Search
Close this search box.

Hvorfor smager kaffen derhjemme ikke lige så godt som på cafeen?

Forleden dag beklagede en veninde mig over, at en afslørende kaffe, hun havde på sin yndlingscafé for nylig, ikke havde det samme glimt, da hun bragte bønnerne hjem for at brygge selv. 

Hun prøvede alt: Forskellige mængder kaffe, forskellige brygningsmetoder, selv at drikke den ud af forskellige krus – men der manglede bare noget. Hvad kunne det dog være?

Jeg bliver faktisk stillet dette spørgsmål hele tiden, så min ven kan være sikker på, at hun ikke er alene. 

Sandheden i sagen er, at du sandsynligvis aldrig vil få så god en kop kaffe derhjemme, som du kan på den bedste kaffebar – selv med de samme bønner – og her er hvorfor.

Giv værktøjet skylden

Der er noget at sige til, at det udstyr, som dine lokale baristaer arbejder på, sandsynligvis koster i tusindvis af kroner, blev installeret af professionelle blikkenslagere og elektrikere og vedligeholdes regelmæssigt.

Ikke at udgift nødvendigvis er lig med kvalitet, men den teknik og design, der retfærdiggør udgiften i dette tilfælde, gør: Din 8-koppers Mr. Coffee-maskine har bare ikke det puf, som en halv-gallon brygger har, og den er heller ikke så temperatur- stabil.

Og espresso? Glem alt om det: Medmindre du smider adskellige tunder kroner eller mere, er din almindelige kaffemaskine sandsynligvis god, men ikke fantastisk. Selvom du omhyggeligt vejer din dosis , har din maskine sandsynligvis ikke tryk- eller temperaturkontrol som en pro-version. 

Du kan helt sikkert lave lækre billeder til dine middagsgæster, men jeg vil afholde mig fra at opkræve 30kr pr. kop for dem.

Det er Kværnen

Relateret til ovenstående er der også kaffekværnen at overveje. Selvom der er masser af virkelig højkvalitets gratslibere på markedet til hjemmebrug – Baratza laver en række af dem, og selv Porlex håndslibere er ret solide – de er stadig lige det: Designet til hjemmebrug. De har tendens til at være en brøkdel af størrelsen af kommercielle kværne, hvilket gør dem mindre effektive: De opvarmes hurtigere, fordi de arbejder så meget hårdere for at få arbejdet gjort, og varme kan have en negativ indflydelse på smagen, før vandet overhovedet rører jorden. .

Mindre grater kan også skabe en temmelig meget varieret slibeprofil med hver batch også, hvilket betyder, at dit færdige produkt altid vil være en slags sammenblanding af meget grove og meget fine slibninger ud over den “lige rigtige” størrelse, du fotograferede til. (Medmindre du sigter dine kværne før brygning – hvilket, lad os se det i øjnene, går lidt langt – vil du altid have denne form for uoverensstemmelse.

Det forekommer også i kommercielle kværne, men ofte i mindre grad).

Desuden, selvom du har en god gratsliber derhjemme, hvor ofte bliver den ting renset? 

Hvornår har du sidst skiftet grater på den? Fordi kaffebarer tjener deres penge på at producere et produkt af høj kvalitet pålideligt over (forhåbentlig) en lang periode, er der mere incitament til, at udstyret vedligeholdes omhyggeligt. (Ikke at alle butikker gør det rigtigt, selvfølgelig, men incitamentet er der.)

Professionel chauffør, lukket kursus

Sig, hvad du vil om baristaens håndværk, men de mennesker, der arbejder i kaffebarer, er uddannede fagfolk, og enhver med en hvilken som helst grad af erhvervsuddannelse i en bestemt syge (f.eks. at brygge kaffe) vil have et ben op fra det rent amatør. 

Mens du laver et par skud espresso om dagen, laver de 100+ hver dag, og nogle gange vil butikken endda ansætte en kvalitetskontrol person for at sikre, at hver baristas arbejde er på højt niveau.

Espresso Steam

Dette betyder ikke, at der ikke er hjemmebaristaer, der er langt mere dygtige og forsigtige og opmærksomme end de utallige middelmådige baristaer derude, men igen, husk, vi taler om, hvorfor det er svært at genskabe god kaffe her .

Noget i vandet

“En af de mest oversete detaljer og forskelle mellem kaffe i cafékvalitet og kaffe i hjemmet er den anden ingrediens i tingene: Vand.”

En af de mest oversete detaljer og forskelle mellem kaffe i cafékvalitet og kaffe i hjemmet er den anden ingrediens i tingene:

Vand. Mens de fleste af os nøjes med at drikke og brygge med hvad der kommer ud af hanen (eller kommer ud af hanen og ind i det billige kulfilter, vi opbevarer i køleskabet og glemmer stort set aldrig at skifte), har enhver café, der er sin TDS værd, haft mere at sige om, hvad der er i H2O.

Kommerciel filtrering spænder fra simple smags- og lugtsystemer til mere intense ting som omvendt osmose, og fordi din færdige kop består af omkring 98 % vand, må du hellere tro, at det gør en forskel. 

Test det selv: Bryg dig selv to batches, den ene med det vand, du normalt bruger, og den anden med premium filtreret – men ikke destilleret – flaskevand. Hvis dit hus er vandheld, kan forskellen være subtil, men hvis du er i en mindre ideel vandsituation, vil du sandsynligvis blive overrasket over den tilpassede vandforbedringer.

Frisk er bedst

Uanset hvor mange krus det tager dig at vågne op om morgenen, vil din personlige kaffeomsætning ikke være nær lig med din lokale kaffebars, hvilket betyder, at dine bønner sandsynligvis er lidt længere i tanden end cafeens. er på en given dag.

Det mest almindelige råd er at købe og bruge hele bønner inden for to uger efter ristningsdatoen for optimal lækkerhed, hvilket kan være svært at administrere, når du henter dem hos en tredjepartsforhandler i stedet for at købe dem direkte hos risteriet. ligesom caféen selv gør. 

Hvis du kan købe mindre mængder oftere, vil du være bedre i stand til at simulere detailforbruget, og du vil sandsynligvis bemærke, at din kaffe har lidt mere “gnister”, jo friskere den er.

Giv ikke op

Bare fordi du ikke har en industriel ovn, der kan tilberede en pizza lynhurtigt, betyder det ikke, at du ikke skal lave pizza derhjemme; det samme gælder for kaffe. 

Du kan lave dig selv en perfekt lækker kop hver morgen med meget lidt ståhej og til relativt små omkostninger , og derefter nyde et udsøgt eksemplar af og til på din yndlingscafé.

 
da_DKDA