Search
Close this search box.
Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig?

Brygge kakao vs. kaffe: Hvad er det rigtige valg for dig?

Kaffe har været den foretrukne morgendrik i hundreder af generationer, på trods af de mange forskellige morgendrikke, der er kommet på banen i de senere år.

Kakao er for nylig blevet hyldet som et fremragende alternativ til kaffe, men er det det rigtige for dig? Endnu vigtigere, er det bedre end kaffe?

Kakao er et glimrende valg, hvis du er følsom over for koffein, da den indeholder theobromin, et naturligt stimulerende middel. Den har en robust kakaosmag, er lidt sød og har flere kalorier end kaffe. Kaffe er bitter og perfekt, hvis du ikke har en sød tand, eller hvis du har brug for mere koffein.

Denne artikel vil forklare, hvad kakao er, hvordan det adskiller sig fra kaffe, og den bedre mulighed for dig. Hvis du vil vide mere om kakao, så fortsæt med at læse. Men hvis du vil beholde din kaffe, så bryg noget mere, inden du læser resten af artiklen 🙂

Kakao forklaret

Du ville blive tilgivet, hvis du ikke vidste, hvad brygget kakao er, fordi det ikke er så populært som kaffe.

Selvom brygget kakao først for nylig har vundet popularitet, har den eksisteret i århundreder.

Denne varme drik blev først brygget af Aztekerne og Mayaer i Mellemamerika omkring 1500 f.Kr., da dens rige chokoladesmag blev opdaget.

Kakaotræet producerer frugt, hvis frø eller bønner males til kakao til en velsmagende drik.

Der er fire vigtigste kakaobønnesorter, som omfatter:

  • Fremmed: Forastero kakaobønnen er den mest solgte og billigste slags globalt. Den har en let bitter, chokoladeagtig og jordagtig smag, når den brygges.
  • Trinitarisk: Med sin oprindelse i de caribiske øer, blev trinitario bønner introduceret til Sydamerika i det 19. århundrede for at danne en hybrid kakaobønne. Smagen af ​​trinitario kakaobønner varierer alt efter undersort.
  • Kreolsk: Som den sjældneste sort af kakaobønner udgør criollo-bønner kun op til 5 % af al eksport af kakaobønner på verdensplan. Disse bønner har en kompleks frugtsmagsprofil og masser af aroma. De er ikke så bitre som andre kakaobønnevarianter.
  • National: Den senest opdagede kakaobønne er sorten Nacional. Denne bønnetype er kun blevet solgt siden 2011 og kan prale af en cremet og robust smagsprofil med mindre bitterhed end andre kakaobønner.

Forskellene mellem kakao og kaffe

Der er et par vigtige forskelle mellem brygget kakao og kaffe. For det første laves kakao af bønner, der kommer fra kakaotræet, mens kaffebønner kommer fra kaffeplanten. For det andet nydes kakao typisk ligeud (uden mælk eller sukker), mens kaffe ofte er fyldt op med disse tilføjelser. Og for det tredje indeholder kakao flere antioxidanter end kaffe.

Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig?
Kakao Til Venstre. Kaffe Til Højre

Nu hvor du forstår kakao, er det tid til at udforske, hvordan den adskiller sig fra kaffe.

Nedenfor vil jeg sammenligne de to drikkevarer med hensyn til smag, koffeinindhold, tilberedningsmetode, fleksibilitet og pris.

Bønner

En væsentlig forskel mellem brygget kakao og kaffe er bønnerne, der bruges til at lave drikken.

Kakaobønner er normalt større end kaffebønner og har lidt ujævne overflader, mens kaffebønner har glattere overflader med en fordybning gennem midten af ​​bønnen.

For at lave brygget kakao ristes og males kakaobønner. At lave kaffe involverer også at bruge malede kaffebønner, som kommer fra kaffetræet, en helt anden plante end kakaotræet.

Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig?
Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig? 1

Kaffebønner kommer også ind fire hovedsorter herunder:

  • Robusta: Denne kaffebønnetype indeholder høje koffeinniveauer og har en robust smagsprofil med strejf af kakao og røg.
  • Arabica: Som den mest populære og mest solgte kaffebønne kan Arabica-varianten være glat, bitter, jordagtig og frugtagtig i smagen.
  • Liberica: Den sjældneste kaffebønnetype er liberica-bønnen, som har en uregelmæssig form og en røget, men frugtagtig smagsprofil.
  • fremragende: Selvom excelsa bønner er en del af liberica-familien, er deres smag meget forskellig. Bryggede excelsa bønner giver en syrlig, blomstret og træagtig smag.

Smag

Smag er en af ​​de vigtigste afgørende faktorer, når man vælger en passende drink. Hvis du normalt tilføjer sukker eller sødemiddel til din kaffe, behøver du måske ikke gøre det samme med brygget kakao, da den allerede er lidt sød.

Brygget kakao har en lignende smagsprofil som mørk chokolade, og kakaobønnens bitterhed opvejes af de vage, sødere overtoner, hvilket giver den en afbalanceret smag.

Efter at have drukket en kop brygget kakao, kan du opleve en bitter, chokoladeagtig eftersmag, mens kaffe typisk ikke dækker munden eller efterlader en eftersmag.

Der findes mange forskellige slags kaffebønner med forskellige smagsprofiler, men generelt set smager kaffe bittert og let surt med vage blomster-, nødde- og kakaotoner.

Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig? 2

Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig?

Koffeinindhold

De fleste ved, at kaffe indeholder koffein, og en kop (237 ml) kaffe i gennemsnitsstørrelse indeholder 95 mg koffein. Brygget kakao indeholder ikke så meget koffein som almindelig kaffe, da den kun har omkring 15 mg koffein for en 8 oz (237 ml) kop.

I stedet indeholder den theobromine et naturligt og skånsomt stimulerende stof.

Men i modsætning til koffein varer dens stimulerende effekt længere og forårsager ikke en skarp spids efterfulgt af et styrt. Hvis du leder efter et naturligt stimulans, der holder dig hele dagen, er theobromin i brygget kakao en glimrende idé.

Bivirkninger

Som vi har set, indeholder kaffe koffein, som, hvis det indtages i store mængder, kan forårsage følgende bivirkninger

  • Angst eller “rystelser”
  • Agitation
  • Søvnløshed
  • Hovedpine
  • Afhængighed

Selvom koffein har negative bivirkninger, kan det, hvis du indtager det med måde, hjælpe dig med at blive hurtigt opmærksom om morgenen og koncentrere dig effektivt om arbejde eller studier.

På den anden side forårsager theobromin ikke afhængighed som koffein, da det ikke interagerer med hjernen. Det har nogle få negative bivirkninger, men kun hvis du indtager det i store mængder såsom:

  • Hovedpine
  • Kvalme
  • Lavt humør
  • Appetittab

Da det påvirker hjertet direkte, kan theobromin forårsage en øget hjertefrekvens, hvilket gør det til et stof, du skal undgå, hvis du har en hjertesygdom.

Kaffe er mere syrlig end kakao og har en pH-niveau på 4,9 til 5,5, afhængig af kaffebønnetypen. For eksempel er en blond steg mere syrlig end en mørk stege.

Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig?
Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig? 3

Kakao er mere neutral, med en pH på 6,3 til 6,7.

Kaffes surhedsgrad kan forårsage maveirritation, sure opstød og irritabel tyktarm hos følsomme mennesker, eller når det indtages i store mængder.

Fremstillingsmetode

En anden vigtig forskel mellem kaffe og brygget kakao er tilberedningsmetoden. Der er flere måder at tilberede kaffe på, herunder:

  • AeroPress
  • fransk presse
  • Hælde over
  • Chemex
  • Kold bryg
  • Moka gryde
Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig?
Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig? 4

Brug af en fransk presse til at tilberede en velsmagende kop varmbrygget kakao er den eneste egnede metode. Men hvis du gerne vil have en kold kakaodrik, kan du bruge koldbryggemetoden.

Fleksibilitet

Kaffebønner, jord og instant kaffe er bredt tilgængelige og sælges i de fleste købmandsforretninger. Du kan også nemt købe friskbrygget kaffe på restauranter, caféer og meget mere.

Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig? 5

Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig?

Kakaobønner er sværere at finde, men du kan typisk finde dem i supermarkeder med fokus på økologiske eller sunde fødevarer eller online.

Det er udfordrende at finde friskbrygget kakao på fastfood-steder eller kaffebarer, men det bliver gradvist mere populært.

Når du har malet dine kakaobønner, kan du inkludere den brugte jord i bageopskrifter, der kræver chokoladechips, kakaopulver eller smeltet chokolade.

Til gengæld er instant kaffe fantastisk at bruge i opskrifter, der allerede indeholder chokolade, da den bitre kaffesmag kan forstærke chokoladenoterne i maden.

Pris

Malet ristet kakao er dyrere end malede kaffebønner. En pose med 83,50 g  Crio Bru formalede kakaobønner (tilgængelig på Amazon) koster lidt over 150 kr, men du kan købe samme størrelse taske af Kauai kaffemalet kaffe (tilgængelig på Amazon) for mindre end 80 kr.

For at lave en velsmagende kop kakao skal du bruge ca. to gange kakaogrumset som kaffegrums. Dette gør malet kakao eller kakaobønner endnu dyrere end kaffe.

Kalorier

Kaffe og brygget kakao er begge lavt i kalorier. En kop brygget kaffe uden noget tilsat har mindre end fem kalorier. Det har heller ikke fedt, kulhydrater, sukker eller protein.

I modsætning hertil indeholder brygget kakao omkring 20 kalorier pr. kop. Med 0,04 oz (1,13 g) kulhydrater, 0,07 oz (1,98 g) protein og intet fedt, bør du overvåge dit forbrug, hvis du har en streng spiseplan.

Sådan vælger du den rigtige løsning for dig

Jeg har sammenlignet brygget kakao og kaffe i dybden og kan nu vurdere, hvilken drik der er bedre for dig.

Hvis du er følsom over for koffein eller leder efter et naturligt koffeinalternativ, kan kakao være mere egnet. Men da theobromin i brygget kakao påvirker hjertet direkte, skal du være forsigtig, hvis du har en hjertesygdom.

De, der synes, at kaffen er for sur, kan have gavn af at skifte til kakao, da den har et mere neutralt pH-niveau. Kakao har en lidt sød og mørk kakaosmag, hvilket gør den ideel, hvis du nyder mørk chokolade.

Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig? 6

Brygge Kakao Vs. Kaffe: Hvad Er Det Rigtige Valg For Dig?

Kaffebønner er ikke så dyre som kakaobønner. Da du skal bruge omtrent dobbelt så meget malet kakao som malet kaffe, er det en dyr drik at tilberede og er muligvis ikke egnet, hvis du har et budget.

Da den indeholder færre kalorier og ingen fedt eller kulhydrater end kakao, er kaffe bedre, hvis du forsøger at tabe dig.

Sidste tanker

Hvis du leder efter et naturligt koffeinalternativ, og du elsker mørk chokolade, er brygget kakao en fremragende mulighed. Theobromin i kakao kan påvirke hjertet, så du bør undgå det, hvis du har hjerteproblemer.

Kakao har flere kalorier, fedt og kulhydrater end kaffe, hvilket gør kaffe bedre, hvis du vil tabe dig.

Kaffe er også meget billigere end kakao og fremragende til dem på et budget.

Opdag

 

Relatede Artikler

da_DKDA