Search
Close this search box.
Hvad Er Specialkaffe?

Hvad er specialkaffe?

“Specialkaffe” blev første gang brugt i 1974 af Erna Knutsen i et nummer af Tea & Coffee Trade Journal.

Knutsen brugte dette udtryk til at beskrive bønner med den bedste smag, som produceres i specielle mikroklimaer.

Specialkaffe må ikke forveksles med “gourmet” eller “premium” kaffe.

Sidstnævnte er markedsføringsbegreber uden definerede standarder.

Ifølge Specialty Coffee Association of America (SCAA) er kaffe, der scorer 80 point eller derover på en 100-punkts skala, bedømt som “special”.

Specialkaffe dyrkes i specielle og ideelle klimaer og er karakteristiske på grund af deres fulde kop smag og få eller ingen fejl.

De unikke smage og smage er et resultat af de særlige egenskaber og sammensætningen af ​​den jord, hvori de er produceret.

Specialsegmentet er den hurtigst voksende del af kaffeindustrien.

I USA har specialkaffe øget sin markedsandel fra 1 % til 20 % i de sidste 25 år.

Kaffecupping, eller kaffesmagning, er praksis med at observere smag og aroma af brygget kaffe.

Det er en professionel praksis, men kan udføres uformelt af alle eller af fagfolk kendt som “Master Tasters”.

En standard kaffekoppningsprocedure indebærer, at man dybt snuser til kaffen og derefter højlydt slurrer kaffen, så den spreder sig til bagsiden af ​​tungen.

Kaffesmageren forsøger at måle aspekter af kaffens smag, specifikt kroppen (teksturen eller mundfornemmelsen, såsom fedtethed), sødme, surhed (en skarp og syrlig følelse, som når man bider i en appelsin), smag (tegnene i kop) og eftersmag.

Da kaffebønner inkorporerer afslørende smag fra det område, hvor de blev dyrket, kan kobber forsøge at identificere kaffens oprindelse.

Indholdskilde: Wiki.

da_DKDA