Search
Close this search box.
Hvad Er Forskellen På Kaffe Og Espresso?

Hvad Er Forskellen på Kaffe Og Espresso?

Jeg får nogle gange disse spørgsmål, så denne – hurtige og forhåbentlig let forståelige – artikel om forskellen mellem de to kaffeprodukter;)

Hvad Er Espresso?

Generelt er espresso en blanding af kaffe ristet mørkere end kaffe ristet til filterkaffe eller French press (Stempel kande) og lignende.

Espresso ristes mørkere, fordi brygningsmetoden – en espressomaskine – håndterer vand til espresso forskelligt fra brygning i en kaffemaskine, en AeroPress eller en French press.

Trykket brygges, hvilket kræver en mørkere stegning.

Espresso er ofte også en blanding af forskellige kaffebønner – typisk bruges 2-6 forskellige kaffebønner til at komponere en espresso.

Kaffebønner smager anderledes og har forskellige styrker og svagheder.

Ved at fremstille en blanding af forskellige kaffebønner kan du opnå en samlet smag i espressoen.

Med andre ord kan du få det til at smage “perfekt”.

Prøv at forestille dig en espresso sammensat af 3 forskellige kaffebønner:

Bønne A har en fremragende, frisk og frugtagtig syre, men er lidt tynd i smagen.

Bønne B har en perfekt og lækker sødme. Du kan smage chokolade og fløjlsagtig karamel. Det mangler dog noget surhed.

Bønne C har en lækker traditionel kaffesmag. Det har tyngde og smager godt. Det mangler imidlertid både surhed og sødme.

Den vanskelige del er nu – for en kaffebrander – at blande de 3 kaffebønner i det rigtige forhold, derefter riste kaffen på den rigtige måde og dermed lave en espresso, der smager rigtig godt;)

Det skal nævnes, at der kun er en espresso sammensat på en enkelt kaffebønne – SOE (single-origin espresso) – og at espressoen kan steges lysere eller mørkere afhængigt af din personlige præference.

Det er heller ikke ualmindeligt, at de forskellige kaffebønner, der er inkluderet i en espressosammensætning, ristes separat – i forskellige ristningsprofiler – og derefter blandes bagefter.

Hvad Er Forskellen Mellem Kaffe Og Espresso?

Noget, som du allerede har svaret på, hvis du læser teksten ovenfor. 

I dag brygges “almindelig” kaffe på en filterkaffemaskine, en French press, eller en AeroPress, ofte en Single Origin-kaffe. Det vil sige, at det kommer fra et bestemt land, en bestemt gård og nogle gange et bestemt felt – især hvis du køber en lækker friskskåret kvalitetskaffe.

Kaffe fra f.eks. Etiopien, Guatemala og Bolivia er trendy i Europa.

Hver af disse kaffe typer har hver deres særpræg, og efter præference finder de fleste kaffekøbere ud af deres måde, hvad de kan lide bedst.

Men den kaffe, du køber i butikkerne, kan også være en blanding af forskellige kaffe. Her, som med espresso, prøver du at komponere en “perfekt” kaffe i god harmoni. 

Du prøver at udnytte forskellene i de kaffebønner, du har brugt til at skabe en balance, der kun kan opnås ved at blande forskellige kaffebønner.

Kaffe til brygning på filtre, stempelkander og lignende. Kan være både lys, medium og mørk ristet. 

Her er det dine smagsløg, der bestemmer, hvad du synes smager bedst. Generelt kan du dog sige, at en let ristning normalt er optimal for de fleste kvalitetskaffe, og at en medium ristning måske fungerer bedre for nogle individuelle kaffe – ofte de lidt tungere. Mørk stegning er en sjældenhed at finde i butikkerne, da ikke mange mennesker foretrækker dette længere.