Search
Close this search box.
Hvilken Kaffe Sort Skal Du Vælge?

Hvilken kaffe sort skal du vælge?

Kaffe er ikke bare en simpel drik, som vi normalt tager med os på vej til arbejde om morgenen. I dag er kaffe et kulturelt fænomen i sig selv og en ægte kaffeelsker ved, hvor vigtig smagen af ​​kvalitetskaffe er.Hvis du er bekendt med forskellige kaffeegenskaber, ved du måske, at aroma, styrke, smag og eftersmag ikke kun er afhængige på kaffetilberedningsprocessen, men også af sin slags. Det er derfor vigtigt, under hvilke forhold kaffebønner dyrkes og forarbejdes.

3 Coffee Bean Types

Der findes adskillige varianter af kaffebønner, men de vigtigste er Arabica, Robusta og Liberica. Hvad er det, og hvordan adskiller disse kaffebønner sig? Jeg inviterer dig til at tage med mig på en rejse for at lære mere om de forskellige typer kaffebønner og deres egenskaber.

Arabica: den mest populære type kaffe i verden

Arabica var de første bønner i kaffeindustrien og den dag i dag er de mest populære. Denne kaffe af høj kvalitet har en sød smag kombineret med strejf af chokolade, nødder og karamel. Frugt og bær, der mærkes i smagen, giver en mild syre og en vis bitterhed til hele paletten. Smag afhænger også af ristningen, oprindelsesstedet eller endda jorden, hvor kaffebønnerne blev dyrket.

Arabica bønner er bedst, når de dyrkes i et tropisk klima nær ækvator. De bedste af disse kommer fra Afrika og Sydamerika, hvor de fleste bliver dyrket i Brasilien.

Robusta, Liberica og kaffeblandinger

Robusta kaffe er kendt for sin stærkere og lidt mere bitre smag med en eftersmag af korn og peanuts. Denne type kaffe har en markant højere mængde koffein sammenlignet med Arabica kaffebønner. Kaffeblandinger, der indeholder Robusta bønner, passer meget godt sammen med mælkedrikke. Styrken af ​​kaffesmagen forbliver dog, selvom du tilføjer en stor mængde mælk til din drink.

Bitter og stærkere smag siger meget om dyrkning af kaffebønner. Disse bønner er mere modstandsdygtige over for skadedyr, kan vokse i lavere højder og er mindre følsomme over for vejrforhold. Derfor kan man dyrke i Afrika og Indonesien, men størstedelen vokser i Vietnam.

Den sjældneste type bønner er Liberica. Denne kaffe har ikke en usædvanlig rig smag og bruges typisk til instant kaffe eller til fremstilling af kosmetik. Denne variant af kaffebønner har kun 1% af det samlede kaffebønnermarked i verden.

Ved ristning ændrer kaffebønner farve og smag. For at opretholde en stabil smag gennem hele produktionsforløbet kombinerer producenterne forskellige typer Arabica-kaffebønner eller supplerer deres blandinger med Robusta. Selvom bønnerne i kaffeblandinger ligner hinanden, kan Arabica let skelnes fra Robusta. Robusta kaffebønner er mere ovale og lidt mindre end Arabica.

Vi har talt så meget om forskellige typer kaffebønner, og hvor de kommer fra af en grund. Dette er et af hovedkriterierne, når man skal vælge den bedst egnede kaffe, da alle kan smage kaffe og dufte aromaen forskelligt.

Her er nogle tips, du skal huske på, når du leder efter din yndlingssmag:

1. Forskellige producenter, forskellige smagsvarianter

Du har allerede lært forskellige typer kaffebønner at kende, nu skal du blot vælge, hvilke aromaer der skal dominere i din kaffekop: mildheden, frugtaromaer eller måske en anelse bitterhed? Eller foretrækker du dem alle sammen? Hvis ja, er det tid til at lede vores vej til smagsfasen. Søgningen efter dit yndlingsprodukt kan indsnævres, når du beslutter dig for, hvilke smage du allerhelst vil føle i din kop.

2. Risteniveau – fra let til stærk

Forskellige risteniveauer påvirker forskellige egenskaber af bønnen. Lette ristninger bruges typisk til Arabicabønner af høj kvalitet, da de afslører de fleste egenskaber og ikke skjuler unikke smag. For eksempel er ” Maragogype “-kaffe let ristet af kaffekammerater og har en let frugtagtig smag, der senere udvikler sig til en prikkende og krydret urteeftersmag.

Mellemristningen er en af ​​de mest populære til kaffeblandinger. Det afbalancerer de forskellige kaffebønner i blandingen, hvilket giver en ensartet brun farve og noget naturligt olieskær. Sådanne bønner kan udvikle bagt karamel eller mørk chokolade smag. Disse smage vil være bekendt for dig, hvis du prøver ” Caprissimo Fragrante ” eller ” Caprissimo Belgique ” kaffen (begge ristet i Belgien på vegne af kaffekammerater).

Stærkt ristede kaffebønner er vinderne i intensitetskonkurrencen. Sådanne bønner kommer ofte med ét ord – “espresso” – og indeholder normalt robusta bønner i blandingen for endnu mere smag og højere koffeinniveauer. Leder du efter denne type kaffe, har vi noget til dig i vores sortiment – en sort pakke ” Caprissimo Espresso “.

3. Friskhed

Hvis du vil nyde den friskeste kaffe, skal du altid være opmærksom på ristedatoen. Det er dog ikke alle fabrikanter, der angiver ristedatoen på emballagen, så overvej, om sådanne bønner overhovedet fortjener din opmærksomhed. Det lille hul i emballagen gør, at kuldioxiden kan slippe ud af posen, men ilten kommer ikke ind. Denne teknik holder kaffebønnerne så friske som muligt.

4. Hele bønner eller malet kaffe?

For at nyde frisk kaffe hver dag, skal du først lære producenten, deres kaffesortiment og de enestående kvaliteter for hver type kaffe, der tilbydes, at kende. Lækker kvalitetskaffe er ikke altid den dyreste, det afhænger helt af din smag, hvad du kan lide og foretrækker.

Smagen afhænger selvfølgelig også af en tilberedningsproces. Så næste skridt er at finde en kaffebrygningsmetode, der fungerer for dig og passer til dine behov.
De, der foretrækker, at deres kaffe tilberedes hurtigt og af høj kvalitet, bør overveje en fuldautomatisk kaffemaskine. Og kan du lide kaffetilberedning med formalet kaffe, finder du kun middelmådig malet kaffe i vores sortiment. Det betyder, at kaffegrumset ved brygning synker stabilt til bunden af ​​koppen, så du kan nyde hele smagsskalaen.

Opdag

 

Relatede Artikler