Search
Close this search box.
Hvad Er Pistacie Latte?

Hvad er pistacie latte?

Som navnet måske antyder, er pistacie latte enkel: en mælkebaseret drik smagt til med pistacie. Pistaciesmagen kommer typisk i form af en sirup eller pasta, der giver drinken en varm, sød rigdom med en ristet, nøddeagtig og jordagtig kant.   

Men mens pistacien er naturligt grøn, hvis du ikke drikker en iced version, er din pistacie latte mere tilbøjelig til at ligne en klassisk latte end at få en lys grøn nuance.

OPRINDELSEN AF PISTACIE LATTE

Når du tænker på pistacie latte, er chancerne for, at du måske forbinder det med Starbucks.

Dette er fuldstændig forståeligt, da kæden lancerede og markedsførte en højkalorieversion til sin 2021 vintermenu. Denne drik i sig selv er en tilpasning af en tidligere pistacie latte-prototype, som blev skabt til 2019-lanceringen af sit Chicago Reserve-risteri.

Efter succesen med deres populære drik med hasselnødsmag, så Starbucks til det italienske køkken for yderligere inspiration. For deres drikkeudviklingsteam virkede det logisk at gå med pistacie, som også er en klar kulinarisk favorit og meget brugt i italienske kager og is. 

Desuden er Sicilien kendt for at producere pistacienødder i topkvalitet. For to årtusinder siden blev nødden bragt fra Persien til Europa af romerne og dyrket især på Sicilien.

I dag er Iran dog verdens førende pistacieproducent, lige foran Syrien og Tyrkiet.

Selv så langt tilbage som 7.000 f.Kr. har pistacie været en væsentlig bestanddel af det mellemøstlige køkken. Den dag i dag er det stadig den mest brugte nød i mellemøstlige desserter og slik. 

Det er sandsynligvis grunden til, at pistacie-latten er let tilgængelig i mange kaffebarer i Mellemøsten, hvor den typisk serveres både is og varm.

Og cirka fem år før lanceringen af sin pistacie-latte i Nordamerika, lancerede Starbucks faktisk en sirup-baseret pistacie- og rosemokkadrik – specifikt til sine markeder i Mellemøsten, Europa og Afrika. 

Så dette rejser et spørgsmål:

Opfandt de pistacie-latten?

Vi ved allerede, at pistacien er en kulinarisk basis i det mellemøstlige køkken og italienske desserter, og den er blevet brugt til at tilberede drikkevarer gennem årene. 

Et sådant eksempel er menengic kaffe (også kaldet pistacie eller terebinth kaffe). Selvom det ikke udelukkende er lavet af kaffebønner, serveres det varmt og lavet af ristede og formalede terebinthblomster, der stammer fra en undertype af pistacietræ. Dette giver den en lignende tekstur som en skumagtig cezve- eller ibrik-kaffe.

Sideløbende med dette er der også flere cremede pistacielikører på markedet, især fra Sicilien, hvilket viser, at ideen om at bruge pistacie som smagsgiver til drikkevarer bestemt ikke er ny.

HVORFOR PISTACIE, OG HVORDAN LAVES DET?

I London siger Louisette, at Jolt Coffee serverer en pistacie latte hele året rundt. 

“Pistacie har været på vores menu siden dag ét,” siger hun. ”Det er inspireret af vores rødder i Mellemøsten, hvor pistacienødder ofte bruges i desserter. 

“Vi henter vores pistacienødder fra Sicilien, hvor de dyrker nogle af de bedste pistacienødder i verden.”

Hos Dessert Oasis Coffee Roasters siger Nathan, at lanceringen af en pistacie-latte kom fra hans manager Robert Becker, som var baseret i Detroit på det tidspunkt: 

“Han sagde, at han faktisk lige havde fået pistacieis til morgenmad, sjovt nok, og det var hans inspiration til at prøve det!” 

Efter at have forberedt den første “prototype”, siger Nathan, at de gik i gang med at “lave den i større partier til at tilbyde kunderne på det ene sted først”. 

Han tilføjer: “Vi begyndte at få kunder til at spørge efter det i de andre butikker, så vi begyndte at producere det overalt. Vi har den nu [tilgængelig] året rundt, og den har været meget populær siden den blev udgivet for næsten et år siden.” 

Med hensyn til smagen beskriver Louisette Jolts pistacie-latte som at have den “søde, nøddeagtige og let mentol-karamelsmag af rigtig gode pistacienødder”.

Hun tilføjer, at Jolts opskrift bruger et dobbelt skud espresso, en in-house pistacie og kondenseret mælkesauce og mejerimælk.

“Til den is-udgave lagde vi pistaciesauce først og hælder derefter mælken over isen, før vi kunstfærdigt hælder kaffeshottet til sidst,” siger hun.

Ifølge Nathan ligner det på Dessert Oasis: “Vi laver en sauce internt, som vi så kan bruge i vores latte. Vi trækker derefter shottet over saucen, rører og hælder dampet mælk over. 

“Ud over pistacien i saucen bruger vi en sødet kondenseret mælkebund og nogle udvalgte krydderier, som vi synes forstærker pistaciens smag og hjælper den med at holde til kaffen og mælken. Vi laver dem både varme og isede, og det er meget populært begge veje.”

SÅ HVAD MED KAFFEN?

Jeg spurgte også både Louisette og Nathan om de kaffetyper, der passer godt til pistacie. 

Louisette siger generelt, at hun er meget passioneret omkring den kaffe, de serverer på Jolt, blandt andet for deres pistacie latte. 

“Vi arbejder med et risteri kaldet Nude Coffee Roasters, og anbefaler selvfølgelig deres bønner,” siger hun. “Til pistacie-latten anbefaler vi Costa Rica/El Salvador-blandingen eller deres infunderede El Salvador-kaffe.”

Hun siger, at blandingen er kendetegnet ved dens røde drue- og karamelnoter, mens den infunderede salvadoranske enkeltoprindelse har søde, chokoladeagtige noter.

Med hensyn til Dessert Oasis siger Nathan: “Vi bruger vores husespresso, som i øjeblikket er en rigtig fin naturlig proces single sort Yellow Bourbon fra Fazenda Sertão i Brasilien. 

“Denne kaffe har været en fornøjelse at riste og brygge, og den egner sig godt til drikkens krop.”

Interessant nok har alle disse kaffe noter af chokolade eller karamel. At balancere pistacien med en kaffe, der har disse sødere smag, ser ud til at være et godt sted at starte.

HVAD ER FREMTIDEN FOR PISTACIE-LATTEN?

I det store og hele er pistacie-latten populær, selvom den stadig er forholdsvis ny på scenen.

Louisette siger: “[Hos Jolt] er det vores mest elskede og mest Instagrammede drink! Vi har mange mennesker, der siger, at de er afhængige.

“Virkelig, det er et kernepunkt på vores menu. Jeg tror, det er født ud af den spanske latte-trend og vil holde, fordi pistacie og kaffe er sådan et smukt par, slutter hun.

Nathan er enig. “Det har været et stort hit for os,” siger han. “Vi havde planlagt, at det bare skulle være en drink, vi serverede på vores lokation i Detroit, men den blev så populær, og vi havde så mange forespørgsler i de andre butikker, at vi også var nødt til at bringe den til Rochester og Royal Oak.”

“Vi tror, at denne drink sandsynligvis vil blive på vores menu i nogen tid. Vi elsker at eksperimentere med forskellige hjemmelavede sirupper for at holde tingene friske og spændende, men nogle drinks har bare en tendens til at holde fast. Det her er sandsynligvis en, der bliver ved.

Som Louisette bemærker, synes stigningen af pistacie latte også at falde sammen med væksten af den spanske latte i Mellemøsten. Dette giver mening, da begge drikkevarer er søde med en rig, cremet smag.

Ud over Mellemøsten, Storbritannien og USA er pistacie-latten også begyndt at dukke op i anden kaffe, der forbruges over hele Europa, og det vil kun være et spørgsmål om tid, før den spreder sig længere væk. Det betyder, at forbrugere over hele verden snart bør gøre sig klar til at se det rundt.

I fremtiden øremærker både Louisette og Nathan også pistaciemælk som noget, der sandsynligvis vil dukke op. Efterhånden som flere og flere alternative mælketyper begynder at dukke op i kaffesektoren, virker det sandsynligt, at en vegansk pistacie-mælk-latte kan være et frisk bud på denne drik, der appellerer til endnu flere mennesker.

Hvad Er Pistacie Latte?

Starbucks Pistacie Latte opskrift (smørrig og lækker)

Starbucks pistacie latte kombinerer espresso, dampet mælk, en sød pistacie sauce og en “saltet brunt smør cookie-smag påfyldning.” Den er sød, rig og nøddeagtig, med en god balance mellem espresso og pistacie smag.

For at genskabe denne usædvanlige drink derhjemme kan du piske en simpel pistacie-sirup og en smøragtig brun farinblanding. Bland disse velsmagende tilføjelser med din friske espresso og fløjlsblød dampet mælk til en drink, der måske er endnu bedre end originalen!

FORBEREDELSESTID 5 min

KOGETID 10 min

AFKØLINGSTID 5 min

SAMLET TID 20 min

UDSTYR

  • Espressomaskine eller kaffemaskine
  • Lille grydeske
  • Lufttæt beholder
  • Finmasket si
  • Mælkedamper (eller mikroovnsskål og piskeris)
  • Stort krus

INGREDIENSER 

Pistacie sirup

  • ½ cup water
  • ½ kop hvidt sukker
  • ⅓ kop pistacienødder afskallede og hakkede

Pistacie mælk

  • 2 shots espresso eller ½ kop stærk kaffe
  • 8 ounce mælk enhver slags
  • ½ tablespoon butter
  • ½ spsk brun farin

INSTRUKTIONER 

Lav pistaciesiruppen.

  • Kom vand, sukker og hakkede pistacienødder i en lille gryde. Bring i kog ved middel varme.
  • Kog i cirka 10 minutter, under omrøring af og til, indtil sukkeret er helt opløst, og konsistensen bliver tyk og sirupsagtig.
  • Fjern fra varmen og lad blandingen køle af. Hæld det derefter gennem en finmasket si for at fjerne pistaciestykkerne.
  • Opbevar din sirup i en lufttæt beholder i køleskabet.

Lav pistacie latte.

  • Træk to skud espresso.
  • I en lille gryde varmes smør op ved middel varme. Rør konstant, indtil smørret er let brunet. Tag det derefter af varmen og rør brun farin i.
  • Damp din mælk. Hvis du ikke har en mælkedamper, kan du varme den i mikrobølgeovnen eller på komfuret og derefter piske den.
  • Hæld mælken i dit krus og tilsæt den brunede smørblanding ovenpå. Tilsæt derefter espressoen og 1 spsk af din pistaciesirup. Rør din drink og nyd!

ERNÆRING

Kalorier: 200 kcal

Opdag

 

Relatede Artikler

da_DKDA