Search
Close this search box.
Perfekt Bryggetemperatur Til Kaffe?

Perfekt Bryggetemperatur Til Kaffe?

Find Den Rette Balance

Lunkent, brændende varmt eller noget lignende i midten. Temperaturen på en kop kaffe betyder ikke noget for at få den optimale kaffesmag. 

Det er ingen hemmelighed, at bryggetemperaturen på vandet, når du rammer kaffebønnen, betyder noget.
Derfor er det for nylig blevet utrolig populært med Third Wave kaffe.
Du ved det måske bedre som Hæld over kaffe eller Slowbrew.

Fælles for navnene er, at du selv hælder vand langsomt over dine malede kaffebønner.
Mange fine brikker har derfor også investeret i en svanehals elkedel til dette formål.
Det giver en rigtig god fornemmelse af din vandhastighed, men vigtigere er, at de bedste af dem kan opretholde temperaturen.

temperatur er meget vigtig for kaffebrygning, fordi den givne temperatur har en væsentlig effekt på, hvordan kaffebønnen udvikler sig i smag, når den kommer i kontakt med vandet – med andre ord; smagen ændres, når temperaturen ændres.

For eksempel resulterer brygning ved høje temperaturer i hurtigere kemiske forbindelser, fordi de fleste stoffer er mere opløselige ved høje temperaturer. 

Hvis varmen er høj, bliver kaffen bitter i smagen, fordi æteriske olier ødelægges af for høj varme. 

Og hvis den hvide temperatur derimod er kold, “trækkes alt i smagen”, og ikke alle smagsnuancer er inkluderet. 

Resultatet er, at kaffesmagen bliver sur.

Perfekt Kaffee Temperaur

Den Perfekte Vandtemperatur

Dette er vigtigt, fordi kaffen kun kan nå sit fulde potentiale, hvis den får de optimale forhold.
Vandtemperaturen må derfor ikke være for høj eller for lav.

Den perfekte vandtemperatur til brygning af kaffe er 96 grader Celsius.

Hvis du ikke har en af ​​de tidligere nævnte kaffekedler, kan du bruge et almindeligt termometer.
På den måde er du sikker på at ramme den rigtige temperatur.
Selvfølgelig er der også lasertermometeret til dem, der aldrig går på udstyr.

Men hvis du er i investeringen, kan du lige så godt købe elkedlen.
Jeg er sikker på at du vil elske det.
Men hvis du ikke har et termometer eller en kedel, der kan holde vandet ved en bestemt temperatur, kan du gøre som enhver anden husmor.
Lad vandet koge, og vent ca. 30 sekunder, før du hælder det over bønnerne.
Det er tid nok til, at temperaturen falder fra kogepunktet på 100 grader til ca. 96 grader.

Nu hvor vi alligevel taler om vandet, så lad mig dele et tip med dig.
Afhængigt af hvor i landet du bor, er der forskel på, hvor meget kalk der er i vandet, og hvordan det smager.
Dette påvirker selvfølgelig også smagen på din kaffe.

Derfor er det en god ide at have en kande med brita / kalkfilter, så du kan filtrere vandet, inden du bruger det.

Bryggetemperaturer Forklaret

Hvis du brygger kaffe på en filterkaffemaskine, er den forudindstillet til at brygge med vand, der er omkring 92 og 96 grader. 

Når du ikke bruger en filtermaskine, skal du bruge så varmt vand som muligt for at få den optimale smag ud af bønnen. 

Det betyder, at du skal bruge vandet fra kedlen, så snart den koges, fordi temperaturen automatisk falder, når du hælder det i stemplet eller i koppen.

Med hensyn til bryggetiden før drik kan du huske, at jo grovere kaffen males, jo længere kaffen skal brygge, og jo finere den er malet, jo kortere tid skal den brygge

God Kaffe Smager Også Godt Koldt

Alles smag er forskellig, og det samme gælder præferencer for, hvor varmt eller koldt den enkelte kaffeelsker vil nyde sin kaffe. 

Derfor kan man heller ikke angive den korrekte temperatur i forhold til en optimal drikketemperatur.

Men det er sikkert, at kaffe er som vin og ændrer sig markant i smag, når temperaturen falder.

Når temperaturen falder, bliver smagen mere nuanceret, åben og sød. 

Varm, friskbrygget kaffe er for eksempel mere aromatisk, fordi dampen “bærer” aroma op i vores næse. 

Derudover er surheden også mest til stede. 

Men mange af mine “kaffe-nørdet” kolleger og jeg foretrækker faktisk vores kaffe omkring 50 grader.

Og hvis selve kaffen er af god kvalitet, smager kaffen også godt, selvom den er kold.

Lille Råd Om Kaffebrygning

· Brug mineralvand til at brygge kaffe

· Hvis du brygger kaffe på en filterkaffemaskine, er det forudindstillet at brygge med vand, der er mellem 92 og 96 grader. 

Brug ikke så varmt vand som muligt, når du ikke bruger en filtermaskine. 

Det betyder, at du kan bruge vandet fra kedlen, så snart den koges, fordi temperaturen automatisk falder, når du hælder det i din franske presse, Aeropress osv.

· Jo grovere kaffen males, jo længere skal kaffen vare, og jo finere den males, jo kortere tid skal den vare.

da_DKDA