Search
Close this search box.
Kafferegioner: Etiopien

Kafferegioner: Etiopien

Landet, der betragtes som kaffens fødested, fortjener mindst et tykt bind, men selv et blogindlæg kan være en udfordring. Når du skriver om etiopisk kaffe, ved du ikke helt, hvor du skal begynde. Næsten alle aspekter af kaffeproduktion i dette land er enestående, ligesom smagen af ​​kaffe hentet derfra.

Lad os først give dig et par grundlæggende fakta om kaffesektorens historie og økonomi.

Historie

Det er her, mennesker siges at have opdaget kaffe i det 9. århundrede. Legenden siger det geder og en gedehyrde ved navn Kaldi var en del af historien. En dag så gedehyrden, at hans geder var meget begejstrede efter at have spist rød frugt, der voksede på buske i nærheden. Forvirret bragte han frugten til en lokal shaman, som, overbevist om deres djævelske kræfter, beordrede at få dem brændt. Sydende kaffekirsebær begyndte at afgive en vidunderlig aroma, som fik shamanen til at ændre mening. Da ilden var slukket, blev de brændte kaffekirsebær taget ud og hældt over med varmt vand for bevarelsens skyld. Så viste det sig, hvor vidunderligt et bryg lavet på denne måde er. Shamaner og andre præster begyndte snart at bruge kaffe som et middel til stimulering på nattevagter eller under bønner.

Uanset om historien er sand eller ej, anses Etiopien i vid udstrækning for kaffens vugge, som derfra spredte sig til alle dele af verden.

Adobestock 175402213

Økonomi

Landet oplever mange vanskeligheder: politiske og økonomiske såvel som tørke. I løbet af de seneste år har Etiopien udviklet sig hurtigt, og kaffe har spillet en væsentlig rolle i denne proces.

Etiopien ligger på en femteplads på verdensplan, når det kommer til mængden af ​​kaffe produceret med 7.500.000 60 kg poser kaffe i 2018. De førende lande er: Brasilien (60 millioner), Vietnam (30m), Columbia (14m) og Indonesien (10m). Interessant nok har dette land et højt internt forbrug, svarende til omkring halvdelen af ​​dets samlede produktion og beløber sig til 2,26 kg pr. indbygger (i 2016).

Blandt 105 millioner etiopiere er over 15 millioner beskæftiget i kaffesektoren, og kaffe står for 35 % af den samlede eksport og genererer omkring 60 % af omsætningen fra udlandet.

Kaffeproduktion

Kaffeplanter vokser hovedsageligt i den sydvestlige del af landet, og de mest berømte regioner er: Yirgacheffe, Sidamo, Kaffa, Harrar, Djimmah eller Limu. Den eneste kaffeart, der dyrkes i Etiopien, er Arabica. Voksende højder overstiger normalt meget 1.000 meter over havets overflade, men når det kommer til specialitet kvalitetskaffe, de dyrkes hovedsageligt i højder på 1.700m til endda 2.200m. Kaffetræet vokser i skygge, kaffen er håndplukket, og processen involverer meget lidt mekanisering. Det er lige modsat, hvordan kaffeproduktionen ser ud i for eksempel Brasilien, men disse traditionelle praksisser kommer på bekostning af et meget lavere udbytte pr. hektar sammenlignet med verdens største kaffeproducent.

Farmer 4493421 1920

Det kan være tørt/naturligt behandlet, såvel som fuldt vasket/vådt behandlet. Afhængigt af region vil der være en anden behandlingsmetode gældende. Tørringen foregår normalt på afrikanske senge, betonterrasser eller, når det kommer til kaffe af lavere kvalitet, blot på jorden.

Klassificeringen er opdelt i såkaldte karakterer eller tærskler og er fastsat i national lovgivning baseret på en række defekter, der er tilladt i en prøve.

karakterAntal defekter
10-3
24-12
313-25
426-45
546-100
6101-153

Specialitet Kvalitetskaffe bør falde ind under kategori 1 eller 2. Karaktererne 3 til 6 beskriver kommercielle kaffe, så dem, hvis kvalitet er ringere end specialitet kaffe. Der er også kvalitet 7 og 8, men kaffe klassificeret som sådan sælges normalt på hjemmemarkedet og eksporteres ikke.

Handel og eksport foregår på forskellige måder. Indtil for nylig var de udelukkende kontrolleret af de nationale myndigheder, og al kaffe blev vurderet og solgt gennem et auktionssystem i Addis Abeba, kendt som Ethiopian Commodity Exchange (ECX). Det var stort set umuligt at købe kaffe fra en producent i overensstemmelse med reglerne for det frie marked. Lige nu har situationen ændret sig, og det er meget nemmere at handle med råkaffe.

Ethio 2347990 1920

Etiopien er ligesom nogle andre afrikanske lande berømt for sine system af kooperativer. På grund af en høj fragmentering har hver landmand kun et lille stykke jord, hvor de dyrker kaffetræer. Alle afgrøder købes ind, forarbejdes og sælges af kooperativerne. Derfor er det, når man køber kaffe her i landet, stort set umuligt at købe en emballage, der kun er produceret af én landmand, fordi andelsforeningerne ofte har så mange som 150 eller endda 200 medlemmer. Alle afgrøder kombineres og forarbejdes sammen. Dette er på ingen måde det eneste produktionssystem i Etiopien, da landet oplever drastiske ændringer og oftere og oftere kan man købe kaffe af en given botanisk sort, der kommer fra én gård.

Coffee 2347989 1920

Unik karakter

Når du beskriver smagen af ​​etiopisk kaffe, kan du bruge ordet ‘enestående‘ uden nogen overdrivelse. Hvad menes der med dette, og hvor kommer denne unikke karakter af bønner fra?

Først, 90 % af etiopisk kaffe er håndplukket i skove eller hjemmehaver, og kun 10 % af det kommer fra organiseret landbrug. Med andre ord vokser kaffe i Etiopien stadig ‘vildt’ og plukkes ligesom blåbær eller svampe i Polen. Denne produktionsmodel adskiller sig drastisk fra alle andre lande, der producerer kaffe.

Etiopisk arvestykke – en sådan botanisk sortsbeskrivelse kan findes på de fleste etiopiske kaffes emballage, selv for de bedste kaffer. Det betyder, at du ikke rigtig kan se, hvad der er indeni. Vild kaffe er en blanding af snesevis, hvis ikke hundredvis, forskellige varianter, som lægges i én pose og ikke kan adskilles igen. Derfor vil smagen af ​​kaffe være meget interessant og exceptionel, og en given kaffe vil være tilsløret i mystik, da ingen ved præcis, hvad der er landet i emballagen.

Situationen ændrer sig naturligvis fra år til år, og i dag kan vi købe bønnerne fra en såkaldt monokultur, hvor der kun dyrkes én bestemt sort, som ofte giver mulighed for at prøve individuelle endemiske sorter, såsom den berømte Geisha. Sådanne kaffer er stadig en sjældenhed, men det er umagen værd at jage efter dem.

Ethio 2347991 1920

Når du beskriver særprægede smagsprofiler for bestemte regioner, bør du huske på ovennævnte mangfoldighed – Etiopien er et sandt kalejdoskop af smag, og ofte kan der være en verden til forskel mellem to kaffer, der kommer fra samme region. Men vi kan stadig nævne nogle af de mest berømte.

OmrådeBearbejdningsmetodeSmagsprofil
Harrartørfrugtagtig, cremet krop, blåbærnoter
Sidamavåd tørmeget varieret, intens frugtagtig smag, te-lignende krop
Yirgacheffevåd tør

citrussyre, medium fylde,

urtenoter, høj sødme, bergamotaroma

Jimmatørfrugtagtig med noter af kakao og te
Limmuvådvelafbalanceret med vinnoter

Dette er kun en kort opsamling af etiopisk kaffes potentielle smagsprofiler. En blanding af miljømæssige, sociale og økonomiske faktorer gør kaffe fra denne region unik og meget værdsat over hele verden. En følgende kendsgerning kan citeres til fordel for etiopiske kaffer: da Agnieszka Rojewska i 2018 vandt World Barista Champion-titlen, forkælede hun dommerne med en kaffe, der kom netop fra Etiopien. Kan der være en bedre anbefaling?

fiFI