Search
Close this search box.
Hvad Er Flash Brew Kaffe?

Hvad er flash brew kaffe?

I dag, hvor de fleste taler om kold kaffe, kommer kold bryg eller iskaffe generelt til at tænke på først. Men så langt tilbage som i 1960’erne nød folk en helt anden slags kold kaffedrik i Japan: Japansk iskaffe, også kendt som flash brew.

Det var dog først i slutningen af ​​det 20. og begyndelsen af ​​det 21. århundrede, at denne drik begyndte at blive populær længere væk i USA. Siden da har det spillet en rolle i den bredere fremkomst af kold kaffe.

Jeg talte med to kaffebrygningsmestre for at få en bedre forståelse af, hvordan denne drik tilberedes, hvordan man brygger den perfekte kop, og hvordan den er anderledes end koldbrygning. Læs videre for at lære mere.

DET GRUNDLÆGGENDE I FLASHBRYG

Først og fremmest: med flashbryg eller japansk iskaffe bør du starte med at bruge en pour over kaffebrygger, såsom en Hario V60 eller Kalita Wave.

Konceptet er enkelt. Du bevarer det samme forhold mellem vand og kaffe, men en del af din vandvægt er frosset som is. Isen placeres i serveren under drypperen, mens det resterende vand opvarmes til din ønskede brygningstemperatur og bruges til at brygge en slags pour over kaffekoncentrat.

Dette resulterer i en bryg, der er varm i et kort øjeblik, før den hurtigt afkøles, hvilket giver mulighed for mere nuanceret smag i den sidste kop. 

Som ved normal filterbrygning er det vigtigt at følge en specifik opskrift, hvis ikke mere på grund af tilsætning af is.

For at forstå processen nærmere talte jeg med 2020 UK Brewers Cup Champion Matteo D’Ottavio . Han arbejder i øjeblikket som barista hos WatchHouse i London. 

“Måden at tilberede japansk iskaffe er at skabe et koncentrat med den første del af brygget og derefter balancere det med isen,” forklarer han. “På denne måde får du den rigtige mængde opløselige stoffer uden at miste styrken.”

Han tilføjer, at de fleste af kaffens opløselige forbindelser udvindes i løbet af de første 50 % af dit bryg, mens den anden halvdel virkelig er til for at balancere koppen. 

Matteo bemærker også, at ud over at have en defineret opskrift, er det vigtigt at få dit brygforhold rigtigt.

“Jeg kan godt lide at lave en drik med et forhold mellem kaffe og vand på 1:17,” siger han. “Omkring 65% af det samlede vand skal være varmt, mens de resterende 35% skal være is.”

Det er derfor, det er vigtigt at veje både det vand, du skal brygge med, såvel som den is, du putter i din kop eller server. Sørg for, at det svarer til din samlede brygvægt, ellers vil dit bryg ikke være korrekt afbalanceret.

Flash bryg opskrift

Nedenfor kan du finde et eksempel på en flashbrygopskrift med 30 g kaffe, som giver 500 g (omkring nok til to kopper):

Du skal bruge:

  • 30 g kaffe 
  • 325 ml vand, opvarmet til mellem 90°C og 96°C
  • 175 g is
  • Hæld over drypper
  • Filterpapir
  • Server eller kande med en kapacitet på mere end 500ml
  • Kedel
  • Kværn
  • Timer
  • Vægt

Instruktioner:

  1. Vej din kaffe af og mal den, mellemfin. Kaffen skal være finere end normalt til at hælde over, da du bruger mindre vand.
  2. Kog dit vand og læg din is i serveren eller kanden.
  3. Placer dit filter i din drypper, og skyl det igennem med varmt vand. Gør dog ikke dette over din server, da isen vil smelte.
  4. Placer din malede kaffe i din drypper.
  5. Mæt kaffesengen med dit vand (60 ml til 90 ml), og lad kaffen blomstre i 30 til 45 sekunder.
  6. Genoptag hældningen i koncentriske cirkler, udfyld etaper. Hæld langsomt med det formål at nå din samlede brygvægt med omkring 2 minutter.
  7. Når bryggevandet er løbet ud, kasseres filteret og kaffen, og server og nyd.
Hvad Er Flash Brew Kaffe?

SØGEN EFTER PERFEKTION

Ligesom med filterkaffe er det vigtigt at eksperimentere med din opskrift og skræddersy alle de forskellige bryggevariabler

Den tidligere britiske Brewers Cup-mester Lisa-Laura Verhoest, som i øjeblikket er kaffemanager hos GAIL’s Bakery i London, fortæller mig, at den sande skønhed ved iskaffe i japansk stil ligger i dets potentiale for eksperimentering.

“Du kan virkelig skræddersy opskriften for at få det bedste ud af dit bryg,” siger hun. “Fordi du brygger med varmt vand, og der er så meget mere energi i vandet, vil du få meget mere kompleksitet i din kop, sammenlignet med når du stejler koldbrygger over tid.”

Dette er hovedårsagen til, at smagsprofilen af ​​en koldbrygget kaffe er glattere og sødere, mens flashbryg bevarer sin syrlighed og lyshed.

“For at opnå et godt flashbryg vil jeg sige, at det er bedst at bruge en kaffe, der er ret højt dyrket, med en god mængde syrlighed og lysstyrke,” bemærker hun.

For at få mest muligt ud af dit bryg, anbefaler hun, at du sørger for, at din is ikke udgør mere end 30 til 40 % af den samlede vandvægt, for at muliggøre korrekt ekstraktion. For at kompensere for dette bruger hun også en finere maling, som nævnt i opskriften ovenfor.

“Vi skal huske, at vi stadig har den samme mængde kaffe, men mindre vand til at udvinde alle smagene,” tilføjer hun.

På den anden side justerer Matteo ikke kun malestørrelsen, men også vandtemperaturen.

“Jeg kan godt lide at male min kaffe finere end normalt og brygge med en vandtemperatur på under 90°C,” siger han. “Med denne metode får du god ekstraktion, men du behøver ikke mere is for at køle kaffen ned.”

Hvad Er Flash Brew Kaffe?

AT VÆLGE DEN RIGTIGE KAFFE

Matteo siger, at den type kaffe, du bruger, afhænger af din personlige præference.

Han siger: “Til flashbryg foretrækker jeg normalt frugt- eller blomsterkaffe med skarp syre, men hvis du foretrækker noget sødere med chokolade- og nøddesmag, så gå efter det.” 

Lisa-Laura er enig og siger, at man skal tage sig tid til at finde en kaffe, man kan lide, uanset om det er en bestemt oprindelse eller en ristningsprofil. Hun bemærker, at ændring af selve bryggeren kan hjælpe med at forstærke eller slå visse smagsnoter tilbage.

“Du kan vælge den enhed, der hjælper dig med at opnå den bedste smag til netop den kaffe,” siger hun. “Hvis jeg brygger en etiopisk kaffe og leder efter masser af bergamot og blomsternoter, kommer jeg til at bruge min V60.

“I mellemtiden, hvis jeg ved, at jeg skal brygge en costaricansk, hvor jeg forventer en basisnote af chokolade og nogle højere noter også, vil jeg bruge min Kalita,” tilføjer hun. “Jeg føler, at en Kalita er den bedste måde at få alle disse smage ud i brygget.”

Generelt er det en god idé at starte med det, du har, og udforske en række kaffetyper for hver ny brygningsmetode. Japansk iskaffe er ikke anderledes.

Hvad Er Flash Brew Kaffe?

FLASHBRYG I DAG

Selvom flashbryg bestemt er mere kendt i dag, end det var for et par årtier siden, er det ikke så bredt udbudt af specialkaffebarer, som du kunne forvente. 

Ikke desto mindre kan det være en fantastisk tilføjelse til en kaffebars menu og kan hjælpe med at opmuntre kaffedrikkere til at udforske nye smagsvarianter. 

Selvom det måske også lyder som en meget mere indsats end koldbryg, kan flashbryg faktisk laves med en batchbrygger og noget is. 

“Det er faktisk meget mere effektivt og omkostningseffektivt at bruge en batchbrygger til at lave japansk iskaffe end at stejle koldbrygge i 12 til 24 timer,” fortæller Lisa-Laura.

Det er også interessant at se fremadstormende kaffeprofessionelle eksperimentere med denne klassiske teknik til at innovere med kold kaffesmagsprofiler. For eksempel fortæller Matteo mig, at han var imponeret over 2019 Brewers Cup-mester Lewis Maillardets arbejde. 

“Lewis’ teknik består i at hælde den første del af din kaffe i en tom beholder, hælde resten over is og til sidst tilføje den første skænk til isbrygget,” forklarer han.

“Vi bemærkede, at kaffen var lysere med en mere levende syrlighed, hvis vi undgik det termiske chok, der ville opstå, når du hældte hele brygget på is med det samme.”

Hvad Er Flash Brew Kaffe?

I dag er flash brew ikke så fremtrædende på det globale kaffemarked, som man kunne forvente, hvor koldt bryg har taget føringen. Ikke desto mindre betyder dens unikke tilberedningsmetode, at den ofte har en lysere, renere og mere aromatisk smagsprofil. 

Da Covid-19-pandemien allerede har tvunget kaffeforbrugere til at eksperimentere med hjemmebrygning, bliver det dog interessant at se, om flashbryggekaffe bliver mere fremtrædende i de kommende måneder og år. 

Den er hurtig og nem at lave, og kunne bestemt blive en sommerkaffefavorit, hvis den bliver mere populær. Hvorvidt det bliver tilfældet eller ej, skal dog vise sig.

da_DKDA