Search
Close this search box.
Hvordan Vælger Jeg De Rigtige Kaffebønner?

Hvordan Vælger Jeg De Rigtige Kaffebønner?

Kaffebønner er blandt verdens mest værdifulde og mest handlede varer, kun overgået af olie. 

Denne trendy vare produceres og forbruges over hele verden. Kaffebønner dyrkes i mere end 70 lande, i et område, vi kender som ”bønnebæltet”. 

Historien siger, at kaffebønner oprindeligt er fra Etiopien.

Kaffebønner er blandt verdens mest værdifulde og mest handlede varer, kun overgået af olie. 

Denne trendy vare produceres og forbruges over hele verden. 

Kaffebønner dyrkes i mere end 70 lande, i et område, vi kender som ”bønnebæltet”. Den Historie går på, at kaffebønner er oprindeligt fra Etiopien.

Enhver hjemmebarista ved, at du ikke skal gå ned på udstyr – men udstyret kan være fint, hvis bønnerne ikke vælges med samme omhu.

Ja, du kan faktisk brygge den mest fantastiske kop kaffe på det enkleste udstyr – hvis du vælger de rigtige bønner (og behandler dem ordentligt i processen).

Når du er ny i kaffeverdenen og for første gang vil se andre kaffebønner end den midterste hylde i supermarkedet, kan det virke lidt uklart at se, hvilke parametre du skal vælge imellem.

Mit bedste råd til alle hjemmebaristaer er at være nysgerrig. “Spil lab”, udforsk og kast dig ud i eksperimenter. Ved, at du skal brygge kaffe, der smager anderledes, end du troede – måske endda grim.

Tag det med dig. Analyser, hvorfor smagen var anderledes end forventet. Øv og lær af dine fejl – det gør hjemmebaristas rejse sjov og spændende og giver enhver kaffeelsker gode smag undervejs.

De Mest Populære Kaffebønner

Hvis vi vil skære ned så meget som muligt, kan vi opdele kaffe i to grupper. Arabica og Robusta.

 
Hvordan Vælger Jeg De Rigtige Kaffebønner?

Arabica Kaffebønner

Selvom Arabica kaffebønner indeholder mindre koffein end Robusta, anses Arabica for at være overlegen i

smag. Det er meget glattere og næppe så surt.

Ifølge Den  Internationale Kaffeorganisation  (i det følgende benævnt “ICO”) var  60,92% Af Den Samlede Produktion  i 2017 Arabica. I modsætning til Robusta er Arabica en art og ikke en variant. Det betyder, at Arabica-kaffebønnen har to sorter, der dyrkes. Disse handler om Typica og Bourbon.

Typisk var den første variant af den opdagede Arabica-bønne. Det er varianthistorien fra Etiopien.

Roset for sin komplekse og afbalancerede aroma, har Bourbon siden grundlæggelsen lagt grunden til mange undervarianter og mutationer.

Robusta Kaffebønner

Robusta er den mest anerkendte variant, da Arabica er en art og ikke en variant. Selvom Robusta-bønnes smag er langt mindre raffineret, er bønnen meget populær i espressoblandinger. 

Det er fordi det giver mere crema. Crema er det lækre lag kaffeskum, du gerne vil finde oven på espresso og ligner kaffedrikke.

Robustas koffein er højere end i Arabica og giver et bedre udbytte for de bønner, der dyrker kaffebønnerne.

Familietræet Til Kaffebønnerne

Hvis du til sidst vil se kaffeplantens stamtræ, kan du oprette en lille oversigt her.

  • Rubiaceae (familie)
    • Kaffe (slags)
      • Arabica (kunst)
        • Typica (variant)
        • Bourbon (variant)
      • Canephora (kunst)
        • Robust (variant)

Læs Etiketten

Når du bevæger dig ud på det kommercielle kaffemarked, kan du let blændes af lette marketingtricks, såsom prangende farver og smukke billeder.

Men pas på: det er ikke nødvendigvis dem, der bruger mest på markedsføring, der har den bedste kaffe på markedet – og slet ikke, hvis vi taler om kaffe af høj kvalitet.

De, der leverer et produkt af høj kvalitet, vil gerne fortælle dig alt, hvad de ved om det.

Så vores bedste råd er: Læs altid etiketten.

ristnings Dato

Måske spekulerede du på, at kaffen i supermarkedet ikke har en ristet dato, men i stedet en “bedst før” -dato?

Sagen er, at kaffe hverken er råddent eller muggen og ikke er let fordærvelig og ikke skal mærkes med en produktionsdato.

Brændte kaffebønner kan vare i meget lang tid. Men lang holdbarhed betyder ikke, at kvaliteten ikke ændrer sig over tid. Det gør det faktisk!

Aromaer og smag vises meget tydeligere i friskbrændte bønner end i gamle.

Dybest set – frisk er bedst.

Aroma Er Gas

Under stegningsprocessen opbygges CO2 i bønnen; dette niveau begynder at falde straks efter kaffen er ristet, hvilket påvirker bønnernes smag.

Det kan overraske, men faktisk er kaffen ikke den bedste, når den lige er kommet ud af grillen. De fleste kaffebønner har brug for mindst tre til fire dage for at gas ud, før de smager optimalt.

Din lokale professionelle kaffebrander ved nøjagtigt, hvornår bønnerne er bedst, og bringer derfor kun friskristet kaffe på markedet, når den smager optimalt.

Emballagen Er Meget Vigtig

For at opretholde den bedste smag og aromaindhold i bønnerne bør de ikke komme i kontakt med luft. 

Derfor skal bønnerne opbevares i en lufttæt pose med en envejsventil. 

Det betyder, at CO2 fra bønnerne kan komme ud, men ilt kan ikke komme ind.

Nogle specialbutikker sælger “specialkaffe”, som pakkes og sælges i papirposer.

Sandsynligheden for at du kommer hjem med bønner, der er helt afgasset og ikke smager meget, er meget høj.

Vælg derfor altid bønner, der pakkes straks efter stegning.

Når posen er åbnet, skal du lukke den så tæt som muligt. Brug en BeanKeep, en elastik eller lignende. For at lukke posen skal du holde den mørk og ved stuetemperatur.

Og sidst men ikke mindst … Brug kaffen –   “den der sparer for natten sparer for katten.”

Kaffe skal bruges hurtigst muligt efter åbning, så køb ikke mere kaffe, end du kan bruge om et par uger.

Smag Og Glæde

er er omkring 70 kaffeproducerende lande globalt, og det vil være en stærk generalisering at hænge hvert land på en bestemt smag. 

God og dårlig kaffe kommer fra alle lande, og smagsprofilerne kan variere meget, selv i små geografiske områder. 

Smagen afhænger ikke kun af kaffeplantens art, men også af jordforholdene, højden, nedbøren og forarbejdningsprocessen.

Groft Generaliseret Omkring Oprindelseslandet - Eksempler

–   Brasilien: Ofte lav syreindhold, stor krop og sødme, ofte med chokolade og nødder.

Colombia: Stor mangfoldighed, der spænder fra fylde og tung chokoladearoma til frugtens milde syre og sødme.

–   Indonesien: Ofte høj densitet, aromaen af ​​jord og træ med meget lav syreindhold.

–   Etiopien: Stor surhed, lille til medium krop og komplekse noter af f.eks. Citrus, blomster, mørke bær eller tropisk frugt.

–   Indien: Stærk smag, cremet, lav syre, ofte uden stor kompleksitet.

–   Mexico:  Medium syre og sødme. Let krop og aroma af bær, nødder og let chokolade.

–   Guatemala:  Meget varieret, men meget af kaffen har en stor syreindhold, noter af citrus og sødme fra bærnoter.

Men husk, dette er grove generaliseringer. Der er også mange kaffeblandinger og har derfor en smagsprofil sammensat af forskellige bønner, der giver et helt nyt smagsindtryk.

Kaffe Sorter - Kaffens Genetik

Der er mange forskellige sorter af kaffe. Nogle opnås ved selektiv krydsning. 

Andre har naturligt udviklet sig fra de vækstbetingelser, hvor de er blevet dyrket.

Kommercielt skelnes der mellem arten Robusta og Arabica kaffe. Robusta er mere modstandsdygtig over for sygdomme, insektangreb og klima. 

Det kan dyrkes i lavere højder og kan ofte plukkes med maskine. 

Dette gør det meget billigere at producere end  Arabica . Smagen af ​​de to sorter varierer dog meget.

Robustas smag beskrives ofte som bitter med noter af træ, jord, parfume og brændt gummi og har en samlet stor krop og meget fylde.

Det er også den lavere pris, der gør Robusta- kaffe så udbredt som den er. 

Ikke overraskende er kaffebranchen stort set drevet af pris snarere end kvalitet. 

Når det er sagt, kan man også nogle gange finde en  Robusta ,  som klarer sig godt i en blender. Men generelt  foretrækkes Arabica- kaffe smagfuldt.

Så medmindre du ønsker at kopiere en traditionel italiensk smagsoplevelse fra Peterspladsen i Rom, skal du vælge en kaffe, der er ren Arabica .

behandlingsprocessen

En væsentlig faktor for kaffesmagen er den afsluttende behandling, som kaffebærerne får efter plukningen. 

De fleste kaffeproducenter vil hævde, at den behandlingsproces, de bruger, er den bedste. 

Men ofte er det de lokale forhold, der bestemmer, hvordan kaffen forarbejdes. 

For eksempel kan du ikke lave vasket kaffe på steder, hvor der er knappe vandressourcer. 

Som en nybegynderbarista kan man antage, at hver gård kun har valgt den behandling, der giver den bedste kvalitet til dem.

Ristningsprofil

Bør Kaffe Ristes Lyst Eller Mørkt?

Espresso brygning til espresso brygning – filter stegning til filter brygning

Vælg altid kaffebønner efter den brygningsmetode, du vil bruge. 

En espressoristet bønne har udviklet sig yderligere i stegeprocessen og karamelliseringen. 

Bønnerne ser mørkebrune og skinnende ud med mere krop og bitter smag og næsten ingen syre. 

Espresso kaffebønner ristes for at passe under tryk i en espressomaskine. 

Når man laver de traditionelle cafédrikke som latte, cappuccino og macchiato, skal espressoen også have en vis styrke for ikke at forsvinde i den varme mælk i smagen. 

Dette er hvad du får, når du vælger kaffebønner ristede til espressobrygging.

Langsomt brygede kaffebønner – inklusive fransk presse, pour-over og filter – strimlet kortere og lettere, hvilket bevarer mere syre og sødme.

Disse er opdelt i et par underkategorier.

– Let rist : Mild smag og ofte mange aromaer, måske endda et lille strejf af hvede eller korn. Overfladen er lys og helt oliefri.

– Medium grill : Lidt stærkere smag og er den grill, der oftest findes i supermarkeder. Bønnerne er mellembrune og har ingen synlig olie på overfladen.

– Medium til mørk stege : En mere kraftfuld og fyldig smag, stadig sød men også bitter. Her begynder olien at dukke op på overfladen af ​​bønnerne.

Langt de fleste tilfælde vil fremgå af emballagen, uanset om det er en bønne ristet til espressobrygning. Hvis det ikke er angivet, antager det, at det er til filterbryggning.

Hele Bønner Er Bedst

Undgå aromaerne i at komme i luften – Steg dine bønner selv

Skal du vælge hele bønner eller malet kaffe? 

Uanset hvor godt du gemmer malede bønner, mister de smag og aroma meget hurtigere end hele bønner. 

Når bønner formales, øges overfladen ofte, og smagene (gasserne) i bønnerne forsvinder i den blå luft. Vælg derfor selv at male bønnerne umiddelbart inden du bruger dem.

Den bedste investering, som en hjemmebarista kan gøre, er at investere i en Kaffekværn. 

Med en kaffekværn (og den rigtige formaling) vil du opleve et  kvantespring af høj kvalitet .

Du får de mest fantastiske smag, når du lejlighedsvis går i dybt vand og prøver noget helt nyt og anderledes. 

Derfor anbefaler vi, at du opbygger din egen oplevelse ved at prøve noget andet fra tid til anden. 

Det betyder ikke, at du ikke kan få en favoritkaffe …

Men hvem ved det? Måske vil den blive erstattet med en ny og bedre undervejs.

God fornøjelse,