Search
Close this search box.
Hvilken Kaffe Er Bedst Til Den Automatiske Espressomaskine?

Hvilken kaffe er bedst til den automatiske espressomaskine?

Hver dag, på kontorer og i huse, brygger automatiske espressomaskiner – vores private baristaer – rigelige mængder kaffe. I dag vil vi dog fokusere på tavse helte, der doserer, slår, brygger og skummer mælk selv uden indblanding fra vores side.

Så anderledes end en espressomaskine med et portafilter…

Tilsyneladende skal du bruge den samme kaffe til de apparater, der hedder det samme og fungerer på samme måde, så hvorfor ikke bare bruge alle bønner mærket ‘Espresso Roast’? Der er flere grunde til det! Den første grund, der er værd at nævne, er stegeprofil. Bønner fra mange specialristerier er ret lyse i farven, selvom de er mærket ‘espresso’. Dette er fint, når vi bruger professionelle kværne dedikeret til espresso med grater med stor diameter.

Jjf5020

Desværre i tilfælde af automatiske espressomaskiner, går producenter ofte på kompromis. Det første kompromis er indgået over grater af indbyggede kværne. For at undgå rust på stålgrater bruger nogle producenter keramiske, hvilket forringer slibekvaliteten, især når det kommer til finslibning. Det er også værd at nævne, at mange automatiske espressomaskiner behandles som arbejdsheste og ikke har været serviceret i et år, to eller mere, mens de er i drift, hvilket har en negativ effekt på kaffesmag.

Så hvad skal du gøre?

Hvis du ikke har købt din drømmeboligbarista endnu, så tjek dens parametre først! Stålgrater, klar grænseflade, mange justerbare parametre, herunder maleparametre – det er de vigtigste egenskaber ved en god mejetærsker til kaffe. Espressomaskiner fra førende mærker – Jura og Nivona er et oplagt valg. Pålidelige servicefaciliteter, tilgængelighed af reservedele og høj kvalitet af produktet vil sikre lang og problemfri brug. Udover det skal du passe på dit udstyr, servicere det regelmæssigt og rengøre det med de bedste kemikalier dedikeret til espresso.

Jjf9577 3

Hvis vi allerede har gjort det, er næste skridt at vælge en ideel kaffe! For automatiske espressomaskiner skal det være en espressosteg. Som vi sagde i begyndelsen, kan denne kaffe nogle gange endda være for syrlig, så det er godt at starte med italienske håndværkskaffer, eller potentielt prøve lettere kaffe som et eksperiment. Hvis du vælger mere sublime kaffer med én oprindelse, skal du være opmærksom på deres forarbejdningsmetode og oprindelsesland. Kaffe fra Central og Sydamerika har lavere surhedsgrad end dem fra Afrika. Hvis du vil undgå det endnu mere, skal du vælge naturlig eller pulpet naturlig forarbejdet kaffe; hvis du derimod ønsker, at din kaffe skal være syrlig, skal du kigge efter våd forarbejdet kaffe.

Klassikere vil altid passe godt!

Den mest oplagte kaffe at starte med? Håndværksudgave af gode italienske klassikere, altså vores favorit Arcaffe. Først skal du vælge små poser med forskellige kaffer fra dette risteri og vælge den lækreste blandt dem. I begyndelsen er det bedst at bestille kaffe med forskellige forhold mellem Arabica og Robusta. Kaffe, som er den mest ‘Robusta’, intens i smagen og har høj bitterhed Arcaffe Margo – 50% Arabica og 50% Robusta. Den næste kaffe på linje med det højeste Robusta-indhold er Meloria – den har 25 % Robusta bønner. I koppen udmønter dette sig i lidt højere surhed, som neutraliseres af høj bitterhed af Robusta.

Jjf8742

Den næste mulighed, en der er den mindst ‘hardcore’, når det kommer til at holde noget Robusta i kaffen er Arcaffe Rom. En blanding af mange specielle Arabica-kaffevarianter med en blanding af Robusta af høj kvalitet resulterer i en afbalanceret smag, lav syre, men takket være Robusta har den stadig nok bitterhed og smuk crema. Til entusiaster af italiensk espresso, som dog er 100% Arabica, anbefaler jeg min yndlingskaffe, Arcaffe Mokacrema – nødder, chokolade og meget sødme, som leder tankerne hen på honninghonning!

Hvad med en håndfuld frugter?

Når du brygger kaffe i en automatisk espressomaskine, behøver du ikke nøjes med en klassisk espresso uden frugtagtige noter. Den nemmeste måde at prøve noget nyt på? Månedens espresso! Du skal blot besøge Coffeedesk, finde de bønner, vi anbefaler, og købe dem til en speciel pris. Hvis du leder efter vanvid og rigelige mængder syre, så prøv kaffe fra Kenya og Rwanda – de vil give dig masser af røde frugter, saftige hindbær og kirsebær til gengæld. Du vil dog ikke finde der nødder eller chokolade, som for mange mennesker definerer en god espresso.

Og hvad med høj sødme parret med relativt høj syre? Prøve “What The Funk” fra HAYB Specialkaffe. Denne blanding er 50% vasket Guatemala Huehuetenango og 50% naturlig Ethiopia Dimtu Tero. En god balance mellem chokolade, bær og jordbær – prøv det! Hvis disse forslag er for meget for dig, skal du ikke være bange for at prøve en kaffe skabt af verdensmesteren i kafferistning – Rubens Gardelli – Cignobianco repræsenterer sin egen håndværksmæssige version af italiensk kaffe. Udover sødmen fra chokolade og mandler finder du blommer og sød karamel derinde – lækkert!

Søg og du skal finde

De ovenfor beskrevne kaffer bør give dig en god start på at søge efter ‘den ene’. Samtidig er det vigtigt at forstå, at ‘den ene’ kan være underlagt vores fantasier, humør og årstiden. Så husk, at kaffe har tusindvis af mærkbare smags- og aromastoffer, og vær ikke bange for at lede efter dem.

da_DKDA