Search
Close this search box.

Kan kaffe overleve i en varmere verden?

Fyld lageret op nu, kaffen vil være væk i 2050! Hvis du læser nyhederne, har du sandsynligvis følt chok, rædsel og endelig fortvivlelse over overskrifterne, der erklærer vores elskede bønnes forestående død. Heldigvis er hele sandheden meget mindre alvorlig. 

Kaffe er truet, men vi vil stadig nippe i 2100 – og med en forenet indsats mellem avlere, forbrugere og politikere vil vores afkom nippe i de kommende århundreder.

Kaffe er truet af klimaændringer, skovrydning og svampepatogener, især den frygtede kafferust. Hver af disse tre primære trusler forstærker de andre, hvilket fører til en stigning i tørke/sporadisk nedbør, ekstremt vejr, varmere nætter (som ikke dræber skadelige svampe) , reduceret vækstområde og udryddelse af vilde arter. 

Ifølge en undersøgelse fra 2019 udført af et hold af førende britiske videnskabsmænd er 74 (60%) af verdens 124 vilde kaffearter i risiko for at uddø, hvis de nuværende forhold og praksis fortsætter 1

Heldigvis er arabica, den mest almindelige højtvoksne, skyggevoksne art ikke en af ​​dem, der er i fare. 

De fleste af de vilde udsatte arter er hjemmehørende i Etiopien, og få bliver dyrket eller konsumeret. Robusta, en solid, holdbar, soldyrket art er i øjeblikket sikker. 

Dette betyder ikke, at arabica og robusta ikke er i risiko for at udvikle patogener, hvilket resulterer i reduceret global forsyning – de er meget udsatte, men de har altid været i fare, og den risiko er bare lidt højere nu. 

Arabica, som vokser bedst under en naturlig skygge, mellem 17° C og 21° C, har også større risiko for tab af levesteder på grund af både skovrydning og global opvarmning.

I løbet af det sidste århundrede har videnskabsmænd og genetikere arbejdet på at skabe mere resistente stammer og hybrider af arabica- og robusta-kaffe. 

Desværre mangler de fleste af disse hybrider kvaliteten af ​​en renavlet bønne. 

Disse undersøgelser har imidlertid kastet lys over de skridt, producenter, producenter og forbrugere kan tage for at bevare kvalitetsdyrkningshabitater, især i områder med bevaring, skyggedækning, naturlig skadedyrsbekæmpelse og affaldsminimerende, ressourceminimerende kaffebehandling. 

Forskere gør også en stor indsats for at bevare frø af truede arter. 

Som forbrugere har du magten til at støtte virksomheder og avlere, der praktiserer miljøbevidst landbrug, ved at lede efter skyggedyrkede, højdyrkede arabicaer og/eller kaffe med miljøakkreditering , såsom Rainforest Alliance Certified.

Kaffebønnen er truet, men truslen er ikke unik for kaffe. Det er truslen pattedyr, gamle økosystemer, landmænd, vi alle står over for. 

Det er ægte, men det signalerer ikke nødvendigvis slutningen på alt det, vi elsker – bestemt ikke slutningen på vores elskede kop morgenkaffe. 

Gennem bevidst produktion, bevidst forbrug og en samlet indsats for at bremse den globale opvarmning kan vi i fællesskab sikre, at kaffeplanten fortsætter med at trives i årtusinder.

Opdag

 

Relatede Artikler

da_DKDA