Search
Close this search box.

Den Ultimative Guide Til AeroPress!

AeroPress - Enkel, Hurtig, God!

Jeg har haft fornøjelsen at introducere dig til et nyt produkt, som jeg har købt på Amazon. 

Det faktum, at det er et amerikansk produkt, vises fra det øjeblik, du står med kassen i dine hænder.

En  stjerne og striber med teksten “Made in USA” falder i øjet. Mere fremtrædende er dog de mange citater fra forbrugere, der på amerikansk siger, at bryggeren “er den bedste brygger, jeg nogensinde har ejet”, “gør den bedste latte, jeg nogensinde har smagt”, “er utrolig nem at bruge” og meget mere mere. De vides ikke at være beskedne med deres produkter, amerikanerne.

Lad os finde ud af, om kvaliteten matcher samtalen ..

Aeropress: En Simpel Brygger - I Plastik!

Efter udpakningen måtte jeg bare bruge et par minutter på at kigge igennem Aeropress, som består af flere løse dele, som skal samles i en enhed ved hvert bryg.

Alle dele er lavet af plastik – og massiv plastik, vil jeg hellere skynde mig at sige. Det ser ikke ud til noget, der bryder fra den ene dag til den næste. Jeg synes dog, det er lidt uheldigt, at ALT er lavet af plastik. Jeg kunne godt lide, at nogle af tingene var lavet af lidt mere “eksklusive” materialer. Eller i det mindste noget, der måske ser lidt mere eksklusivt ud end mørk plastik, men omvendt er pris og materialer meget godt forbundet her.

Men som så mange andre ting er det et spørgsmål om smag. Og fordelen ved det alsidige plasttema skal ud over holdbarheden være nem transport og rengøring. 

Kombineret kan bryggeren hurtigt sidde fast i en lommelomme, hvis du vil brygge på skole, arbejdsplads, vildmarkstur eller andre steder, hvor du mangler en kaffemaskine.

Udover kaffen – selvfølgelig – er kogende vand det eneste, du har brug for. Og efter brug skal det bare skylles af og tørres af dagligt.

Men hvordan fungerer en sådan “plastbrygger”? Og kan det sammenlignes med andre enkle kaffemaskiner i prisklassen?

AeroPress kaffemaskine er hurtigt blevet populær blandt kaffeentusiaster over hele verden. 

AeroPress er nem at bruge, brygger hurtigt en kop kaffe og er nem at rengøre.

Og så brygger den fantastisk kaffe. Det kombinerer brygning af espresso og filterkaffe i en brygningsmetode.

Det fjerner al bitterhed fra kaffen og giver en blød, ren og samtidig intens kop kaffe. 

AeroPress er en manuel kaffemaskine, der ikke bruger strøm. 

Du har brug for god kaffe og kogende vand. Derefter kan du brygge 1-2 kopper kaffe på ca. 1 minut.

Da AeroPress er så lille, kan den komme med en håndfuld filtre i sommerhuset og på ferie, så du kan lave en lækker kop kaffe, uanset hvor du kan få kogende vand.

Hvordan Brygger Man Med En Aeropress?

Faktisk bare ved at vænne mig til Aeropress, synes jeg det er ligetil og hurtigt at lave kaffe. 

Afhængigt af hvordan du vælger at brygge (det kan gøres på flere måder), tager det ikke meget mere end et par minutter. 

Uanset hvor godt det måtte være, er du til en vis grad mestrer over dig selv. 

Jeg ville f.eks. Anbefal altid, at du bruger friskbrændte (maks. 2 måneder gamle) og friskmalet (lige før brug) bønner.

Jeg har prøvet to forskellige brygningsmetoder til Aeropress; min erfaringsbaserede “pour-over” -metode og en metode, som cafeteriet brugte. 

Der er ingen stor forskel i smag. 

Jeg finder dog min egen metode enklere, og jeg kan godt lide, at bønnerne får lov til at  blomstre  lidt inden  brygning , da det er noget, jeg har god erfaring med fra min Hario V60.

I begge tilfælde er de doser, du har brug for, 16 g mellemstore bønner (strandsand) og 230 g vand (svarende til 2,5 dl).

To Brygningsmetoder Til AeroPress - Den Almindelige Top-Down Og Inverterede Metode

Når det kommer til at brygge en AeroPress, er der to primære brygningsmetoder. 

Den første metode er den, der er beskrevet i instruktionerne, der følger med AeroPress-boksen. 

Det er den sædvanlige Top-Down-metode.

Mange favoriserer den almindelige metode, da det var den første måde, der blev brygget på en AeroPress, og det betragtes som den officielle måde.

Der er både fordele og ulemper ved begge brygningsmetoder.

En del af ulemperne er noget, vi kun har oplevet 1-2 gange ud af de hundreder af gange, vi har brygget kaffe med en AeroPress. Så lad dig ikke skræmme.

Top-Down Aeropress-Metode (Officiel Måde)

Fordel:

  • Du risikerer ikke at blokere filterskruen med kaffegrums.

Ulemper:

  • Når der hældes vand i kammeret, kan vand ikke forhindres i at dryppe gennem filteret ind i koppen. Vand, der ikke har været en del af brygningen.
  • Hvis du er ny, kan det være svært at kontrollere denne brygningsmetode, da vandet begynder at strømme igennem.

Inverteret Metode

Fordel:

  • Det er ikke nødvendigt at sætte stemplet i for at holde vandet i brygningskammeret.
  • Du behøver ikke lægge den i en kop, men du kan bare lægge den på bordet.
  • Du har bedre kontrol over vandet i kammeret.

Ulemper:

  • Kaffegrum kan placeres, hvor du har brug for at tænde filterholderen, så du skal fjerne den, før du kan tænde filterholderen.
  • Hvis du er skødesløs, kan du muligvis køre de to dele fra hinanden, når du drejer AeroPress.
  • Hvis du ikke vådt filteret, kan filteret falde ned fra filterskruen og ned på kaffen, inden du påfører filterskruen.

Min AeroPress Opskrift - Pour-Over Metode:

  1. Adskil stemplet fra røret.
  2. Anbring et filter i filterholderen og skyl det med lidt kogende vand for at rengøre det (pas på, hvis du har filterholderen i hånden).
  3. Filterholderen / filteret skrues på røret, og kaffebønnerne hældes i røret og ned på filteret (brug om nødvendigt den medfølgende tragt).
  4. Hvis du har brugt pour-over brygning før, kender du den førnævnte  blomstringsproces . Jeg brugte det også her. Hæld lidt kogende vand på bønnerne, så de er fugtige (ryst den lidt). En masse gasser frigøres nu fra bønnerne. Jeg lod dem  blomstre i ca. 20 sek. Eller indtil de afgasses eller tørres (vandet passerer langsomt gennem filteret under processen).
  5. Hæld derefter resten af ​​vandet over bønnerne med en fast cirkulerende stråle. Hurtigt derefter påføres stemplet forsigtigt, så vakuumet dannes, og bønnerne kan stå og brygge uden, at vandet løber igennem.
  6. Når den har stået i ca. 20 sekunder med en blid hånd, skal du trykke på stemplet næsten til bunden med din kaffekop nedenunder. Kun næsten til bunden, ikke for at presse ud for mange bitters.

Kaffe AeroPress Opskrift - På Hovedet:

Den opskrift, jeg foretrækker for AeroPress-brygning, følger metoden kendt som “omvendt brygning” eller “Op og ned”. Det betyder, at du vender din AeroPress på hovedet, når du brygger.

Jeg har erfaring på denne måde, at du har bedre kontrol over brygningen og får en mere ensartet brygning, hvor alt vandet er i kontakt med kaffebønnerne i lige så lang tid.

Før du kommer i gang med kogende vand, skal du sørge for at finde en kop eller kande, hvor din AeroPress kan passe.

Den Ultimative Guide Til Aeropress!

Saml først din AeroPress, og placer den i omvendt position. Det er i omvendt position, når toppen er enden, hvor filterskruen skal monteres. Filterskruen er den sorte kapsel med huller i.

Den Ultimative Guide Til Aeropress!

Slib 16 gram kaffebønner. Vi anbefaler friske kaffebønner. Hæld den malede kaffe i AeroPress. Du kan bruge den medfølgende tragt til at sikre, at du ikke rammer kaffe i rillen, hvor filterskruen skal skrues.

Den Ultimative Guide Til Aeropress!

Brug enten et metalfilter til AeroPress eller et af de medfølgende papirfiltre. Hvis du bruger et papirfilter, skal du sørge for at våde filteret med kogende vand, rengøre filteret og holde det på filterskruen.

Den Ultimative Guide Til Aeropress!

Brug en timer til at holde styr på bryggetiden. Her kan du bare bruge din mobiltelefon. Vi anbefaler at brygge kaffen, så vandet kun er i kontakt med den malede kaffe i i alt 1 minut. Start din timer og fyld AeroPressen. Pas på ikke at fylde for meget vand, da det kan løbe over kanten og indsæt kaffegrums i rillen, hvor du skal skrue filterskruen i.

Den Ultimative Guide Til Aeropress!

Brug den medfølgende omrører til at røre kaffen et par gange for at sikre, at al kaffen er i kontakt med vandet.

Den Ultimative Guide Til Aeropress!

Nu kan du skrue filterskruen med det våde filter på AeroPress-kraven. Hold øje med tiden.

Den Ultimative Guide Til Aeropress!

Når filteret er tændt, skal du vende AeroPress forsigtigt og placere den oven på en kande eller kop, der passer til størrelsen på AeroPress. Når din timer passerer ca. I 45 sekunder skal du stille kaffen stille ned i koppen.

Den Ultimative Guide Til Aeropress!

TIP: Vent på kaffe efter 4-5 minutter. Så smager kaffen mere.

Hvordan Smager Kaffe Fra En AeroPress?

Som med mange andre brygningsmetoder afspejler den energi og lidenskab, du lægger i hver kop kaffe, smagen. 

Hvis du bruger en god tid på at tænke over det, bliver resultatet for det meste godt, er min erfaring. 

Derfor kan det være svært at give Aeropress al æren for den gode kaffe, den laver.

At vælge friskristede kaffebønner og endda male dem umiddelbart før brug vil i høj grad påvirke smagen.

Det skal dog ikke tage al æren fra mange af de bryggeenheder, der i øjeblikket er tilgængelige. 

Selvfølgelig skal tingene være i orden – og det er AeroPress også.

Det er simpelt, kompakt og hurtigt at lave en fremragende kop kaffe, hvis du har et budget eller ikke gider at have store maskiner til at stå.

Eller hvis du vil medbringe en god bryggeri på farten.

Om det laver “den bedste kaffe, jeg nogensinde har smagt”, som citaterne hævder, forbliver subjektivt.

Dosering Til AeroPress:

Den Ultimative Guide Til Aeropress!

Hvilke Filtre Er Gode Til AeroPress?

Papirfiltre

Når du køber en AeroPress, er  papirfiltre  inkluderet i pakken. Disse filtre er dybest set rigtig gode. Hvis du brygger med et papirfilter, holder det ret godt på olierne i kaffen. Det giver brygget kaffe noget lethed.  

Metalfiltre

De mest anerkendte metalfiltre er fra det amerikanske firma ABLE brygning. 

De producerer både rustfri stålfiltre og en specialudgave rustfrit stål med en 18 karat guldbelægning.

Gold-udgaven har ingen smagseffekt. Det er bare ren blære.

Metalfiltrene fås i to versioner: fine og almindelige. Forskellen mellem de to er, hvor meget de slipper igennem filteret. 

Det fremragende filter giver en renere kop kaffe end det grovere filter.

Når du bruger et metalfilter over et papirfilter, sender du flere af kaffens olier ned i din kop. 

Det giver en fyldigere og dristigere fornemmelse af din kop kaffe.

Den klare fordel ved at bruge et metalfilter er dets holdbarhed – det kan bruges gentagne gange. 

Et almindeligt papirfilter skal kasseres efter brug. 

Et metalfilter skal vare i flere år, hvis du passer godt på det. 

Især skal man passe på ikke at bøje dem. 

Her er det fine metalfilter mere udsat end det almindelige metalfilter, da det fine metalfilter er tyndere.

Hvilket Filter Skal Jeg Vælge?

Vi har ingen smagspreference for at vælge papirfiltre frem for metalfiltre eller omvendt. 

Det, der betyder mest, er, om du vil være i stand til at genbruge dit filter, eller synes det er praktisk bare at være i stand til at skubbe kaffegrums og papirfilter ud i papirkurven. 

Jeg bruger papirfiltre, når jeg brygger med AeroPress.

Det Er Hurtigt At Brygge En Kop Kaffe På En AeroPress

På en AeroPress kan du lave en rigtig god kop kaffe meget hurtigt. Næsten lige så hurtigt som hvis du lavede en kop instant kaffe. Resultatet er dog lysår bedre – det mærkes godt, hvis du bruger gode kaffebønner.

Det Er Nemt At Rengøre En AeroPress

En AeroPress er overraskende let at rengøre. Når du er færdig med at brygge, skal du skrue filterskruen ud og skubbe stemplet igennem over en skraldespand. Derefter ryger kaffegrunden direkte ind i den, og du kan nu skylle gummistemplet.

Det Er Svært At Brygge Mange Kopper Kaffe

Udfordringen er dog, at du kun kan lave en kop ad gangen. Hvis du besøger en ven, er du nødt til at gå igen, og hvis hele familien besøger det, bliver det et større job. Her vil en almindelig Filterkaffemaskine være et bedre valg.

Opbevaring Af Dine Kaffebønner

Opbevar kaffebønnerne tørre og afkøles. En køkkenskuffe er perfekt. Det er en vittighed, at kaffe skal opbevares i køleskab eller fryser. 

I et køleskab finder du mange forskellige dufte såsom pålæg, kød, ost osv.

Denne duft kan overføres til kaffe. Nogle anbefaler også, at kaffebønner opbevares i fryseren.

Jeg vil ikke anbefale at gøre dette, da den lave temperatur ødelægger de naturlige aromatiske olier i kaffen og får den til at ændre karakter.

Ofte er det bedst at opbevare kaffebønnerne i de poser, de kommer i.

Hvis de poser kaffe, du har købt, ikke lukker sig selv, kan du bruge en poselukker, der lukker helt tæt.

Husk altid at gå efter hele kaffebønner i stedet for malet kaffe. Holdbarheden er længere, smagen er bedre, og en vidunderlig duft spreder sig, når kaffen males. 

Duften er uovertruffen, fordi de starter dine olfaktoriske receptorer og hjælper med at forbedre hele smagoplevelsen. 

Mal kun den kaffe, du har brug for. Medmindre du får din kaffemaskine til at male dine kaffebønner, bliver god kaffe ikke malet. Fuldt stop.

Hvor Groft Skal Jeg Male Mine Bønner?

Hvis du har brug for at fremstille filterkaffe, skal du male hårdt til din AeroPress. Hvis du vil lave espressokaffe (eller prøve dette), skal du male så fint som muligt og bruge espressokaffe (dog koncentrerer vi os om filterkaffe, da vi mener, at en AeroPress er bedst til det. Det bliver aldrig en rigtig espresso kaffe, som du kender det fra de store skinnende italienske espressomaskiner.

Spørgsmål Og Svar on aeropress

Skal Jeg Hælde Koldt Eller Varmt Vand I Elkedlen?

Du skal altid hælde koldt vand i kedlen, da varmt vand indeholder flere bakterier, når det kommer direkte fra vandhanen. Det varme vand kommer fra en varmtvandsbeholder, mens det kolde vand kommer direkte fra vandværket, hvor det er renset.

Vandtemperatur

Den optimale vandtemperatur til kaffebrygning er 93-96 grader. Da det er svært at måle det, siger vi, at du kan lade din kedel stå i ca. 2 minutter efter at vandet har kogt, når det den ønskede temperatur mellem 93-96 grader. Dette er naturligvis kun vejledende, da temperaturen kan variere fra elkedel til elkedel.

Skal Jeg Hælde På En Bestemt Måde? Skal Jeg Hælde I Cirkler?

Sørg for at ramme al kaffen, når du hælder. Husk, at du skal stoppe med at hælde ved linjen. Hvis du hælder for meget i det, kan du ende med at få kaffe overalt. Hæld ikke for hurtigt, det er lettere at kontrollere, når det vippes langsomt. Brug ca. 10 sek. fra start til slut. Nogle vælger at røre med en omrørestok eller en ske, når de hældes. Vi anbefaler ikke dette, da processen bliver uregelmæssig. Når du rører kaffen ind, sker det samme, når du hælder et tebrev omkring det kogende vand, fordi du er utålmodig. Ekstraktionshastigheden hæves. Det betyder på selv dansk, at smagene ekstraheres hurtigere fra kaffen. Der er ikke noget galt med dette i sig selv. Problemet er, at du kan røre for meget, hvilket resulterer i, at kaffen bliver for stærk og bitter, fordi der trækkes for mange bitre stoffer ud af kaffen.

Skal Jeg Opvarme Aeropressen?

En god idé er, at når du skyller dit filter med kogende vand for at gøre filteret klar til brug og fjerne det. Smag papir, så brug dette vand til at opvarme din AeroPress. Hvis du brygger direkte i en kold AeroPress, risikerer du at få lidt for bitter kaffe, fordi vandet køler for meget, når det rammer den kolde plast. (læs afsnittet om vandtemperatur)

Skal Jeg Bruge En Afkalkningsgryde?

Du kan nemt få en god kop kaffe ud af dine bønner, selvom du ikke afkalker vandet inden brug. Det vigtigste er, at du har kaffebønner af god kvalitet – så det går godt. Hvis du dog ønsker at nørde lidt, så ville det være en god ide, afhængigt af hvor du bor, at skaffe dig en afkalkningskande (hvis du har en espressomaskine, SKAL du bruge kalkfattigt vand, men det er en anden historie) . Når du bruger gode kaffebønner, bliver de ofte let brændt for at bevare kaffebønnernes gode smag og syre. Syren er virkelig vigtig for smagoplevelsen. Det får din kop kaffe til at smage frisk og mousserende og tilføjer en ekstra dimension til oplevelsen. Hvis kaffen har frugtnoter, gemmer de sig også i syren. Til sidst må du ikke forbinde surt og surt. I denne sammenhæng er der to forskellige ting.

Hvis du bor i et område, hvor der er meget kalk i vandet, vil dette lægge en dæmper på syren i kaffen. De siger, at vandet er ”hårdt”. Hvis du derimod bor et sted, hvor der ikke er meget kalk i vandet, behøver du ikke bruge en afkalkningsgryde. Det siges, at vandet er “blødt”. Se et kort over,  Hvordan Vandet Er I Dit Område Her

Skal Jeg Drikke Kaffen Med Det Samme Eller Vente Lidt?

Når du er færdig med at brygge din kaffe, er det fristende at drikke det med det samme. Gør dig selv den tjeneste at vente et par minutter, indtil du får lov til at stå og køle lidt af. helst 3-4-5 min. Det er en vittighed, at kaffe skal drikke skaldethed – de, der har opfundet det udtryk, er dem, der opfandt dårlig kaffe. Når noget er meget koldt eller meget varmt, er det svært for tungen at smage på alle nuancer af det, der forbruges. Der er en grund til, at der nogle steder serveres kaffe, der er så varm, at den brænder gennem koppen. Så vent lidt, så bliver dine smagsløg glade.

Den Ultimative Guide Til Aeropress!