Search
Close this search box.
Kaffesyre – Hvad Afhænger Det Af?

Kaffesyre – hvad afhænger det af?

Et strejf af citron, appelsinforfriskning, smag af grønt æble. Syren i kaffe sætter gang i kontroverser blandt mange kaffedrikkere, som ofte finder det oprørende.

Hvad er surhed? Er der den lyse og den mørke side af kraften? Hvad går det med? Eller skal du måske ikke drikke det?

Måske er det, hvad det skal være?

Kaffe er frøet af kaffetræets frugt, der ligesom forskellige andre frugter, har nogle sure noter. Denne smag er et naturligt kendetegn ved kaffefrøet. Der er dog forskellige former for surhed. I den sorte bryg finder du behagelige noter af appelsin, limonade, friske brombær, grønne æbler og mindre behagelige krydrede, skarpe, vintærte noter. Det er værd skelne mellem syre og surt. Syrlighed kommer fra balancen mellem syre og sukker (appelsiner, hindbær, ribs osv.). Surhed er mere som en eddikesom ikke smager særlig behageligt alene.

Kaffesyre – Hvad Afhænger Det Af?

Hvis du er vant til bitterheden af ​​kaffe, der kommer fra mørk ristning, er det måske værd at begive sig ud i det ukendte og prøve lettere ristninger? Smagen af ​​sådanne bønner kan minde om te, stuvet frugt eller frugtjuice. Surhed i sig selv kan antage mange former: Citronsyre (stimulerende, sød), vinsyre (astringerende), chlorogensyre (bitter) og mange andre.

Syrligheden vil afhænge af vækstregion, klima, vejrforhold, jordbund, forarbejdningsmetode, ristningsgrad og brygningsmetoden, som giver dig den sidste kop kaffe.

Menneskelig fejl

Alligevel nogle gange surhedsgrad kan være ubehagelig, skarp, kemisk. Der kan være flere årsager til denne fornemmelse. Så længe du er sikker på, at bønnerne kommer fra en kvalitetsorienteret plantage (uønsket surhed kan være relateret til en fejl under gæringen), er blevet sikkert transporteret og derefter ristet af en god rister, dvs er blevet behandlet med passende omhu, du har et godt udgangspunkt og det bliver nemmere at finde årsagen til dårlig smag. Da du har udelukket menneskelige fejl i hele cyklussen fra frø til rist, kan den mulige synder til ubehagelig surhed faktisk være… dig!

Hvad kunne der være sket?

  • forkert mængde kaffe (forhold mellem kaffe og vand), for lidt vand
  • for kort bryggetid (underekstraheret kaffe)
  • for grov eller for fin kaffekværn – uegnet til en bestemt brygningsmetode (læs om hvordan du vælger en kaffekværn her og her).
  • snavset, forkert rengjort kaffebryggeudstyr (inklusive servere, kander og vandbeholdere i drypkaffemaskiner og espressokaffemaskiner)
  • rester af afkalkningsmidler (især citronsyre) i apparater, der holder vand og kaffe
  • for meget kraft ved at manipulere kaffegrumset i sigten (i espresso)
  • kvaliteten af ​​det vand, der bruges til brygning
  • bruge kaffe malet flere minutter før brygning i stedet for friskmalet kaffe
Kaffe I En Krukke

Maskinfejl

Okay, okay, men er det kun mennesket, der har skylden? Trods alt, automatiske kaffemaskiner lav kaffe til personen, og nogle gange er kaffen ikke særlig velsmagende.

Hvad så? Hvad kan årsagerne være?

  • forkert / uregelmæssig rengøring af maskinen
  • rester af dårlig kvalitet kaffe (endnu værre – aromatiseret) på graterne i kaffemaskiner med indbygget kværn – den skal rengøres i henhold til retningslinjerne i brugermanualen
  • for lav bryggetemperatur på grund af maskinens funktionsfejl
  • harske, gamle korn i den automatiske espressomaskine
  • for lidt kaffe udskænket til brygning ved kaffemaskinen – nogle gange kan det betale sig at indstille en større mængde kaffe for at få en kop bryg, hvilket kan reducere ubehagelig surhed
    Kaffesyre – Hvad Afhænger Det Af?

Bliv ved med at prøve! Fortsæt med at forbedre dig! Bliv ved med at prøve!

Til sidst er det værd at nævne… dig. Du drikker jo kaffe og du ved, hvad du leder efter. Stol på din smag. Test, reparer, forbedre. Hvis du ikke kan lide kaffen – prøv at ændre noget i henhold til ovenstående signaler. Hvis du retter noget og opdager sensorisk nirvana… GODT FOR DIG! Forresten kan selve søgningen være et rigtigt eventyr i den sorte verden af ​​en stimulerende drik. Giv ikke op for hurtigt. God kaffe er lige ved hånden og velsmagende syre er ikke dårligt!

Opdag

 

Relatede Artikler

da_DKDA