Search
Close this search box.
Hvad Er Ristretto? Hemmeligheden Bag Italiensk Kaffe.

Hvad er Ristretto? Hemmeligheden bag Italiensk kaffe.

Solen, byen summer og… en kop sort, tyk, vigtig kaffe. Selv de mest indædte tilhængere af alternative kaffer vil blive blødere, når den italienske espresso serveres under disse naturlige omstændigheder. I dag vil vi opdage en ny side af den italienske kaffetradition: ristretto. Hvad er ristretto, hvordan adskiller det sig fra espresso, og hvordan tilberedes det?

Hvad er Ristretto?

Ristretto kaldes en stor kort kaffe, som perfekt afspejler dens karakter. Faktisk er det en “begrænset espresso”, det vil sige: en væsentlig, tyk bryg, mindre i størrelse end en espresso.

For at tilberede den bruger du den samme mængde kaffe, men bryggetiden er kortere (15-17 sekunder), og der bruges mindre vand (15-20 ml). Hvis du tænkte på espresso, at alle gode ting ender hurtigt – vent, indtil du prøver ristretto.

Volumen af ​​en ristretto giver dig mulighed for at tage en lille slurk. Det du får er en let bitter, intens infusion med en mærkbar sødme.

Denne type kaffe har også en relativt lav koffein indhold. Dette skyldes, at både koffein og andre forbindelser, der er ansvarlige for kaffens bitterhed, ekstraheres kraftigt efter 17 sekunders brygning.

Begrænset vs. ekspres

Som nævnt ovenfor laves ristretto ved at “forkorte” espressoen – vi bruger samme mængde kaffe men mindre vand og forkorter bryggetiden.

Så en ristretto har en mindre volumen end en espresso. Ligesom der ikke er én uforanderlig opskrift på espresso, gælder det samme for ristretto. Det forudsættes dog fra den samme mængde kaffe i portafilteret skulle vi få cirka halvt så meget bryg.

Ligesom espresso skal vores ristretto afsluttes med en klistret og tyk nøddefarvet fløde. I smagen vil ristretto, selvom den er intens, være meget mindre kompleks og rig på citrus- og blomsteraromaer, men også mindre bitter.

I modsætning til udseendet vil en dobbelt ristretto også have et lavere koffeinindhold end en enkelt espresso. Så det kan være et godt valg for dem, der ikke kan indtage for meget af det, men stadig nyder intense bryg.

Begrænset Kaffe

Begrænset opskrift

Hvordan tilbereder man en klassisk ristretto? Der er ingen enkelt opskrift på denne drik, og den varierer meget afhængigt af, hvor du bestiller den. Standardudgangspunktet vil dog være en espresso opskrift. Hvis du allerede har mestret at brygge den hjemmelavede espresso – fantastisk! Hvis ikke, så tjek det ud her.

Espressomaskine

For at forberede en ristretto i dit hjem espressomaskine, skal du bruge op til 15–19 g fintmalet espresso kaffe, efter din smag.

Gå frem på samme måde som med en espresso, dvs læg den i en si, tryk den med en manipulation og start udsugning, som skal vare ca. 15–17 sekunder, indtil du får ca. 15-20 ml infusion.

Det søde liv!

Selvom sommeren næsten er forbi, kan hjemmelavet italiensk kaffe være den perfekte måde at flytte til det solrige Italien for en stund. Alligevel håber jeg, at du får utallige muligheder for at smage denne specialitet i sit hjemland, mens du nyder solen. God appetit!