Search
Close this search box.
Hvad Betyder ‘økologisk Kaffe’ Egentlig?

Hvad betyder ‘økologisk kaffe’ egentlig?

Gå en tur gennem en helsekostbutik eller dit lokale supermarked, og du vil se mange produkter med et økologisk mærke. Men hvad står ‘økologisk’ egentlig for?

Økologisk landbrug fremmer en række bæredygtige praksisser, såsom jord- og vandbevarelse, der fører til en stigning i biodiversiteten. Økologisk kunne betragtes som en model, der har til formål at skabe ligevægt mellem mennesker og natur – at tilfredsstille begges behov og samtidig bevare eller forbedre miljøet.

Min interesse for økologi blev vakt af min første tur til oprindelsen tidligere i år, da jeg besøgte Fazenda Ambiental Fortaleza (FAF) i São Paulo, Brasilien. 

Dette er en certificeret økologisk gård, der drives af Silvia og Marcos Croce med Felipe, deres søn, som er ansvarlig for kaffekvaliteten. Men mens FAF har formået at skabe en model for økologisk landbrug, der producerer kaffe af høj kvalitet, kæmper andre og står over for mange udfordringer, især når det kommer til specialitet. 

“Hvis salgsargumentet er, at kaffen er økologisk (som med Fairtrade-certificering), så er kvalitet og smag ikke nødvendigvis den primære bekymring,”

.. Siger James Bailey, kvalitetschef hos Workshop Coffee Co.

Certificeret kaffe købes normalt til certificeringen alene, uden særlig hensyntagen til dens kvalitet. En lignende situation eksisterer med markedsføring af en økologisk kaffe – certificeringen, ikke kvaliteten. Dette kan potentielt være en af ​​hovedårsagerne til, at certificeret økologisk kaffe ikke er i den gode ynde i specialindustrien, som er fokuseret på kopkvaliteten. “Den største klage er, at meget af den økologiske kaffe er kommerciel kaffe, der kræver 10 cents/lb over den kommercielle pris,” siger Alec Oyhenart, driftsdirektør hos Nordic Approach, som har specialiseret sig i indkøb og import af grøn kaffe og leverer specialristerier over hele Europa.

Dette kan gøre det til en udfordring at finde god økologisk specialkaffe, men ifølge Fabio Ferreira, en brænderist og direktør for Notes Coffee Roasters & Winebar, “kan økologisk kaffe også være synonymt med kaffe af høj kvalitet, som det forrygende arbejde, som Fazenda Ambiental Fortaleza har udført i alle disse år, ikke kun at dyrke kaffen økologisk, men også opmuntre deres naboer til at gøre det samme. Deres resultater er utrolige i koppen og også som [landbrugs]model,” siger han.

Så hvis det er muligt, hvorfor producerer flere økologiske gårde så ikke kvalitetskaffe? Hovedårsagen kan være, at økologisk kaffedyrkning byder på mange udfordringer – den første er selve certificeringsproceduren. 

Det kan være dyrt, tidskrævende proces, da det tager minimum tre år for en bedrift at omlægge til økologisk. For landmændene er det en enorm økonomisk risiko, især når producenterne skal betale gebyrerne for certificering og inspektioner.

Det er vigtigt at huske, at det økologiske mærke kun sikrer, at kaffen er produceret, forarbejdet og håndteret i overensstemmelse med visse standarder. Det garanterer ikke slutkvaliteten. Der er ikke engang en aftalt kvalitetsstandard for økologisk kaffe, og certificeringskravene varierer fra land til land.

Et andet problem for specialindustrien er, at landmændene ikke tilskyndes til at producere økologisk højkvalitets.“Certificering giver dig en forskel over C. marked, kaffemarkedsprisen, men det er ikke nok,” siger Felipe Croce fra FAF. “Det er ikke nok at støtte en sund model af økologi. ”Dette kan alt sammen tyde på, at certificeringsmodellen er mangelfuld. 

Christer Söderberg, administrerende direktør og grundlæggeren af ​​Open World Foundation, en organisation, der er involveret i bæredygtige udviklingsprojekter, deler hans tanker. “Jeg tror ikke på certificeringsmodeller,” siger han. ”I første omgang synes jeg, det var en god idé og skabte en vis tillid mellem forbrugere og forhandlere. Men den tillid er blevet misbrugt, så certificering er ikke længere pålidelig. 

Jeg tror på at etablere direkte relationer, som giver en fremragende mulighed for at fortælle en historie. Hvis historien er ægte, og avlerne er autentisk interesserede i økologisk kaffe af høj kvalitet, vil de udvikle et stærkt og voksende forhold til deres kunder.” Alligevel er situationen for mange landmænd, at økologisk landbrug ikke er økonomisk fordelagtigt. Ifølge Verena Seufert i sin rapport Organic Agriculture as an Opportunity for Sustainable Agricultural Development, er udbyttet i økologisk landbrug typisk meget lavere end dem, der opnås med konventionelle metoder. 

Økologisk landbrug kræver også omkring tre gange manuelt arbejde for tilstrækkelig ukrudtsbekæmpelse. I lande som Brasilien, hvor arbejdskraften er dyr, er omkostningerne ved kaffeproduktion betydeligt højere, og præmierne for økologi dækker knap det. Manglende viden er en anden udfordring, som økologiske producenter står over for.

“Landmænd og agronomer har stadig ikke en stor viden eller erfaring om, hvordan man dyrker økologisk,” siger Felipe Croce, “Mange af undersøgelserne og udviklingen af ​​økologi er blevet udført i tempererede klimaer som Europa og USA. Når du arbejder i et tropisk klima, er det en anden historie. ”Dette synspunkt understøttes af en artikel i International Journal for Rural Development af Gian L. Nicolay og Brian Baker fra Research Institute of Organic Development (FiBL) i Schweiz. 

Faktisk tilføjede forfatterne også, at “behovet for at udføre forskning i økologisk landbrug uden tvivl er større i troperne med dets mere dynamiske og skrøbelige økosystemer.”

Hvad Betyder ‘Økologisk Kaffe’ Egentlig?

I de fleste kaffedyrkende lande rundt om i verden investerer de respektive regeringer ikke nok i forskning på økologi. FiBL tilføjer også, at “offentlig og privat støtte til økologisk landbrugsforskning, udvidelse og uddannelse halter langt bagefter finansieringen, infrastrukturen og personalet, der er involveret i konventionelt og bioteknologisk landbrug.” Alt dette kan være nedslående for den gennemsnitlige landmand, som normalt bestemmer at dyrke økologisk på grund af personlig overbevisning. I sin artikel Økologisk kaffe: Hvorfor Latinamerikas landmænd opgiver det, bekræfter Ezra Fischer, at nogle landmænd simpelthen konverterer til konventionelt landbrug på grund af ingen økonomiske fordele og manglende støtte fra regeringen.

Så hvordan påvirker alt dette markedet for kaffe af høj kvalitet? “Som kvalitetsfokuseret importør skal vi først og fremmest have fokus på kopkvaliteten,” siger Alec Oyhenart fra Nordic Approach. “Vi kan ikke betale premiumpriser for kaffe, der ikke præsterer på et højt niveau, selvom de er bæredygtige.” Denne tilgang giver meget mening, da “en unik kvalitet, en særskilt smag og personlighed” er det, der adskiller specialitet fra kommerciel kaffe, ifølge Specialty Coffee Association of Europe.

“Mit synspunkt er, at kvalitet i koppen og bæredygtighed er uløseligt forbundet ,” siger Tim Williams, driftsdirektør hos Workshop Coffee Co. “Vi har ikke råd til kun at se på eller finansiere kaffe, der kun vil fungere i én sæson – vi ønsker og har brug for at se løbende forbedringer på bedriftsniveau år for år, som gavner jorden og omgivelserne, hvor vores kaffe vokser. . 

Vi tror på, at det er kernen i bæredygtighed at forsøge at finde de producenter, der er med på denne idé, og at tilbyde dem støtte.” Så om markedet for økologisk og bæredygtig kaffe af høj kvalitet, certificeret eller ej, mangler endnu. etableret, er der ingen tvivl om, at økologiske og bæredygtige landbrugsmodeller kan gavne miljøet og også os. Med truslen om global opvarmning og dens indvirkning på fremtiden for højkvalitetskaffeproduktion, bør vi støtte dem nu mere end nogensinde. Jagten på den bedste kvalitet i en kop er essensen af ​​specialindustrien.

Opdag

 

Relatede Artikler