Search
Close this search box.
Sådan Rettes Kaffebrygningsfejl

Sådan rettes kaffebrygningsfejl

Hvis dit dryp eller enhver anden pour-over-kaffe altid er 10/10, skal du kaste den første sten. Det var hvad jeg tænkte. Når alt kommer til alt, har enhver barista ikke en eneste gang spekuleret på, hvad der gik galt. Disse situationer sker både hjemme og på caféer. I slutningen af ​​dagen har du brug for en separat opskrift og en individuel tilgang til hver kaffe.

Kaffe virker mere eller mindre hos os, sådan er det bare, men der er mange gennemprøvede regler, som lader dig rette op på bryggefejlene og de ubehagelige smagsoplevelser, der udspringer af dem. Inden vi fjerner det, lad os fokusere på de faktorer, der påvirker kvaliteten af ​​den bryggede kaffe.

Faktorer, der påvirker smagen af ​​kaffe:

  • Kornets opløselighed – jo mørkere stegen er, jo mere skrøbelig er kornet og jo hurtigere opløsning. Alternativ brygning bruger let eller mellemstegt.
  • kværning – jo finere maling, jo langsommere brygning. Mit udgangspunkt for pour-over kaffe (ca. 300 ml) er grovere maling, som minder om brun farin.
  • Dosering – Forskellige mængder kaffe vil påvirke ekstraktionstiden og effektiviteten af ​​hele processen forskelligt. Jo mere kaffe du bruger, jo længere tid tager brygningen. Det gyldne snit er 6g kaffe / 100g vand.
  • Kvaliteten af ​​vandet – påvirker ikke kun ekstraktionsprocessen, men også mængden og kvaliteten af ​​de forbindelser, der tilfører den bryggede kaffe smag og lugt.
  • Udvindingstid – jo længere den er, jo mere intens brygget. Gennemsnitlig tid for en dryp kaffe (ca. 300 ml) er 2:30–3:00 minutter.
  • Vandtemperatur – påvirker effektiviteten af ​​brygning markant. Jo højere temperatur, jo hurtigere opløses forbindelserne. I tilfælde af pour-over kaffe er det værd at svinge mellem 90–96 grader.
  • Omrøring – enhver turbulens gør opløsningen af ​​det, der formodes at gå i opløsning, lidt hurtigere.
  • Filtreringsmetoder – filterets materiale og type vil påvirke smagen, og mest af alt vil drikkevarens tekstur, fx papirfiltre give et renere og klarere bryg end metal.

På vejen til det perfekte bryg står alle disse faktorer på en måde i vejen for dig, men når du først omfavner deres betydning og deres indflydelse, de har, vil det være lettere at drage konklusioner.

Okay. Så du har brygget noget kaffe. Du tager den første slurk, den anden, endnu en… Det er vigtigt at vurdere brygget ved forskellige temperaturer. Det kan vise sig, at når kaffen er varm, smager den meget godt, mens de negative aspekter som tørhed eller astringens kommer frem et øjeblik efter. Og omvendt. Nogle gange kan en varm bryg virke kedelig, og når den køler, kommer syren eller de frugtagtige noter frem. Vi stræber efter, at kaffen er stabil, og at smagene er af høj kvalitet ved enhver temperatur.

Sådan Rettes Kaffebrygningsfejl
Sadan Rettes Kaffebrygningsfejl

Hvad skal du kigge efter i den perfekte kop?

  • Aroma – simpelthen duften af ​​den bryggede kaffe. Du tjekker det lige efter du har tilberedt drikkevaren. Fokus på intensitet og kvalitet. Det er fantastisk, når brygget er intenst og fremkalder positive associationer (frugt, chokolade, blomster osv.)
  • Smag – summen af ​​alle smags- og aromafornemmelser (fra aroma til smag og eftersmag). Vurder intensiteten, kvaliteten og kompleksiteten. Ideelt set bør smage være klare, dvs. lette at beskrive, positive (frisk, tørret og kandiseret frugt, honning, karamel osv.) og multidimensionelle (flere sansegrupper i en kop, f.eks. blomster og chokolade).
  • Eftersmag – det indtryk, der hænger ved for enden af ​​svælget og ganen efter at have drukket kaffe. Vurder længden, intensiteten og kvaliteten. Hvis eftersmagen negativt påvirker det generelle indtryk (den er syrlig, overdrevent bitter, har ubehagelige aromaer), bør den vurderes lavere. Hvis det bærer behagelige aromaer og fornemmelser og positivt påvirker den samlede kaffeoplevelse, bør det vurderes højere.
  • Surhed – når det er positivt, er det forfriskende og behageligt, det understøtter normalt den naturlige sødme og tilføjer lethed. Det må ikke blive surt.
  • Legeme – er en fysisk fornemmelse på tungen og ganen forbundet med bryggets tekstur. Det handler om viskositet, tykkelse og vægt på tungen. Det er ikke godt, når kaffen er vandig eller tjæreagtig. Det er behageligt, når kroppen er te-agtig eller cremet.
  • Balance – evalueres til sidst under hensyntagen til alle de tidligere aspekter, og hvordan de hænger sammen. Balance i koppen er målet for enhver barista 🙂

Et kompas der viser vejen

Så hvordan håndterer du kaffe, der er bitter, astringerende, for tung eller for vandig? Prøve kaffe kompasset!

Sådan Rettes Kaffebrygningsfejl

(kilde: baristahustle.com)

Brugsvejledning?

Sådan Rettes Kaffebrygningsfejl

  1. Find det ord, der bedst beskriver dit bryg på kortet til venstre. Dette udtryk er midten af ​​dit kompas.
  2. Når udtrykket er uønsket for kaffe betyder det, at midten af ​​kompasset er landet uden for den grønne cirkel. Din opgave er at følge pilen, der fører til midten af ​​den grønne cirkel. Denne pil fører dig til ledetråden (f.eks. mindre kaffe eller ekstraher mere).

Eksempel:

Sådan Rettes Kaffebrygningsfejl

  1. Din kaffe er vandig og føles fortyndet.
  2. Indstil midten af ​​kompasset på ordet ‘fortynd’.
  3. Find pilen, der fører til midten af ​​den grønne cirkel, som er udtrykket ‘balanceret’.
  4. Bemærk, at denne pil giver to ledetråde:
    udvinde mindre – du kan gøre to ting: male grovere og/eller forkort bryggetiden, og hvis det ikke hjælper, så brug ledetråd nummer to:
    mere kaffe (højere dosis) – tilsæt mere kaffe til opskriften (et eller to gram) eller brug mindre vand end før.

Husk at skifte kun én parameter ad gangenellers vil det være svært at bedømme, hvilken ændring der har påvirket hvad. Hvis din kaffe stadig har nogle negative egenskaber – følg ovenstående tip for andre beskrivende ord.

Kaffebrygning, og for det meste søgen efter den perfekte opskrift, er en proces, der lærer tålmodighed og omhyggelighed. Selvom begyndelsen kan være svær, er hver efterfølgende brygning lettere og mere intuitiv. Det viser sig, at efterhånden som erfaringen øges, har du brug for mindre tid og færre forsøg for at rette op på smagen, og tilfredsheden kommer hurtigere. Personligt er det at lede efter den perfekte balance i kaffe, det jeg elsker mest. Perfekt kop i slutningen af ​​processen er den perfekte belønning, som gør indsatsen umagen værd!

Opdag

 

Relatede Artikler

da_DKDA