Search
Close this search box.
Hvor Meget Koffein Er Der I Koldbrygget Kaffe?

Hvor meget koffein er der i koldbrygget kaffe?

Kaffe er en vigtig pick-me-up for millioner af mennesker rundt om i verden. Som vi ved, er dets høje koffeinindhold en vigtig del af, hvorfor nogle mennesker drikker det.

Der er dog masser af misforståelser derude med hensyn til koffeinniveauet, der findes i forskellige typer kaffedrikke. Kold bryg er ingen undtagelse fra dette, og denne iskolde, forfriskende drik bliver hurtigt mere populær rundt om i verden.

Jeg talte med to koldbrygeksperter for at få en bedre forståelse af, hvor meget koffein der er i koldbryg, og hvordan det står i forhold til andre brygmetoder. 

Hvor Meget Koffein Er Der I Koldbrygget Kaffe?

HVORDAN LAVES KOLDT BRYG?

Mens de fleste forbrugere er bekendt med iskaffe (brygget kaffe serveret over is), er der en anden kold drik, som tilbyder en helt anden sanseoplevelse: kold bryg.

Cold brew er præcis som navnet antyder – kaffe som er brygget med koldt vand. For at lave det er der to hovedmetoder: nedsænkning og Kyoto koldt dryp.

Med nedsænkning gennemvædes kaffen i koldt eller stuetemperatur vand i 18 til 24 timer. Kaffen kan stå på en bordplade eller i køleskabet. Når udblødningsprocessen er afsluttet, filtreres jorden fra. 

Kyoto kolddrypmetoden er lidt anderledes. I dette tilfælde dryppes vand langsomt gennem en kaffeseng i mellem to til seks timer.

Cold brew er også en fleksibel brygningsmetode. Det giver brugeren mulighed for at tilpasse variabler som kaffeoprindelse, malestørrelse og bryggetid og eksperimentere, indtil de finder en kop, der fungerer perfekt for dem.

I sidste ende gør dette drikkevaren alsidig, samt giver den en blød smag og gør den velegnet til varmere klimaer. Det er derfor, det er blevet utroligt populært på specialkaffebarer rundt om i verden.

Ud over det, har det faktum, at det er så nemt at lave fra komforten i et køkken, også gjort det populært blandt hjemmebryggere.

Hvis du allerede ejer en fransk presse, en kande eller murerkrukker, er du klar til at lave koldbryg ved at bruge nedsænkningsmetoden. Med hensyn til at lave Kyoto-dryp derhjemme, er kolddrypbryggere nemme at bruge, billige og let tilgængelige online.

Kold bryg laves typisk som et koncentrat og serveres ofte over is. Den er mild, sød og glat, med minimal bitterhed og syre, og fungerer som en perfekt base til cocktails, mocktails og andre kolde kaffedrikke. 

Hvor Meget Koffein Er Der I Koldbrygget Kaffe?

KOFFEINNIVEAUER I KOLDT BRYG

En ud af fem Danskere under 40 nyder mindst en kold bryg om ugen. Naturligvis ønsker dette voksende marked at vide præcis, hvor meget koffein der er i deres drink.

Nøglen til koffeinindhold er at se på, hvordan koffein skabes. Koffein produceres af kaffeplanten som et naturligt sprøjtegift for at yde et forsvar mod insekter. 

Vi ved alle, at forskellige sorter, [arter] og vækstklimaer påvirker smagsoplevelsen af ​​kaffe, så det giver kun mening, at disse variabler også påvirker koffeinniveauet.

Imidlertid er koffeinindholdet mere end nogen anden faktor hovedsagelig bestemt af arten. Robusta kaffebønner indeholder næsten dobbelt så meget koffein som arabica. 

Men hvad med resten af ​​kaffeforsyningskæden, ud over produktionen? Hvad med stegning? Er der mere koffein i mørkere ristninger?

Svaret er at risteprocessen ikke nedbryder koffein, hvilket gør det sikkert at antage, at risteprofilen har en ubetydelig effekt på mængden af ​​koffein i den endelige kop kaffe.

Koffein overlever de temperaturændringer, der påvirkes af ristningsprocessen, så den tilgængelige mængde koffein er den samme på tværs af alle stegeprofiler.

Men ristningen påvirker bønnens cellestruktur, hvilket gør det lettere at udvinde de opløselige stoffer i mørke stege.

Som du kan forestille dig, er en anden nøglefaktor forholdet mellem kaffe og vand i brygningsprocessen. 

Forudsat at den kolde bryg er 100 % arabica, er den største variabel i koffeinindholdet i kold bryg koncentrationen af ​​det færdige produkt.

Vi definerer dette som mængden af ​​totalt opløste faste stoffer (TDS) i drikken.”

I sidste ende bestemmes koldbrygs koffeinindhold af dets brygningsforhold og koncentration, og ikke ristningsprofilen eller forarbejdningsmetoden for de anvendte bønner.

Hvor Meget Koffein Er Der I Koldbrygget Kaffe?

HVAD MED ANDRE BRYGNINGSMETODER ?

Nu hvor vi forstår nogle af de faktorer, der påvirker koffeinindholdet, lad os undersøge nøjagtigt, hvor meget koffein der er i koldbrygning sammenlignet med andre brygningsmetoder. 

Først og fremmest vil enhver koldbrygmetode typisk producere kaffe med lidt højere koffeinniveauer end dem, der er brygget med perkolationsmetoder (hæld over eller batchbryg). 

Men selvom den længere bryggetid i teorien burde give vandet meget mere tid til at udvinde koffeinen i dine bønner, er det stadig sammenligneligt med andre bryggemetoder med hensyn til koffeinindhold.

Cold brew siges ofte at have mere koffein end andre brygmetoder, men det er ikke altid tilfældet.

Det er ikke bryggemetoden, der i sidste ende skaber denne forskel i koffein, men styrken, hvormed drinken serveres.

Selvom kold bryg kan have mellem 10 % og 30 % mere totalt opløst fast stof end brygget filterkaffe, fortyndes det normalt før servering. Dette bringer koffeinkoncentrationen betydeligt ned. 

Der er et “point med faldende afkast” for koffeinekstraktion. Når først koldt bryg har nået dette mætningspunkt, kan ingen bryggetid øge koffeinekstraktion. I det væsentlige, ud over et vist punkt, garanterer en længere bryggetid ikke mere koffein.

For varme brygningsmetoder, 90% af de tilgængelige koffeinekstrakter på 5 minutter og 54 sekunder.

Til koldtvandsekstraktion trækkes koffeinindholdet hurtigt ud i de første 180 minutter og derefter plateauer som vist i forskning.

I betragtning af den lethed, hvormed koffein ekstraherer, er bryggemetoden ikke en væsentlig faktor i det endelige koffeinindhold indeholdt i koldt bryg

I sidste ende afhænger koffeinindholdet mere af, hvor koncentreret en drik er, og mindre af blødningstiden. 

Dette gør det meget muligt, at forskellige caféer serverer koldbryggede drikkevarer med forskellige koffeinniveauer – så vær ikke bange for at shoppe rundt, hvis du leder efter koldbrygget, der passer bedre til din smag.

Hvor Meget Koffein Er Der I Koldbrygget Kaffe?

FORBRUGERNES OPFATTELSE AF, HVOR MEGET KOFFEIN DER ER I KOLDT BRYG

Som med espresso, tror mange forbrugere, at koldt bryggeri er særligt højt i koffein. Mange mennesker viger tilbage fra eller opsøger åbenlyst koldt bryg af denne grund, selvom det er en lidt misforstået tro.

 I store træk er denneopfattelse korrekt, men det er ikke nødvendigvis på grund af udvindingen af ​​koffein under brygningsprocessen. I stedet er det koncentrationen af ​​kaffe/koffein ved servering.

På grund af denne misforståelse er nye forbrugere hurtige til at blive skræmt væk, især hvis de faktisk prøver koldt bryg, der er særligt koncentreret.

På grund af dette ser vi mange risterier, der omhyggeligt udvælger oprindelsen og bruger lavere slutkoncentrationer til at kontrollere koffeinindholdet i deres kolde bryggerier.

Denne brug af drikkevarekoncentration er måske den bedste og nemmeste måde at kontrollere koffein på, som det fremgår af den faldende TDS for mange kolde bryggede drikke i skaleret. Industristandarder er faldet fra gårsdagens 1,8 til 2,0 TDS til nutidens typiske 1,3 til 1,5 TDS-koncentrationer.

Cold Brew Er En Hastigt Voksende Basisdrik

Cold brew er en hastigt voksende basisdrik, der hurtigt er ved at blive populær blandt specialkaffeforbrugere over hele verden. Og selvom koncentrerede koldbryggede drikke kan indeholde lidt mere koffein end andre drikkevarer, er det ikke selve brygningsmetoden, der forårsager dette.

På trods af eventuelle misforståelser om dets koffeinindhold, fortsætter koldt bryg med at tage fart på en række markeder, herunder hos yngre og tusindårige forbrugere. Det er en af ​​de hurtigst voksende kaffedrikke, med en gennemsnitlig år-til-år stigning på omkring 4,6% i forbrugsstatistikker. 

Uanset om dette er for dets koffeinindhold eller andet, viser dette, hvor populær koldbrygget kaffe er. Leder du efter noget nyt? Måske skulle du prøve at lave nogle derhjemme – måske finder du bare ud af, at du elsker det!