Search
Close this search box.
Hvordan Vælger Man En Espressomaskine?

Hvordan vælger man en espressomaskine?

Espresso er en drik, der er uløseligt forbundet med caféer og den italienske stil med at drikke kaffe hurtigt udenfor hjemmet. For at lave denne legendariske kaffe- og espressobaserede mælkedrik korrekt, har du brug for specialudstyr, nødvendig viden og erfaring. Så hvad nu hvis du vil nyde denne italienske specialitet i dit eget køkken?

Hvilken espressomaskine skal man vælge for at blive hjemmebarista?

Som altid er valg af udstyr ikke noget stykke kage, og producenterne gør deres arbejde med konstant at lancere nye modeller i forskellige prisklasser. I denne artikel vil vi forsøge at hjælpe og foreslå, hvilke parametre for espressomaskine du bør tage hensyn til, før du køber, for at vælge en model, der passer til dine behov og budget.

Først og fremmest … kværnen!

Dette er hverken en fejl eller en joke – når du vælger en manuel metode til tilberedning af espresso, må du ikke glemme alt om kværn, fordi espressomaskiner med portafilter (normalt) ikke indeholder et sådant. For at gøre det endnu mere interessant, er det kværnen, der bestemmer kvaliteten af espresso udvinding i størst omfang. Det har større indflydelse på ekstraktionsprocessen end selve kaffemaskinen og hvis du vil have den maksimale smag fra bønnerne, er det værd at starte med kværnen.

Kaffekværn Eureka

Kort sagt, når du vælger en espressokværn, skal du være opmærksom på:

  • grat diameter og materiale – jo større jo bedre, vælg kun stålgrater;
  • justeringssystem – det bedste valg er en jævn regulering baseret på en skrue, som sikrer slibepræcision og brugervenlighed;
  • doseringssystem – kaffe skal males direkte i portafilteret, hver gang nøjagtigt så meget som nødvendigt;
  • formål – husk at en espressokværn ikke er det samme som en kværn til alternativ brygning. På grund af at espresso kræver større præcision af formaling end for eksempel dryp, vil en kværn dedikeret til denne bryggemetode normalt være dyrere og her er ingen genveje.

Når du planlægger dit espressosæt, så start med dette stykke og husk, at selv den dyreste kaffemaskine til flere tusinde euro ikke vil brygge en ordentlig espresso, hvis kaffen blev malet på en billig kværn. Budgettet for kaffemaskine og kværn bør deles 40:60 til fordel for sidstnævnte. Overrasket?

1. Søde Eureka – startkværn, 2. Orchard Sette 270 Wi – kværn til mellembaristaer, 3. Eureka Atom Specialty 65 – kværn til pro-baristaer, 4. Eureka Atom Specialty 75 – kværn til pro-baristaer, 5. Mahlkönig EK 43S – kværn til rigtige kaffenørder

Valg af espressomaskine

Når du har fået kværnen, er det tid til kaffemaskinen. For at vælge den rigtige maskine til dig, skal du kende de centrale elementer, der påvirker dens kvalitet og dermed prisen. Nedenfor vil vi diskutere nøgleparametrene for halvautomatiske espressomaskiner, deres indflydelse på kvaliteten af ​​brygget kaffe samt funktionalitet og effektivitet.

1. Kedel

Det er hjertet i kaffemaskinen, der indeholder varmt vand og damp. Jo større dens kapacitet, jo bedre for kaffemaskinens ydeevne og temperaturstabilitet. Espressomaskiner er normalt bygget i tre teknologier, som giver successivt større muligheder og også er en indikator for prishylden.

  • Enkelt kedel: det ene element er ansvarligt for opvarmning af vandet til espressobrygning, samt genererer damp til opskumning af mælk. Denne type kedel er et grundlæggende design, der bruges i billige kaffemaskiner. Dens ulempe er, at du ikke kan brygge espresso og skummer mælk på samme tid. Dette forlænger tilberedningstiden for drikkevarer som cappuccino, latte eller flad hvid. Enkeltkedler har også normalt lav kapacitet, hvilket udmønter sig i deres lave effektivitet. Sådanne maskiner vil fungere godt for dem, der elsker sort kaffe – hvis espresso er din go-to drink, vil du finde en god kaffemaskine på et lille budget.
Sage Duo-Temp Pro Espressomaskine
Sage Duo-Temp Pro
  • Varmeveksler (HX): de øverste, professionelle semi-automatiske espressomaskiner er for det meste baseret på dette system. Den største, større kedel er ansvarlig for at generere damp til at skumme mælken. Indenfor er der en mindre kedel, som opvarmes af varmen fra det omgivende vand. Dette er varmeveksleren, der indeholder det vand, der bruges til at brygge espressoen. Fordelen ved denne løsning er muligheden for at skumme mælk og brygge kaffe på samme tid. Damp er tilgængelig til enhver tid, og det er ikke nødvendigt at varme kedlen op for at generere damp, som det er tilfældet med enkeltkedelsystemet. HX er normalt større i størrelse, hvilket resulterer i højere effektivitet og bedre temperaturstabilitet. Denne teknologi har vist sig at være succesfuld inden for gastronomi i mange år. Dens ulempe er imidlertid vandtemperaturens afhængighed af dampkedelindstillingerne. Derfor, hvis vi øger damptrykket til fx at skummer mælk lettere og hurtigere, stiger ekstraktionstemperaturen automatisk og omvendt – sænkning af vandtemperaturen resulterer i lavere dampkraft, og i ekstreme indstillinger genereres den muligvis ikke i den nødvendige mængde at skumme mælk. HX er en god løsning for alle, der sætter pris på espresso af høj kvalitet, men også ønsker at skumme mælk og nyde cappuccino eller flade hvide kaffer.
 Domobar Junior Hx Espressomaskine
Domobar Junior HX
  • Dobbeltkedel (DB): dette system inkluderer to kedler med separate varmelegemer. Den ene giver damp og den anden giver varmt vand. Begge enheder er uafhængige og kan indstilles frit. Dette layout giver de bredeste muligheder for parameterkonfiguration samt den højeste effektivitet og temperaturstabilitet. DB-teknologi bruges i topprofessionelle modeller, men nogle hjemmekaffemaskiner er også udstyret med det.

1. La Marzocco Mini Line

2. Sage Dual Boiler

2. Temperaturkontrol

Vandtemperaturen er en af ​​nøgleparametrene, der påvirker kaffeudvindingen. Dens indstilling, såvel som stabilitet over tid, er yderst ønskelige, ikke kun på grund af espressoens kvalitet, men også på grund af bekvemmeligheden ved brug.

  • Termostat / trykafbryder – er et analogt temperaturstyringssystem. Normalt er specifikke værdier ikke markeret, så indstillingerne justeres groft. I dette tilfælde kræver det lidt øvelse at kontrollere temperaturen og fornemme det rigtige tidspunkt for at starte ekstraktion. Det analoge system er dog ikke et problem, hvis du bare vil drikke en espresso eller kaffe med mælk, og dine drømme involverer andet end portafiltre, pressostater og roterende pumper.
Gran Gaggia Carezza Deluxe Espressomaskine
En klassisk termostat kan findes i mere overkommelige modeller, som f.eks Gran Gaggia Carezza Deluxe
  • Men hvis du faktisk er en af ​​disse brugere, vil du kun være tilfreds med en digital PID temperaturregulator. Den bruger en avanceret algoritme, der styrer driften af ​​varmeapparaterne, så den indstillede temperatur opretholdes. Den digitale controller giver dig mulighed for at indstille den ønskede temperatur, ofte med en nøjagtighed på op til 0,1 grader Celsius, hvilket vil tilfredsstille de mest krævende hjemmebaristaer. Dette system sikrer en stabil temperatur til enhver tid, og giver dig også mulighed for at spare strøm, fordi varmeovnene arbejder kortere her end i den analoge variant.
La Marzocco Linea Mini Kaffemaskine
Den digitale PID temperaturregulator er blandt andet inkluderet i La Marzocco Mini Line espressomaskine

3. Andre parametre

De to ovennævnte punkter er afgørende for apparatets klasse, dens funktionalitet og frem for alt kvaliteten af ​​espressoen. Men det er ikke alt. Yderligere faktorer er også værd at overveje, når du har besluttet dig for en specifik kombination af kedel og temperaturstyringssystem.

  • Pumpe: det er ansvarligt for vandtrykket under espressoekstraktion. Det burde være muligt at ændre indstillingerne (selvom det normalt er skjult dybt inde i kabinettet, og ændring af indstillingerne kræver fjernelse af det eksterne panel). De fleste kaffemaskiner har en vibrationspumpe, der genererer mere støj end rotationspumpen, som er mere effektiv, men også dyrere.
Domobar Super 2B - Kaffemaskine Med Rotationspumpe
Domobar Super 2B er en kaffemaskine med rotationspumpe
  • Termisk isolering af kedler: reducerer elforbruget og giver mulighed for bedre temperaturstabilitet.
La Marzocco Line Mini Gul
La Marzocco Mini Line model kan sætte en ære i termisk isolering af kedler
  • Størrelsen af ​​bryggegruppen: verdensstandarden for professionelle maskiner er 58 mm. En kaffemaskine med en sådan bryggegruppe vil være kompatibel med udskifteligt tilbehør, såsom præcisionssigter eller tampere. Takket være dem kan kvaliteten af ​​espresso opgraderes endnu mere.
Sage The Oracle Espressomaskine
58 mm bryggruppen indgår blandt andet i Sage Oracle
  • Vandtilslutning: en funktion, der markant øger brugerkomforten. Efter at have tilsluttet maskinen til filtreret vand og afløbet permanent, behøver du ikke længere bekymre dig om en overfyldt spildevandstank eller afbrydelse af udsugning afbrudt på grund af mangel på vand i tanken. Denne funktion er inkluderet i avancerede kaffemaskiner, som vil fungere godt ikke kun derhjemme, men også i den lille gastronomi eller på kontoret.
Kaffemaskine Med Vandtilslutning - La Marzocco Linea Mini
Der er kun få husholdningskaffemaskiner med vandtilslutning, en af ​​dem er La Marzocco Mini Line.
  • Programmerbare doser: takket være denne funktion doserer maskinen efter at have trykket på brygningsknappen en præcist afmålt mængde vand og slukker for udsugningen på det ønskede tidspunkt. Denne løsning giver større repeterbarhed og brugervenlighed.
Sage Barista Express Er Nem At Programmere Espressodosis
Sage The Barista Express er let at programmere dosis af espresso
  • Dampstav: den generelle regel er – jo dyrere maskinen er, jo bedre er mælkeskumningssystemet. Det er værd at være opmærksom på designet af damprøret – den aftagelige spids gør rengøringen lettere. Du kan også ændre den for at få forskellige dampegenskaber og som et resultat bedre skumresultater. Kaffemaskiner med varmeveksler og dobbeltkedel giver dig mulighed for at skumme mælk hurtigere, bedre og mere bekvemt end varianterne med én kedel.

Det er muligt at lave cafe-stil espresso i komfort i dit hjem. Dens kvalitet vil afhænge af dine krav og budget. Jo bedre kværn og kaffemaskine, jo mere smag får du af de samme bønner. Husk at kværnen bestemmer udvindingsforløbet i første omgang, og det er det bedste udgangspunkt for dit hjemmecafé-setup.

da_DKDA