Search
Close this search box.

Hvorfor er god kaffe så dyr?

Kvantitet, kvalitet, høst, certificering, ristning, emballering og… ekspertise. Kaffe kan, som enhver fin vare, findes i en række prisklasser (nogle svimlende, vi ved det!) og med meget lidt information, der forklarer omkostningsvariationen. 

I dag håber vi at kunne kaste lidt lys over, hvorfor dine yndlingsbønner og -bryg kan koste en pæn krone.

Den første bestemmende faktor for en kaffes markedspris starter, ikke overraskende, i begyndelsen

Visse kaffeplanter er sjældnere, dyrere at passe og/eller dyrere at høste end andre. Blandt disse dyrere planter varierer det årlige udbytte med nogle værdsatte planter, der producerer knap nok bønner til at producere et pund ristet kaffe om året. 

Som med alle varer, jo større efterspørgsel efter et begrænset antal bønner, jo højere er prisen pr. For kaffe betyder det, at højt dyrkede, skyggedyrkede, ‘rene’ arabica-planter, som er mindre udbredte end robustaer, og som i deres bedste alder producerer mellem 0,5 – 1 kilo ristet kaffe om året, kræver en højere pris end lavvoksne, soldyrkede og/eller hybridplanter (hybrider opdrættes generelt for at være mere skadedyrsresistente), som er bredt tilgængelige og producerer mellem 2 og 3 pund ristet kaffe om året. 

En bønnes ‘begyndelse’ (art, sort, terroir og produktionsudbytte) bestemmer dens basispris. De næste prisdeterminanter er høst og forarbejdning.

Kaffehøsten kan gøres på en af ​​to måder, med en maskine eller i hånden. 

Maskinhøst er billigere, hurtigere og ødelæggende for kaffeplanten. Ved maskinhøst plukker eller rydder en maskinstrimmel en hel gren uden hensyn til individuel kirsebærmodning. 

Mange robusta-farme, som er etableret på lavtliggende, for det meste flad jord, høster maskinelt for effektivitet og for at holde omkostningerne nede. Arabica-planter, som primært vokser 1200 meter over havets overflade på takkede bjergsider under lag af hjemmehørende vegetation, er oftest håndhøstet. 

Under håndhøsten håndplukker høsterne hvert kirsebær og vælger kun de modneste. 

Dette er en lang, besværlig proces, der kan strække sig over mange dage. Ikke alene håndplukker høstmaskinen hvert kirsebær; de skal også bære deres høst til forarbejdnings- eller vægtningsstationen, ofte i sække på ryggen. 

Selvom dette kan være en kort rejse, involverer hver tur til forarbejdningscentret generelt at gå ned en del af bjerget og derefter bestige bjerget igen for at begynde at høste den næste batch. 

Det er brutalt hårdt arbejde, og gode gårde betaler deres høstmaskiner en rimelig pris for deres indsats og ekspertise, hvilket igen øger prisen på bønnen.

Kaffepose Penge

Forarbejdning kan også øge prisen på en bønne, især hvis bønnerne, som det ofte er tilfældet med små gårde og jordlodder, skal sendes til en ikke-bedriftsejet forarbejdningsfacilitet. For mere afsidesliggende gårde skal omkostningerne til transport fra bjerget til anlægget også inddrives i salgsprisen.

Yderligere faktorer, der øger en kaffes pris inkluderer certificering, koffeinfrihed, ristning, emballering og transport. 

Der er mange muligheder for kaffecertificering, og alle koster landmanden en betydelig mængde penge hvert år. 

Riste- og emballeringsomkostninger varierer også meget fra den ene rister til den næste. En af verdens lidt kendte kaffehemmeligheder er, at ikke alle brændere har deres egen rister, og blandt dem, der gør, rister ikke alle deres egne bønner. 

Nogle mindre ristere sender nogle eller endda de fleste af deres bønner til en større rist for at blive ristet, eller bruger en private label-service. 

Disse ekstra service-, opbevarings- og transportomkostninger hænger sammen med kaffens endelige pris. 

Emballage bidrager også til detailkaffeomkostningerne. 

Mindre tasker, poser fremstillet i USA og poser med for og ventilforsegling koster alle mere end udenlandsk købte, større tin-tie-poser. 

Endelig er naturligt koffeinfri kaffe dyrere end almindelig kaffe, da bønnerne skal sendes til et specialiseret koffeinfrit anlæg, før de returneres til risteriet. 

Risteren skal hente ikke kun omkostningerne ved koffeinaftagningen, men også transporten. Gennem hvert af disse trin/processer i bønne-til-bryg-processen, ekspertisespiller også ind. Q Gradere, dygtige forarbejdere og ekspertristere får en præmie for deres viden, og det tilføjer et par ekstra øre pr. kop til din kaffe. 

Hvis du køber tilberedt kaffe, er baristaens træning og tid brugt pr. drink også med i den endelige pris. Så den pris, du betaler for din yndlingskaffe, er det det værd? 

Kun du kan være den sande dommer af det, men hvis du drikker en højvokset, skyggedyrket, håndhøstet, omhyggeligt forarbejdet, håndværkerristet, velpakket og/eller ekspertforberedt kop, er svaret sandsynligvis ja. 

Som min bedstemor plejede at sige, ‘du er, hvad du spiser’. Når det kommer til kaffe af høj kvalitet, er den pris, du betaler, virkelig arbejdet for en kop kærlighed – kærlighed til jorden, til processen og til bønnen.

Opdag

 

Relatede Artikler