Search
Close this search box.
Smagen Af ​​kaffe

Smagen Af ​​Kaffe

Smager Du Virkelig Kaffen?

De fleste af os beskriver smagen af ​​kaffe som “bitter”, men al kaffe er langt fra bare “bitter”. 

I virkeligheden er smagen af ​​kaffe meget mere avanceret, og kaffe er en af ​​de mest komplekse ting, vi mennesker drikker. 

Kaffe indeholder raffinerede aromaer, tekstur og smag, der faktisk kan være svære at beskrive.

Enhver kaffes smag og aroma bestemmes af kaffebønnens gener, herunder hvor i verden kaffetræet er vokset, træets vækstbetingelser samt hvilket vejr kaffetræet har været udsat for. 

Derudover er der en række vigtige elementer i produktionen – og den efterfølgende håndtering af kaffen, som har stor betydning for smagen; pulping, tørring, opbevaring, transport, stegning, formaling, brygningsmetode og så videre.

Shutterstock 448695439 1024X874 1

Kaffen Smages Bedst Gennem Munden

Når vi drikker kaffe, får vi en blanding af forskellige smag, som sammen skaber en række sensoriske oplevelser i munden.

Der er 5 grundlæggende varianter, der registreres gennem smagsløg på vores tunge og hals: salt, sur, sød, bitter og umami.

Hver smagsløg kan kun fange en smag. Forrest på din tunge sidder smagsløgene, der fanger sødt og salt, mens bitre og sure smag hovedsageligt hentes bag på tungen. 

Vores smagsans er tæt knyttet til lugtesansen, og dette er med til at give smagsoplevelsen flere dimensioner, da vi mennesker kan opfatte langt flere lugte end smag. 

Derfor er det slet ikke en dårlig idé at slurre kaffen, når man drikker, da dette vil øge smagsoplevelsen.

Hvordan Smager vi Kaffen?

Tilbage i 1995 udgav SCAA (Speciality Coffee Association of America) det såkaldte “Flavour Wheel”, der bruges af risterier, kaffelaboratorier og kaffeproducenter rundt om i verden. 

Flavour Wheel er beregnet som et kompas, der kan hjælpe tanker og sanser i den rigtige retning. Det hjælper også med at skabe et universelt sprog om kaffesmag, så alle har et fælles udgangspunkt for at udtrykke, hvad kaffen virkelig smager.

Hjulet fungerer ved at arbejde indefra og ud. Prøv for eksempel at nippe til en kop kaffe og relater dig oprindeligt til hjulets inderste felter. Her kan du smage, om det ser frugtigt ud, krydret, sødt, chokoladeagtigt eller på anden måde. 

Afhængigt af hvordan du oplever kaffen, kan du gå et skridt videre på rattet. På denne måde bliver du mere og mere specifik med hensyn til smagen af ​​netop denne kaffe.

For de fleste vil det være svært at finde den nøjagtige smag, men hjulet hjælper med at adskille koncepter og smag fra hinanden.

Motion gør en mester, og jo mere du smager, jo bedre bliver du. Det handler om at være koncentreret, og at lukke øjnene og fjerne synet hjælper med at skærpe smagssansen.

Smagen Af ​​Kaffe

Kaffe har mange spændende og spændende aspekter, og når det kommer til at smage og identificere toner i kaffen, er “cupping” den absolut bedste måde at gøre det på. Kaffes smag og aroma er utrolig kompleks, så hvordan identificerer du virkelig tonerne?

Cupping er et barista-sprog til kaffesmagning, og her har du en meget speciel tilgang til at identificere egenskaberne ved enhver kaffe. 

Cupping er en måde at vurdere kvaliteten af ​​kaffebønner på, men du behøver ikke være en professionel barista eller smagsdommer for at lave en kaffesmagning – det tager faktisk ikke meget at komme i gang, og du vil hurtigt opleve en hel anden side af din yndlingskaffe.

Cupping kræver ikke meget udstyr – dybest set skal du bare bruge vand, bønner og en kop. Vi anbefaler at lave din cupping på friskmalet bønner, da der er langt mere smag og aroma i det, og du får derfor den mest intense oplevelse.

Sådan Laver Du Din Egen Cupping / Kaffesmagning

Hvad du får brug for:

  • kaffebønner
  • Kopper af samme størrelse (200-250 ml)
  • Ske
  • kaffemølle
  • Vægt

 

Sådan gør du det:

  1. Vej 12 gram hele kaffebønner op og mal dem i en medium maling
  2. Duft til malet kaffe og overvej hvilke noter du oplever i duften
  3. Kog vand og lad det køle ned til 90-94C.
  4. Hæld 200 ml vand over bønnerne og sørg for, at kaffen er gennemblødt
  5. Lad kaffen suge i 4 minutter – duft efter den undervejs og sammenlign med de foregående
  6. Når trækketiden er forbi, omrøres overfladen tre gange, så kaffen falder til bunden
  7. Fjern skum og flydende partikler med en ske
  8. Når kaffen er kølig nok til at smage, dyppes skeen, og du skal nu nippe til kaffen fra skeen
  9. Nu er det tid til at evaluere kaffen på smagsnoter, mundfølelse osv.

Sådan Bruges Smagshjulet

Start i den indre cirkel på smagshjulet (klik på billedet for at se det i stort), og identificer nøglesmagen til kaffen, tænk ikke på undertoner, men den første tone, der falder ind i dig. 

Tag endnu en teskefuld af din kaffe, og bestem nu ud fra nøglesmagen, hvilke undertoner du oplever i munden. 

Kaffe kan have mange undertoner, så overvej om der er flere toner, og hvilke der er mest ligetil.

Ud over kaffesmagningsnoterne kan du også overveje følgende 3 ting:

Mundfølelse (Krop / Surhed)

Mundfølelsen handler om, hvorvidt kaffen er sur, fuld, tør og lignende. Hvad føler du, når kaffen rammer din tunge? 

Her skal du vurdere surhedsgrad og krop.

  • Surhed:   Hvordan føles kaffen i munden? Sur kaffe smages bag på munden og føles frisk og sprød, mens syre med lav syre er glattere og mere vedholdende i munden.
  • Krop:   Når vi taler om krop, handler det om, hvordan kaffen føles i munden – er den tung, fuld eller let? En tung eller fyldig kaffe har en mere intens smag, hvor lettere kaffe typisk har en kort eftersmag.

Konsistensen

Hvordan kaffen føles i munden – er den tung eller let, cremet, blød eller tyk. En tung kaffe giver ofte en langvarig oplevelse.

Eftersmag

Hvad oplever du efter at have nippet til kaffe? 

Nogle kaffe har en meget langvarig eftersmag, som kan smages længe efter – eftersmagen kan være mange ting. blød, tung, langvarig, bitter og kort.

Kaffesmagning

Prøv At lave en Kaffesmagning derhjemme

Du skal næsten prøve at lave det derhjemme, da det hjælper med at få ord til at smage, og det kan være bedre for dig at finde præcis, hvad du foretrækker i din næste kop kaffe.

Prøv at smage på en kop kaffe og se på hjulets inderste felter. Er kaffen frugtagtig, sød, krydret, nøddeagtig eller noget andet?

Lad os antage, at du oplever kaffen som frugtagtig. Efter denne erkendelse kan vi derefter bevæge os et skridt videre ud på rattet.

Nu skal du smage igen og vurdere, hvilken frugt du smager i kaffen. Er det citrus, tropisk frugt, stenfrugt, bær, tørret frugt eller nogen af ​​de andre nuancer?

Herfra kan det være svært, men prøv at lukke øjnene og tænk derefter på de frugter, der er i de forskellige underkategorier.

Prøv også at tage et skridt videre ud på rattet for at få en forståelse af, hvilke frugter du måske smager. Du kan smage citrus, men om det er en bitter eller en frisk citrussmag bestemmer, hvor du lander.

Her kan det være nyttigt at kigge i køleskabet eller i frugtskålen og bare dufte efter en citron og derefter dufte og smage citronsaften. Så kan du lettere bekræfte eller benægte, om det er nøjagtigt det, du smager i kaffen.

Når du har nået til enighed med dig selv om, hvilken citrusfrugt du føler karakteriserer den frugtsyre, du smager i kaffen, kan du begynde at smage igen.

Start igen fra midten og bevæg dig langsomt ud. Uanset om du smager rigtigt eller forkert, er det vanskeligt at vurdere, men tricket med at finde en “rigtig” reference er ikke så vanvittigt, og det er også en god måde at træne dig selv på. Start igen fra midten og bevæg dig langsomt ud.

Om du smager rigtigt eller forkert er vanskeligt at vurdere, men tricket med at finde en ”rigtig” reference er ikke så vildt, og det er også en god måde at træne dig selv på.

Start igen fra midten og bevæg dig langsomt ud. Uanset om du smager rigtigt eller forkert, er det vanskeligt at vurdere, men tricket med at finde en “rigtig” reference er ikke så vanvittigt, og det er også en god måde at træne dig selv på.

Prøv at samle mange forskellige nødder: hasselnød, mandel, bacon, valnød og pecan og smag dem separat (evt. Rens munden med vand eller mælk mellem hver smagning). 

Når du tror, ​​du har kontrol over nøddernes nuancer, så prøv at brygge en brasiliansk kaffe og smag hvilken møtrik, du tror, ​​der vises i kaffen. 

Det er sjovt, det er lærerigt, og det er en måde, du kan udvide dit eget smagskompas på.

da_DKDA