Search
Close this search box.
Geisha-kaffe – Er Det Den Bedste Kaffe I Verden?

Geisha-kaffe – er det den bedste kaffe i verden?

Det er umuligt at feje det faktum til side, at sætningen “Geisha-kaffe” i flere år nu har udløst et accelereret hjerteslag og en bølge af dopamin hos mange kaffeelskere. Caféer skriver på sociale medier: “fra nu og indtil vi løber tør for lager… vi brygger Geisha!”, baristaer, der brygger denne kaffe år efter år ved de vigtigste konkurrencer, rekordpriser på grønne bønner og hylder fyldt med pakker med bønner til prisen for en flaske (eller fire) rigtig god naturvin. Hvad gemmer der sig bag fænomenet med denne botaniske variant af Arabica, en umættelig trang til så stor en gruppe kaffefanatikere? Hvorfor beskrives Geisha-kaffe så ofte som den bedste?

En knivspids historie

Det er 1930’erne. I nærheden af ​​den etiopiske landsby Gesha udvælger den britiske ambassadør flere typer kaffekirsebær til forskning. Bønnerne transporteres derefter til et forskningscenter i Kenya. Derfra går unge spirer til plantager i Uganda og Tanzania og plantes i forsøgspartier. I 1950’erne dyrkes Geisha frø allerede i CATIE forskningscenter i Costa Rica.

1960’erne ser den første brug af sorten – med Panama som stedet for begivenhederne. Geisha bliver bragt til landet af Pachi Serracin. Hovedmotivationen for at plante arten er dens mærkbare modstand mod en af ​​de mest almindelige sygdomme, der påvirker kaffetræer – bladrust. Geisha-kaffe er dog ikke vellykket på grund af det ineffektive udbytte samt skuffende resultater i koppen. Gennem årene vil sorten oftest blive brugt som en komponent i ikke-sofistikerede blandinger.

Malet Kaffe

Året 2004. Den niende udgave af Best of Panama-auktionskonkurrencen, en årlig begivenhed, der promoverer resultaterne af de bedstes afgrøder Panama landmænd. Det Smaragden plantage præsenterer en botanisk sort, der ses bort fra ad gangen. Partiet viser sig at være sensationelt og dominerer konkurrencen, og lader resten af ​​kaffen stå langt tilbage. Dommerne synger lovprisninger til ære for smagsegenskaber, der ikke er fundet før i så tydelig en form. Blomster, ferskner, ekstraordinær kompleksitet, struktur og renhed. Prisrekorden er ved at slå: over $20 per pund (mindre end et halvt kilo) grønne bønner. Fra da af vil Geisha-stjernen kun skinne, så meget desto stærkere i et svimlende tempo.

Dyrkning

Hvordan går Geisha fra en ren middelklasse til den mest skattede botaniske sort i historien? Bønderne i La Esmeralda opdager, at arten kræver høje dyrkningshøjder for at udvikle sine mest sofistikerede egenskaber. Det begynder at blive plantet over 1.500 meter over havets overflade.

Geisha-kaffe viser sig bare at være overordentlig krævende for optimal dyrkning. Ud over højdekravene er den modtagelig for sygdomme som svampen CBD (Coffee Berry Disease), og er også tilbøjelig til angreb af mikroorganismer kaldet nematoder. Træets struktur er delikat. Afgrøderne er ikke specielt produktive. I kategorien “Yield Potential” udviklet af World Coffee Research, får den kun en toer på en fem-punkts skala.

Kaffekirsebær

Den første frugtsætning sker i gennemsnit efter fire år og den optimale – efter otte år siden plantning. Det giver også et meget dårligere resultat sammenlignet med mange andre populære botaniske sorter, som er fuldt ud rentable for landmanden blot tre-fire år efter at have plantet et træ. Investeringsafkastet forlænges betydeligt. Dette er forsiden af ​​en ekstremt værdifuld mønt kaldet Geisha.

Markedsføring

Hvad er der ellers specielt ved Geisha-kaffe? Pris! Dette er den anden side af medaljen… 2017, Best of Panama-auktion, geisha fra La Esmeralda når $601 pr. pund. I juli 2018, under den næste udgave, sættes der endnu en rekord i kategorien “en bunke penge til kaffebønner”. Den naturlige behandling af Geisha produceret af Lamastus Family Estates går til en pris på… 1.772 dollar per kilo, eller 11700i danske kroner . Under hensyntagen til de typiske prismekanismer i plantage-importør-riste-cafe-kæden, vil du betale baristaen mindst 200 EUR for en kop espresso lavet af denne kaffe.

Ikke underligt, at landmænd for nylig har vist stor interesse for denne botaniske sort, ikke kun i Panama, men også i Costa Rica, Colombia, Honduras og Guatemala. I de sidste otte finaler i World Brewers Cup vandt konkurrenten, der brygger Geisha, fem gange. Næsten hver gang er sorten blandt de seks bedste bryggede kaffer i verden.

Barista Råber
Hvem Har Lyst Til En Sød Lille Geisha? / Foto Jakub Jakubicki

Efterspørgslen efter en så eksklusiv og unik kaffe i vestlige lande vokser med et enormt tempo, og det samme er populariteten af Geisha kaffe. Prisen kommer i bagsædet, når alle vil servere noget særligt, interessere og engagere så mange mennesker som muligt eller vække polemik. Geisha-kaffe pakkes af røsterier i specialdesignede æsker, pakker med gyldne kanter eller boutiquedåser. I slutningen af ​​2010’erne er Geisha blandt andre kaffer som den bedste single malt, den mest fremragende champagne, den største trøffel.

Er det værd at betale så mange penge for kaffe? Din egen tunge er den bedste at fortælle.
Er det et forsøg værd? Helt sikkert. Er det nemt at snyde sig selv? Sikkert. En kop kaffe til de mange penge SKAL jo være godt.

Er det muligt at finde Geisha-kaffe til en forholdsvis rimelig pris? Selvfølgelig. Fra tid til anden Kaffebord har sådanne godbidder til dig – tjek ud de kongelige bønner fanen for de mest interessante og raffinerede bønner. Vær på vagt!

Og rational.

Kilder:
www.worldcoffeeresearch.org

da_DKDA