Search
Close this search box.

Klimaforandringer truer kaffen

– men vi har fundet en lækker vild art, der kan være med til at redde din morgenbryg

Verden elsker kaffe. Mere præcist elsker den arabica-kaffe. Fra duften af de friskmalede bønner til den allersidste slurk er arabica en sanselig fornøjelse.

Robusta, den anden almindelige kaffeafgrødeart, handles næsten lige så bredt som arabica, men den mangler smag. Robusta bruges hovedsageligt til instant kaffe og blandinger, mens arabica er forbeholdt kræsne baristaer og dyre espressoer.

Forbrugerne kan være glade, men klimaændringer gør kaffebønderne bitre. Sygdomme og skadedyr bliver mere almindelige og alvorlige, når temperaturen stiger. Svampeinfektionen kendt som kaffebladrust har ødelagt plantager i Central- og Sydamerika. Og mens robusta-afgrøder har tendens til at være mere modstandsdygtige, har de brug for masser af regn – en høj ordre, når tørke spreder sig.

Fremtiden for kaffedyrkning ser vanskelig, hvis ikke dyster ud. Men en af de mere lovende løsninger indebærer udvikling af nye, mere modstandsdygtige kaffeafgrøder. Ikke alene skal disse nye kaffer tåle højere temperaturer og mindre forudsigelig nedbør, de skal også fortsætte med at tilfredsstille forbrugernes forventninger til smag og lugt.

At finde denne perfekte kombination af træk hos en ny art virkede fjernt. Men i nyligt offentliggjort forskning har nogle eksperter afsløret en lidet kendt vild kaffeart, der kunne være den bedste kandidat endnu.

Stenophylla Coffee Flower

Kaffedyrkning i en varmere verden

Coffea stenophylla blev først beskrevet som en ny art fra Sierra Leone i 1834. Det blev opdrættet i de vådere dele af Øvre Vestafrika indtil begyndelsen af det 20. århundrede, da det blev erstattet af den nyopdagede og mere produktive robusta og stort set glemt af kaffeindustrien. Det fortsatte med at vokse vildt i de fugtige skove i Guinea, Sierra Leone og Elfenbenskysten, hvor det blev truet af skovrydning.

I slutningen af 2018 fandt vi stenophylla i Sierra Leone efter at have søgt i flere år, men kunne ikke finde nogen træer i frugt før midten af 2020, da en prøve på 10 g blev fundet til smagning.

Feltbotanikere fra det 19. århundrede havde længe proklameret den overlegne smag af stenophylla kaffe og registrerede også sin modstand mod kaffebladrust og tørke. Disse tidlige smagsprøver var dog ofte uerfarne, og deres forventninger var lave før den første smagning i sommeren 2020. Det ændrede sig, da de havde smagt den første kop som en del af en kaffesmagning. De første slurke var afslørende: det var som at forvente eddike og få champagne.

Denne første smagning i London blev efterfulgt af en grundig evaluering af kaffens smag i Sydfrankrig, ledet af min forskningskollega Delpine Mieulet. Mieulet samlede 18 kaffekendere til en blindsmagstest, og de rapporterede en kompleks profil for stenophyllakaffe med naturlig sødme, medium høj syre, frugtighed og god krop, som man ville forvente af arabica af høj kvalitet.

Faktisk syntes kaffen meget lig arabica. Ved London-smagningen blev Sierra Leone-prøven sammenlignet med arabica fra Rwanda. I den blinde franske smagning sagde de fleste dommere (81%), at stenophylla smagte som arabica, sammenlignet med 98% og 44% for de to arabica-kontrolprøver og 7% for en robusta-prøve.

Kaffesmagningseksperterne hentede noter af fersken, solbær, mandarin, honning, lys sort te, jasmin, chokolade, karamel og hyldeblomstsirup. I det væsentlige er stenophylla kaffe lækker. Og på trods af at stenophylla-kaffeprøven scorede højt for sin lighed med arabica, blev stenophylla-kaffeprøven identificeret som noget helt unikt af 47% af dommerne. Det betyder, at der kan være en ny markedsniche for denne genopdagede kaffe at fylde.

Nye veje

Indtil nu er ingen andre vilde kaffearter kommet tæt på arabica for sin overlegne smag. Videnskabeligt set er resultaterne overbevisende, fordi vi simpelthen ikke ville forvente, at stenophylla smager som arabica. Disse to arter er ikke nært beslægtede, de stammer fra modsatte sider af det afrikanske kontinent, og klimaet, hvor de vokser, er meget forskellige. De ser heller ikke ens ud: stenophylla har sort frugt og mere komplekse blomster, mens arabicakirsebær er røde.

Det har altid været antaget, at kaffe af høj kvalitet var forbeholdt arabica – oprindeligt fra skovene i Etiopien og Sydsudan – og især når den blev dyrket i højder over 1.500 meter, hvor klimaet er køligere og lyset bedre.

Stenophylla Coffee Plant

Stenophylla kaffe bryder disse regler. Endemisk til Guinea, Sierra Leone og Elfenbenskysten, vokser stenophylla under varme forhold ved lave højder. Specifikt vokser den ved en gennemsnitlig årlig temperatur på 24,9 ° C – 1,9 ° C højere end robusta og op til 6,8 ° C højere end arabica. Stenophylla synes også mere tolerant over for tørke, potentielt i stand til at vokse med mindre nedbør end arabica.

Robusta-kaffe kan vokse under lignende forhold som stenophylla, men den pris, der betales til landmændene, er omtrent halvdelen af arabica. Stenophylla kaffe gør det muligt at dyrke en overlegen smagende kaffe i meget varmere klimaer. Og mens stenophylla træer har tendens til at producere mindre frugt end arabica, giver de stadig nok til at være kommercielt levedygtige.

For at forædle fremtidens kaffeplanter har vi brug for arter med god smag og høj varmetolerance. Krydsning af stenophylla med arabica eller robusta kan gøre dem mere modstandsdygtige over for klimaændringer og endda forbedre deres smag, især i sidstnævnte.

Med stenophyllas genopdagelse blev fremtiden for kaffe bare lidt lysere.

Opdag

 

Relatede Artikler

da_DKDA