Search
Close this search box.
Koldbrygget Kaffe – Hvad Er Det?

Koldbrygget Kaffe - hvad er det?

Brygget kan vare fra 4 timer helt op til 24 timer, det skal drikkes koldt, og kaffesmagen er mere tydelig end i mange andre typer kaffe. 

Læs nedenfor og find ud af, hvorfor den kolde kaffe er “varm”.

For det første en vigtig kendsgerning: Koldbrygget kaffe er ikke det samme som iskaffe (hvor espressobaseret kaffe serveres over is, normalt med mælk og sirup). Koldbrygget Kaffe er koldbrygget kaffe.

Kaffetypen er let at få, fordi den ikke kræver mere end en kande, et filter, lidt kaffe, lidt vand og et køleskab.

Koldbrygget kaffe er en voksende tendens, der vinder terræn på verdensplan, og den er blevet populær blandt kaffeelskere, fordi det er den type kaffe, der gør aromaerne af kaffe meget tydelige.

Gradvist findes drikken også på caféer.

Mange mennesker oplever koldbrygget kaffe som en forfriskende drink, fordi den kan virke mild, sød og forfriskende i smagen.

Det har også en lavere syre end andre typer filterkaffe og kan også virke ekstra forfriskende, da det har et højere koffeinindhold end forskellige typer kaffe.

En miljøvenlig fordel ved koldbrygget kaffe er, at den ikke kræver varme eller elektricitet.

Lang Bryggetid

Men når du vil have en koldbrygget kaffe, skal du have masser af tid afsat til en brygning, der kan vare fra 4 timer op til 24 timer. 

Jo længere kaffen brygges, jo mere udviklet og kompleks får smagen.

Bonusen ved langbryggetiden er, at du kan se frem til en væsentlig anden kaffesmag end den, du kender fra andre typer kaffe.

Kort sagt kan det siges, at kaffebønnen får optimale forhold, og at bønnens egenskaber således fremgår tydeligere. 

Smagsændringerne i forhold til brygget kaffe er traditionelt, at kaffen ikke udsættes for varmt vand og høje temperaturer. 

Dette betyder, at mange af de olier og fedtsyrer, der normalt ekstraheres fra kaffen, ikke ekstraheres og derfor ikke påvirker smagen.

Til Koldbrygget Kaffe Er Der To Forskellige Brygningsmetoder

  • Almindelig filterbryggning, hvor vand hældes gennem et filter,

 

  • Eller filterbrygging med en ventil, hvor vandet, som navnet siger, styres med en ventil.

Sidstnævnte er en lidt mere avanceret metode end de fleste har.

Imidlertid er fordelen ved denne metode, at mængden af ​​vand kontrolleres nøjagtigt.

På denne måde er kaffe og vand kun i kontakt med hinanden i en begrænset periode.

Ved at justere ventilen og dryphastigheden kan du styre bryggetiden og dermed i høj grad også smagen.

Ekspert Anbefaler: Ristning Er Afgørende

Michael de Renouard er en af ​​Skandinaviens førende kaffeeksperter og medejer af “The Factory Roast Lab” i København, Danmark.

Hans kendskab til kaffe overgår forståelse, og hans lidenskab for kaffe er lige så stor.

Når han drikker kold kaffe, brygger han den først varm.

”Jeg brygger min kolde kaffe på filterkaffe og brygger den først varm. så ryster jeg den varme kaffe med isklumper i en pose, så de ikke fortynder kaffen. 

Jeg tror, ​​kaffe er langt den bedste smag, når den brygges varm og straks derefter afkøles og serveres ”.  

Michael de Renouard håber, at de professionelle steder snart bliver bedre til at kontrollere den kolde brygningsproces, da den kolde kaffe måske har tendens til at blive lidt kedelig :

”Jeg håber, at caféer her hjemme snart kan kontrollere koldbrygget kaffe, fordi jeg ikke tror, ​​at mange caféer kan lave en god kold kaffedrink.

Når en koldbrygget kaffe fremstilles forkert, kan den ofte mangle kant, fordi den er oxideret og er blevet kedelig.

Årsagen er, at mange kaffe simpelthen ristes forkert i forhold til, at det er en forfriskende oplevelse.

Mørkbrændt kaffe med effektiv forbrænding under stegning skaber for mange aromaer og efterlader for lidt naturlig sødme i bønnerne.

Man kan sige, at man derefter kan tilpasse sig sukker, men det forbedrer ikke smagen af ​​en for mørk ristet kaffe, som mangler subtile frugtsyrer og finesse i smagen  ”.

Opskrift:

  • Brug 100-120 gram friskmalet kaffe pr. liter vand
  • Mal kaffen omtrent som om den skulle bruges i en fransk presse.
  • Hæld koldt vand over kaffen. Brug f.eks. En Chemex-glaskande
  • Lad afkøle i 2-24 timer
  • Smag kaffen kontinuerligt
  • Når du rammer den ønskede smag, filtreres kaffen gennem et kaffefilter
  • Kaffen kan holde sig op i to uger i køleskabet

Hvilken Kaffe Er Velegnet Til Koldbrygget Kaffe?

  • Hvis du vil have smagen af ​​klassisk god, rund, sød og let, frisk kaffe, så prøv med en kaffe fra Colombia.
  • Hvis du vil have smagen af ​​frugt, syre og friskhed, så prøv en kaffe fra Etiopien.

Den gode smag er selvfølgelig individuel, så prøv det …

Hvis Smagen Ikke Er Helt Efter Din Smag ...

Bryggetid: Hvis du ikke er tilfreds med smagen på din koldbrygget kaffe, er det en god ide at ændre bryggetiden. 

Prøv at tage kaffen ud af køleskabet og smag, hvordan den udvikler sig.

Mængde:  Hvis kaffen er for stærk, skal du reducere mængden af ​​kaffe med 5 gram. 

På den anden side, hvis kaffen er for tynd, skal du give den 5 gram ekstra og prøve igen.

Slibegrad:  Det er vigtigt, at kaffen males på en ordentlig kværn, hvor du har mulighed for at ændre slibegrad. 

Sørg for, at du får en jævn slibning – helst lidt finere end groft køkken salt.

Kvælstofkaffe - Lavet Med Koldbrygget Kaffe

Koldbrygget kaffe med nitrogen (nitrogen) er en ny tendens, der allerede er udbredt i USA. Det er en form for ‘kaffe på en skål’, hvor kaffen hældes under tryk gennem et filter med små huller. 

Resultatet er en kold, silkeagtig-cremet kaffe, der kan minder om en Guinness-øl i sin struktur.
Jeg laver en opfølgende artikel om denne type kaffedrik en anden gang.

da_DKDA