Search
Close this search box.
Hybrider: Fremtidens Kaffe?

Hybrider: Fremtidens kaffe?

Sandsynligvis har alle, der interesserer sig for kaffe (eller faktisk drikker det) og bestiller det fra Coffeedesk, bemærket, at kaffeindustrien har udviklet sig dynamisk de seneste år. Og det er på alle måder: fra kultur og fællesskab, alt muligt nørdet udstyr, der letter og udvikler kaffebrygning, helt ned til selve bønnen. Forarbejdningen udvikler sig også, hvilket kan være et ømt problem (Diego Bermudez er interesseret i det), og det konstant voksende antal af sorter bliver også bedre. Som følge heraf bliver listen over kaffeproducerende lande også længere.

Nørd viden. Statistik.

Der er omkring 125 grundlæggende arter af Arabica vokser i verden, eksklusive hybridkaffe. Sorter bør være genetisk anderledes, hvilket f.eks. skyldes en anden breddegrad. Imidlertid, i tilfælde af Arabica er den genetiske lighed mellem sorterne høje og foruroligende 98 %. Til sammenligning er korn, ris og sojabønner genetisk ens i 60-75%. Problemet er Arabicas følsomhed. Kaffebladrust påvirker alle varianter på samme måde. Temperaturen på Jorden stiger, og vi kan snart være vidne til, at Arabica langsomt dør ud på globalt plan. Heldigvis kappeløse helte – F1 hybrider – kom til undsætning.

Kaffehybrider

F1 ikke kun i racerløb

F1 er planter, der er massivt avlet i laboratorier. At have adgang til forskellige sorter, videnskabsmænd kan krydse forskellige gener på et uendeligt antal måder. Som et resultat kan du få et plantekryds på “få minutter”, hvilket ville tage evigheder i naturen. Målet med F1 er at skabe hybrider, der ikke kun vil smage godt, men også blive modstandsdygtig over for høje temperaturer, rust forårsaget af Hemileia vastatrix svampe og vil være i stand til at vokse i nye (til kaffe) vejrforhold.

Kaffe Sims

Så er det muligt at designe kaffemestre? Ikke helt. Kan du huske, hvad jeg skrev om 98% lignende gener? Mange gener er beslægtede, men du kan krydse kaffe med en sorts egenskaber for at producere en ny plante. Et godt eksempel er Mandelasom jeg valgte til kvalifikationsrunden til det polske Baristamesterskab.
Denne kaffe, der scorede 87 point, er en selvbestøvende kryds af Caturra x Caturraefterfølgende krydset med Catimor, hvilket gav den et beskyttende skjold mod rust. Den blev så krydset igen, denne gang med Villa Sarchi, Sudan Rume og Daleco. Selvom jeg ikke nåede til finalen i mesterskabet, smagte kaffen fantastisk.

Et andet eksempel er mellemamerikansken krydsning mellem Sudan Rume og den rustbestandige T5296 hybrid. I 2017 scorede det rigtig højt ved Cup of Excellence Nicaragua: 90,5 point. Ud over kaffe af høj kvalitet i en kop og modstandsdygtighed over for sygdomme og ugunstige vejrforhold, er F1 mere effektiv. Mindre træer, som optager mindre plantageplads, giver mere frugt.

Kaffefarm
Kaffegård

Catimor spredt rundt i verden

Den mest almindelige F1 hybrid sort er den tidligere nævnte Catimor. Blandingen af Fange og Timor giver planten modstand mod forskellige klimatiske forhold. Robusta-kromosomet styrker desuden planten, for eksempel mod skadedyr. Sorten Catimor har åbnet markedet for nye Arabica-bønder, fx i Kina, Malaysia, Burma (Myanmar) eller Filippinerne. Man har også forsøgt at plante den i Frankrig og Island, hvor man med succes dyrker avocadoer og bananer.

Vil hybrider erstatte Arabica?

På trods af den skiftende verden bliver det ikke nemt at erstatte Arabica. Det er rigtigt, at der er alternativer for landmændene (der – som jeg nævnte – åbner kaffemarkedet for nye lande), men forbrugerens interesse i gode Geisha, Wush Wush eller Bourbon vil ikke forsvinde så hurtigt.

På grund af det uendelige antal af krydsningsmuligheder kan hybrider ryste meget op i kaffebranchen i de kommende år. Så lad os holde øje med dem.

Opdag

 

Relatede Artikler