Search
Close this search box.

Hvordan kan du brygge den bedst smagende kaffe?

Vidste du, at kaffekvalitet afhænger af en kombination af faktorer? At have friske bønner af høj kvalitet hjælper selvfølgelig. Men rent, velsmagende vand er også et must til den perfekte kop, samt rent udstyr. 

Der er endnu flere bryggevariabler. 

Du skal holde vandet ved den rigtige temperatur i den rigtige mængde tid, mens du brygger. 

Brygning handler mindre om at trykke på en knap for at lave kaffe, det er lidt af en kunstform.

Fascineret? Her er nogle ofte stillede kaffe spørgsmål.

Ved hvilken temperatur skal kaffe brygges?

Uanset om du vil imponere til dit næste kaffeklubmøde eller har købt gourmetkaffe online og vil have det bedste ud af det, skal du vide, hvilken temperatur der er den rigtige til brygning. 

Ifølge Specialty Coffee Association of America (SCAA) er en vandtemperatur på mellem 92 – 96 grader C ideel. 

Bryggere bør undgå at koge og derefter afkøle vandet til det korrekte område. Hvis vandet er for køligt, bliver brygget surt; vand, der koges for hurtigt, mister opløst luft, hvilket gør kaffen flad.

Hvad er den perfekte vandkvalitet?

Selvfølgelig kræver god kaffe fantastisk vand. 

Selv den bedste kaffe kan smage bedre, når den brygges med kvalitetsvand, helst på flaske eller filtreret postevand. 

Vaskbaserede filtre eller karafler har en tendens til at yde bedre end postevand alene. 

Vand skal også begynde koldt. Varmt vand mister noget af den opløste luft og kan opsamle mineraler fra dine rør, men vand opvarmet direkte af din kaffemaskine eller komfur kan undgå nogle af disse tilsætningsstoffer.

Hvor meget kaffe skal jeg bruge?

En standardkop bruger 177 ml vand. Standardmålet for malet kaffe er derfor 10 gram eller lidt over 10 ml. For at forenkle det yderligere: det er to spiseskefulde. 

Malet kaffe absorberer vand , så du står typisk tilbage med fem og en tredjedel ounce kaffe.
 
Hvis du foretrækker en større kop kaffe, skal du bruge cirka 120 ml malet kaffe pr. 2L vand. Hvis det bare er lidt for stærkt for dig, skal du blot reducere mængden af ​​kaffe, indtil din ønskede styrke er nået.
 
Men for den bedste kop kaffe skal du selvfølgelig altid bruge helbønnekaffe og male den selv. Det betyder, at du altid bør male lidt mere end de mængder malet kaffe, der er angivet ovenfor.

Hvordan kan du holde kaffen varm?

For de bedste resultater skal du brygge en frisk portion, når du har lyst til kaffe. For at holde det varmt i kortere perioder eller til rejseformål skal du bruge en termisk isoleret kop, der reducerer tabet af aromater og bevarer den overordnede smag.
 
I stedet for konstant at opvarme og genopvarme din kaffe, er det bedst at forsøge at bevare dens indledende varme. Optimal smag kan opnås ved at holde kaffen ved høje temperaturer på mindst 170 grader F. Isolerede beholdere, der har glas indvendigt, mens de kan være sarte, har en tendens til at holde bedst på varmen og have den mindste effekt på smagen af ​​kaffe. Kvalitetskopper i rustfrit stål er også fantastiske.
 
Kaffe med betydelige rester, såsom dem, der er lavet med en fransk presseanordning, klarer sig ikke for godt, når de holdes varme i længere perioder, da sedimenterne fortsætter med at udvinde, hvilket gør kaffen noget bitter. Hvis du planlægger at brygge en kande kaffe og nippe til den hele morgenen, er det bedst ikke at brygge med en fransk presse.
 
Direkte varme, såsom den fra en varmeplade, bør aldrig påføres brygget kaffe, eller ikke i mere end et par minutter ad gangen. 

Fortsat opvarmning brænder bare kaffepartiklerne i vandet, hvilket gør kaffen bitter. 

Dette er hovedsageligt en bekymring for kaffemaskiner med automatisk dryp, der normalt holder en varm plade på kaffen efter brygning.
 
Hvad angår genopvarmning af kaffe i en mikrobølgeovn, er dette et kontroversielt emne. 

Hovedproblemet her er den ujævne opvarmning, som mikrobølger er kendt for. 

Nogle siger, at dele af kaffen har en tendens til at overophedes, hvilket får den til at smage ubehageligt og ødelægge hele koppen. 

Ingen kaffemaskine er perfekt til at fjerne bundfald fra kaffen, og ujævn opvarmning kan få dette bundfald til at bundfælde sig og overekstrahere.

Opdag

 

Relatede Artikler