mellem 91,5 og 95,5 grader, så den ikke bliver sur eller ligeglad.

Hæld kogende vand over kaffebønnerne får det til at smage dårligt. Bønner, der er mørkbrændte, såsom espressobønner, kan modstå lidt varmere vand, mens de letbrændte bønner er mere sarte.

Løsning:  Lad vandet stå lidt, før det hældes over bønnerne. 

Et godt tip er at lade vandet køle af i cirka et minut, ofte nok til at ramme den rigtige temperatur. Hvis du virkelig vil nørde med vandtemperaturen, er en nem løsning at købe et lille termometer, så du kan se, hvornår vandet nøjagtigt har nået den ønskede temperatur. 

Husk også altid at brygge med friskkogt ledningsvand, det giver den bedste smag.

Hvordan Skal Jeg Opbevare Min Kaffe?

– At lægge kaffe i køleskabet er simpelthen den største mode! Det er en vittighed, og det gør ikke noget for kaffen. 

Dette svarer til at trække en bøf ud og ind i fryseren. 

Kaffe skal have så lidt ændring i emballage og temperatur som muligt. 

Derfor skal du tage den mængde, du har brug for, og kværnen lige før du bruger den, og derefter lukke posen. 

Læg heller ikke posen i en dåse med låg. Det er også en ændring af miljøet.

Et Par Bonus tips!

Kaffebønnerne Er For Gamle!

Kaffebønnernes kvalitet er afgørende for den færdige kop kaffe – det siger sig selv.

– Hvis du virkelig ønsker at ødelægge din kaffe, skal du ikke købe bønnerne formalet i supermarkedet.

I stedet skal du købe dine kaffebønner hele og så friskristede som muligt. Et godt råd er at se på emballagen og finde den dato, hvor kaffen ristes.

Jo friskere, jo bedre. Det er også ‘no go’ at købe kaffe, der er opbevaret i papirposer. Bønnerne gasser ud – altså alle aromaer forsvinder.
Kaffen skal pakkes i en emballage, der er lukket hermetisk, helst i plast eller folie. Der skal også være en ventil på posen, fordi den ikke er færdig, når kaffen er pakket. 

Kaffen skal være i stand til at trække vejret lidt i posen, og nogle gasser skal kunne komme ud, men der kan ikke komme luft ind i kaffen.

Løsning: Køb hele bønner og invester i en kaffekværn. Mal bønnerne straks inden brug.

Så kan du “nørde ud”, og du løfter virkelig smagen af ​​den færdige kop kaffe.

Du holder bønnerne smagfulde i længst tid ved at opbevare dem i en lufttæt beholder og holde dem mørke – aldrig i direkte sollys.

Opbevar aldrig din kaffe i køleskabet, da den er for fugtig, og kaffen kan smage de andre fødevarer. Når du har åbnet en pose kaffe, skal du bruge den.

Ekstraktionstiden Er Forkert

På kaffesproget kaldes bryggetiden ”ekstraktionstid” og er således betegnelsen for hvor længe kaffebønnerne er i kontakt med vandet for at få den perfekte mængde smag i vandet.

– Hvis kaffen brygger for længe, ​​trækker du for mange smagsvarianter ud af bønnen, og det er typisk de bitre stoffer, der kommer ud i vandet i slutningen af ​​brygningsprocessen. 

Du vil hellere have de sure og søde smag fra bønnerne uden for mange bitre stoffer i den færdige kaffe.

Løsning:  Hvor længe bønnerne skal vare afhænger af den brygningsmetode, du vælger. 

Hvis du brygger på kanden, skal bønnerne ikke dække længere end 4 minutter. Sæt minuturet eller alarmen på din telefon, så du ved, hvornår bryggetiden er gået. 

Ved pour over skulle du have afsluttet din brygning efter 3,5 minutter. Det er graden af ​​formaling af bønnerne, der bestemmer tiden.

Hvis bønnerne males for grove, løber vandet for hurtigt igennem og omvendt, hvis det tager for lang tid at trække igennem, males bønnerne for fine. Det kan også være forskelligt fra bønne til bønne og afhænger også af, hvor gammel bønnen er – hvor meget den er gasformet.

Det bedste råd er at spille og prøve det næste gang du male dine bønner.

synte du Det Er Tidskrævende At Brygge God Kaffe?

God kaffe behøver ikke være hverken kompliceret eller tidskrævende!

– Mange mennesker drikker instant kaffe om morgenen, fordi det skal gå hurtigt, men faktisk er det næsten lige så let at lave en ‘rigtig’ kop kaffe på en espressomaskine eller hvad du ellers foretrækker.

Personligt er jeg fanatiker over min Sage Barista Express.

Kaffe på en fransk presse eller pour-over kaffe går også hurtigt! Det er også sjovt og hyggeligt, og jeg kan lave brunch på samme tid. For mig handler det om livskvalitet. Det er en måde at gå ind i et andet gear og tænke “nu gør jeg noget for mig selv”.

– Når vi har gæster, bruger jeg normalt MoccaMaster, da vores espressomaskine er for langsom, når det drejer sig om 4-6 personer, der har brug for deres “efter middagen” kaffe.

Det er let at håndtere, hvis du skal servere kaffe for mange.

Løsning: Du kan nemt og hurtigt lave en god kop kaffe – selv når du har travlt. Bland kaffebønnerne og vandet og bryg i 5 minutter. Du kan derefter lege om, hvor meget tid du har til at nørde med kaffen for at få den, som du kan lide den.

da_DKDA