Search
Close this search box.
Lever Gaggia Classic Pro Espressomaskine Op Til Hypen?

Lever Gaggia Classic Pro Espressomaskine op til hypen?

Jeg stødte på Gaggia Classic Pro espressomaskinen under de værste omstændigheder. Jeg var igang med at flytte, og min trofaste kaffemaskine holdt simpelthen op med at fungere, lige da jeg havde mest brug for det. Jeg tog det som et tegn på, at det endelig var tid til seriøst at overveje en opgraderet hjemme-espressomaskine.

Som tidligere barista og ejer af KaffeMagasinet.dk, drikker jeg espresso dagligt og ved, hvad jeg kan lide. De fleste dage er det en Americano (en dobbelt shot espresso toppet med varmt vand og en generøs stænk fløde) lavet derhjemme. 

Af og til vælger jeg en cappuccino – espresso med sødmælk skummet til den omtrentlige konsistens af det berusende skum oven på en stor skænk Guinness-træk. 

Jeg kender tegnene på, at bønner er blevet overekstraheret (bitter og brændt espresso), og jeg bemærker, når en cappuccino er blevet skummet så aggressivt, at mælken praktisk talt er fordampet.

Alt dette er for at sige, at den halvautomatiske Gaggia er en fantastisk espressomaskine til en som mig, der ved, hvordan de vil have deres kaffe til at smage og ikke er bange for lidt espresso-nørderi. 

Jeg sætter pris på den kontrol, jeg har over alt fra densiteten og vægten af ​​kaffegrumset til trykket, der bruges til at skumme mælk. Jeg ville ikke have en maskine med en berøringsskærm eller nogen “smarte” funktioner; 

Jeg ønskede at trække skud og dampe mælk ved at føle, at lære timing, tekstur og temperatur, der var rigtige for mig. (Puden min erfaring med espressomaskiner med berøringsskærm i kontortekøkkener og cafeterier kan software- eller firmwareproblemer forhindre dig i rent faktisk at bruge maskinen, selvom der ikke er noget galt med dens mekanik.

Det er frustrerende nok at skulle fejlfinde min bærbare computer og dens ansøgninger om at udføre mit arbejde; Maskiner beregnet til hjemmekaffeentusiasten kan koste så meget som 50.000kr, men Gaggia Classic Pro har den blanding af specifikationer og funktioner, jeg ville have til en pris, der var forholdsvis mere rimelig. 

Det er stadig ikke en billig kaffemaskine, men efter over et års kontinuerlig brug har den vist sig at være pålidelig til morgen-americanos, after-dinner affogato og, med lidt øvelse, et lækkert nippet espresso-shot med billedskøn crema.

Lever Gaggia Classic Pro Espressomaskine Op Til Hypen?

Score: 9/10

Fordele:

  • Et portafilter med kommercielle specifikationer, filterkurv og damprør holder smagen og konsistensen af ​​drikkevarer i overensstemmelse med det, jeg ville bestille på min yndlingscafé.
  • Da det er en halvautomatisk espressomaskine, får jeg styr på alt fra størrelsen og vægten af ​​mine kaffebønner til længden af ​​mine shot pulls, men jeg skal ikke bruge meget tid på at pille og kalibrere kedlen og vandtrykket.
  • Denne baby er analog: Tre simple vippekontakter slår til- og fra-funktionalitet for alt fra strøm til damprøret, og der er ingen berøringsskærm eller “smarte” funktioner, der kræver en computeringeniøruddannelse for at fejlfinde.

Ulemper:

  • Designet med én kedel betyder, at dampning af mælk ikke kan foretages samtidig med, at der trækkes et skud, og hvis der – på grund af brugerfejl – trækkes et skud, mens kedlen cykler af, kan espressoen være lidt underudtrukket og lunken.
  • Plasttilbehøret, som en tamper og en kaffeske, der følger med maskinen, føles billigt og er ikke særlig brugbart.

Men først, her er hvad du behøver at vide om hjemme-espressomaskiner:

Der er en hel internet-subkultur (og naturligvis en hel profession) dedikeret til det “essentielle” ved at brygge espresso, men selvom du ikke ønsker at falde ned i det kaninhul, er det vigtigt at forstå det helt grundlæggende i processen, hvis du køber en hjemme-espressomaskine. 

Fantastisk espresso starter med friske, hele kaffebønner , der er blevet ristet inden for den måned – eller helst ugen – de bliver brugt. Afvejning af hele bønner til industristandarden på 18-20 gram for et dobbeltskud er nøglen til at få en god ekstraktion. 

Derefter skal du male dine vejede bønner i en gratkværn forudindstillet til den fine, pulveragtige konsistens, der er nødvendig for en potent ekstraktion af kaffe. En mere grovmalet indstilling, som du ville bruge til en drypmaskine, vil få din espressomaskine til at spyde jordfyldt, 200 graders vand efter dig, så prøv det ikke!

Overfør dine formalede bønner til portafilterkurven (et portafilter er det håndterede apparat, der holder kaffegrumset op til maskinens gruppehoved, hvor varmt vand under tryk påføres selve jorden). Brug din vægt bag at tampe kaffepulveret ind til en jævn, kompakt lille puck, fastgør portafilteret i maskinen, og du er klar til at gå i gang. 

Stadig forvirret? Vær sikker på, at Gaggia, som ethvert andet apparat, kommer med en detaljeret manual fuld af trin-for-trin instruktioner om, hvordan man bruger den – og i modsætning til baristaer under træning.

Kedlen i en espressomaskine er ansvarlig for at opvarme maskinen til det ideelle temperaturområde til udvinding af espresso og dampning af mælk. Disse to temperaturintervaller er ikke de samme, så avancerede maskiner kommer ofte med to kedler, der giver dig mulighed for at trække et skud og straks dampe mælk til en latte eller cappuccino. 

Som du måske forventer, kommer disse maskiner også med en højere pris. Gaggiaens enkeltkedeldesign holder omkostningerne lavere end en espressomaskine med dobbeltkedel til hjemmet, men det kan tage et minut eller to efter at have skummet mælk at sænke temperaturen nok til at lave endnu en espressodrik. Som en, der kun lejlighedsvis hengiver sig til en cappuccino eller cortado, påvirker dette mig knap nok, men det kunne være irriterende for en husstand med to latte-drikkere.

Det grundlæggende i Gaggia Classic Pro:

Hvad angår faktisk gode hjemme-espressomaskiner, er Gaggia Classic Pro ret kompakt. Den vejer en perfekt håndterbar 9 kilo, hvilket betyder, at det er nemt nok at flytte den væk fra disken til dybderensning i køkkenet, uanset om jeg har slået Pilates på reg. ikke rode rundt). Og på omkring 35 cm høj og 20 cm bred og 24 cm dyb, bevarer den den allerede begrænsede bordplads i mit lille kabys køkken. Disse dimensioner rummer 2 liters vandreservoiret og en lille drypbakke.

Gaggia’s portafilter har den betryggende størrelse, mål og tyngde som dem, jeg brugte i mine barista-dage – et stort trækplaster for mig. Andre forbrugermaskiner kan, og gør, fremstille proprietære portafiltre og filterkurve til brug med deres specifikke maskiner. Dette gør indkøb efter dele som ekstra filterkurve irriterende og unødvendigt kompliceret. 

Hvorimod Gaggia’s industristandard portafilter kommer med to forskellige filterkurve: den ene er en standardkurv med kapacitet til at rumme omkring 18 gram kaffebønner malet til en fin, næsten pulveragtig tæthed. 

Jeg har aldrig brugt den anden, en trykkurv beregnet til brug med emballerede Easy Serving Espresso (ESE) bælg eller den type brødkrumme-tekstureret, formalet kaffe, du ville bruge i din filter kaffemaskine

Jeg synes generelt, at kapselkaffe smager kedeligt iforhol til friskristede bønner, og jeg har en kværn med en forudindstillet espresso-finkværn, der giver mig mulighed for at bruge standardfilterkurven med den kaffe, jeg vælger.

En kaffeske, til brug med den tryksatte kurv, leveres i æsken, ligesom en plastiktamper til brug med standardkurven. Jeg mistede begge kort efter at have pakket Gaggia’en ud – ikke en big deal, fordi jeg aldrig brugte den plastik-tamper til at begynde med. 

Det er næsten umuligt at bruge den til at anvende de anbefalede 13 kilo eller deromkring af kraft, der er nødvendig for korrekt at pakke en fast puck af espresso-grums. Jeg var begejstret for at modtage en stor rustfrit stål i gave fra min familie og har ikke set mig tilbage.

Hvordan laver jeg espresso med Gaggia Classic Pro? Er det nemt at bruge?

Min maskine var mere eller mindre klar til brug lige ud af kassen. Efter at have vasket reservoiret og skyllet maskinen med vand for at fjerne eventuelle smagsnoter, der stemningsfulde af fremstillingsprocessen, var jeg klar til at gå i gang.

Der er tre tydeligt markerede vippekontakter foran på maskinen, hver med en indikatorlampe nedenfor. Den første kontakt skifter strøm til hele maskinen. 

Den anden kontakt styrer vandstrømmen gennem gruppehovedet (til at trække et skud, skylle grunde fra gruppehovedet eller rense kedlen). 

Når kedlen er opvarmet til espresso-træktemperaturer, lyser indikatorlampen under den anden kontakt, og du er klar til at gå. Kedlen skifter mellem tænd- og sluk-cyklusser for at holde en ensartet temperatur, så når den er i en slukket cyklus, vil indikatorlyset også slukke. 

Hvis du ikke er forsigtig og tager et skud under en af ​​disse off-cyklusser, kan espressoen smage lidt underekstraheret (læs: aldrig så lidt sur), og temperaturen bliver ikke rygende varm. 

Den enkle løsning her er simpelthen ikke at tage et skud, mens den anden indikatorlampe er slukket, men det er for meget at forlange af mig selv om morgenen. Jeg gør det hele tiden.

Den tredje kontakt får kedlen op på temp til damprøret til opvarmning og opskumning af mælk. Når indikatorlyset under denne kontakt er tændt, er du god til at begynde at tænde for trykket til staven ved hjælp af drejeknappen øverst til højre på maskinen.

For at dampe og opvarme mælk til det anbefalede temperaturområde på 140°-150°, skal maskinens kedel blive meget varmere, end den gør for at opvarme vandet til det ideelle område på 195°-208° til at trække et skud espresso. For at lave – men ikke skolde – en espresso umiddelbart efter brug af damprøret, skal du rense kedlen. 

Det lyder kompliceret, men egentlig er det så simpelt som at placere en kop direkte under gruppehovedet (sans portafilter), tænde for den midterste vippekontakt, som om du trækker et skud, og derefter lade den fylde op med varmt vand. 

Når koppen er fuld, skal du slukke for den midterste kontakt, hælde vandet ud og vente på, at den anden indikatorlampe tænder igen. Som en bonus får du en dejlig opvarmet kop til den næste espressodrik.

Jeg har aldrig hørt om Gaggia – er det et godt mærke?

En superfed ting ved Gaggia er, at den italienske espressomaskineproducent i 1936 udviklede den moderne proces med at bruge vandtryk, ikke damp, til at udvinde espressoshots og patenterede den i 1938. I 1952 lancerede de deres første hjemme-espressomaskine, og resten er historie. 

Faktisk, hvis du slet ikke blinker under House of Gucci -scenen, hvor Patrizia Reggiani (spillet af Lady Gaga) opdager Pina den synske på tv, vil du se en Gaggia espressomaskine parkeret på køkkenbordet i lejligheden hun deler med Maurizio (Adam Driver). Bortset fra afvigelser fra popkulturen, har Gaggia gjort dette i meget lang tid.

Er Gaggia Classic Pro det værd?

Hvorvidt Gaggia giver mening for dig, vil som altid afhænge af præcis, hvad du leder efter. Objektivt set er det en fantastisk maskine, der pakker dele af høj kvalitet i en meget kompakt pakke. 

Jeg ser en semautomatisk espressomaskine som Gaggia Classic Pro som værende ideel til den slags person (mig), der ved nok til at blive skuffet, når deres kaffebar-drinks er under- eller overekstraheret.

Den slags mennesker vil sætte pris på at være i stand til at ringe til alle elementer i deres kaffedrikke. Der er bedre valg derude for den person, der kan lide kaffe, der kommer fra bælg (jeg er måske … især med at lave min egen kaffe derhjemme, men når jeg rejser, elsker selv jeg en Nespresso-maskine på hotelværelset; De er hurtige, pålidelige, og ikke kræver nogen oprydning), eller den person, der ønsker at multitaske, mens deres kaffe bliver lavet. Jeg vil heller ikke anbefale Gaggiaen til en stor familie af espressofinder. 

En husstand mellem generationerne på fire til seks kaffedrikkere vil for eksempel hurtigt løbe gennem Gaggiaens 2 liters vandreservoir, hvis de trækker skud og bruger dampstaven. Du kan også forvente at vente lidt på, at enkeltkedlen skifter opvarmning og køling til så mange forskellige drikkevarer. 

Konklusion

Er Gaggia en fantastisk espressomaskine. Ja!

(Update Nov 22) Jeg har ikke længere min Gaggia, men har skiftet den ud med en Sage Barista Express Impress. Jeg må erkende at jeg føler mig lidt som en forræder.. Som om jeg har solgt min sjæl for nemmere kaffe…

Men Sage Barista Express Impress er bare super go så jeg kunne ikke dy mig, og der var ikke nogen mening i at have 2 esprsso maskiner på bordet… Hvis du gerne vil have Gaggia maskinen så fortryder du ikke dit køb. Jeg har dog valgt at gå til min nye Sage Barista Express Impress… langt navn! Du kan læse min anmeldelse af den her, eller se den over på elGianten lige her.

Opdag

 

Relatede Artikler

da_DKDA