Search
Close this search box.
Kaffepulver, Hjerte Og Sjæl Af En God Kaffe – Hvad Er Vigtigt

Kaffepulver, hjerte og sjæl af en god kaffe – hvad er vigtigt

Der er et par øjeblikke, der bare hænger fast i dit sind.

Jeg har en lille glaskrukke i mit køkken, mere af dekorative og ikke praktiske årsager. Glasset er fyldt med kaffebønner, disse meget usædvanlige hårde små ting, der smager lækkert i pulverform og ordentligt tilberedt, og som er de eneste, der har magten til at forvandle mig fra en morgenstump til en “normal” person.

I årtier har jeg drukket en bred vifte af kaffetyper og kaffetyper. Men hvad gør egentlig den perfekte kaffe? Hvordan kan jeg, som en simpel mand, uden formel barista-uddannelse, tilberede den perfekte kaffe? Er dette overhovedet muligt? Med den rigtige formel Ja, og det starter med pulveret.

Kaffepulver og kvalitetsfaktorer

Hvad er kaffepulver egentlig?

Kaffepulver males af kaffebønner og tilsættes den sædvanlige kaffe i denne form. Kaffepulveret giver kaffen dens smag og alle dens særegenheder. Færdigmalet pulver foretrækkes generelt af både producenter og forbrugere, fordi det er nemt og hurtigt at opløse i varmt vand.

Den vigtigste kvalitetsfaktor for malet kaffe er dens friskhed. Frisk er pulver, der er blevet ristet inden for den sidste uge og malet lige før brygning.

Friskristede og malede kaffebønner er derfor det enkleste og bedste trick til bæredygtigt at forbedre smagen af ​​din kaffe.

Bare sørg for, at dine bønner er blevet ristet inden for de sidste par uger, og kværn dem lige inden brygning.

Udover friskhed, som bestemmer kvaliteten, er den rigtige tilgang altafgørende. Derfor har vi listet 6 trin til, hvordan du får den perfekte kop kaffe:

  1. Start med rent udstyr – Brug aldrig sæbe til at vaske dit udstyr. Læg i stedet aftagelige dele i blød separat i bagepulver og rengør grundigt under rindende vand. “Indersiden” af en kaffemaskine kan renses ved at brygge almindelig hvid eddike – bare sørg for at køre et par kander vand igennem efter eddiken.
  2. Brug renset vand – 98% af det, vi kalder “kaffe” er faktisk vand, så det nytter ikke at lede efter de bedste bønner bare for at overhælde dem med postevand. Frisk og rent filtreret vand vil påvirke smagen af ​​din kaffe. Vandtemperaturen er også meget vigtig. Vand, der er for koldt, vil resultere i flad, underekstraheret kaffe, mens vand, der er for varmt, vil resultere i en fordærvet kaffesmag. Vandtemperaturen på tidspunktet for kontakt med kaffen skal være 93,0°C (plus eller minus 5° afvigelse).
  3. Kværn bønnerne – Kaffebønner skal males lige før brygning for at udvinde den friskeste, mest konsistente smag og have minimal luftkontakt, hvilket kan ændre kaffesmagen drastisk. Det skyldes, at malet kaffe forkalker hurtigt, så du skal passe på kun at male nok til den mængde, du har tænkt dig at brygge. Sørg også for at bruge de korrekte slibeindstillinger. Espressomaskiner kræver en meget, meget fin maling, men auto-dræn kaffemaskiner fungerer lidt bedre med en tykkere, grovere maling. Og den franske presse kræver den groveste maling, som indenlandske kaffekværne kan producere.
  4. Hvor meget malet kaffe pr. kop – Standarddoseringen for kaffe følger det gyldne snit (mere om det senere).
  5. Overvej bryggetid – Den tid, hvor vandet er i kontakt med kaffegrumset, er en anden meget vigtig faktor. Længden af ​​tid varierer afhængigt af brygningstypen. I et drypsystem bør det være omkring 5 minutter. I den franske presse bør kontakttiden for espresso være omkring 2-4 minutter.
  6. Hold dig frisk – Når du bruger en kaffemaskine med automatisk afløb, skal du enten drikke hurtigt (20 minutter) eller fjerne kaffen fra kanden. Varm en karaffel ved at løbe varmt vand igennem den, og læg din bryggede kaffe i denne kande. Den vil holde sig varm og frisk og ikke smage “brændt”.

Hvor meget kaffe pr ​​kop? Dimensioner, forhold og kaffedosering

For at komme lige til sagen: En “kop” i denne sammenhæng er ikke relateret til madlavnings-“kop” og refererer til volumen (1 kop = 150 ml).

Grundlæggende kan man sige, at det er op til dig, hvor meget pulver du putter i din kaffe. Store mængder giver stærkere, tungere kaffe, mens små mængder giver lettere kaffe.

Så hvor meget malet kaffe pr. kop?

Forholdet for den perfekte balance mellem kaffe og vand er kendt som det “gyldne snit”. Dette forhold er udviklet af SCAA (Specialty Coffee Association of America) for at sikre den bedste kop kaffe eller Golden Cup-standarden.

Så hvor meget kaffe bruger den til at lave “X” kopper kaffe? At lære en ny bryggemetode eller eksperimentere med den rigtige opskrift kan få dig til at føle dig som en gal videnskabsmand eller bare forvirret og ende med at starte morgenen med en dårlig kop kaffe, og få kunne være mere utilfredsstillende. Så hvad er det gyldne snit for os at undgå denne skæbne?

10 gram malet kaffe pr. 180 ml vand (180 g vand). Ikke mere eller mindre. Dette kræver en skala, hvilket er en værdifuld investering, hvis du er bekymret for kvaliteten af ​​din kaffe, men mange mennesker kan lide at holde tingene enkle.

Ved at bruge den sædvanlige definition på 150 ml som en kop i kaffesektoren og det “gyldne forhold” på 1:18, som betragtes som kaffestandarden, har vi brug for:

150 ml / 18 = 8 gram kaffepulver pr. kop

Følgende enkle tabel viser, hvor meget kaffepulver der skal bruges pr. kop, og hvor mange spiseskefulde det tager:

Kaffekopper (150 ml)Kaffepulver (i gram)spiseskefuld (10 g hævet)
180,8
2161.6
5404
6484.8
8646.4
10808
12969.6
1411211.2
2016016

Det bedste forhold er det, der fungerer bedst for dig.

Hvis du prøver nogle guider eller retningslinjer online eller fra “eksperter” og ikke kan lide det, så ignorer dem bare. Nyd din kaffe, som du kan lide den.

Mængden af ​​kaffe, der skal bruges, er i sidste ende en personlig smag, men vi anbefaler på det kraftigste at starte med standardmængden og justere derfra, og glem ikke, at du får mere ud af smagene med mere vand og mindre kaffe grunde.

De fleste, der siger, at de ikke kan lide stærk kaffe, kan ikke lide bitter kaffe, og svag kaffe er faktisk mere bitter. Du kan dog altid tilføje varmt vand for at svække kaffen.

Sundhedsmæssige fordele ved malet kaffe

Kaffe har også mange sundhedsmæssige fordele, herunder har vi listet nogle få:

  • Der er ofte tidspunkter i løbet af dagen, hvor dit årvågenhedsniveau falder, og du føler dig søvnig. Du vil blive glad for at vide, at en kop kaffe er alt, hvad du derefter behøver for at overvinde trætheden og føle dig vågen igen. Dette kan være særligt fordelagtigt i visse situationer, såsom natarbejde, jetlag eller lige efter en tung frokost.
  • Kaffe øger effektiviteten af ​​visse migrænemedicin.
  • Kaffe forsinker muskeltræthed og forbedrer derved atletisk præstation og udholdenhed.
  • Kaffe kan beskytte mod vævsskader fra frie radikaler
  • Kaffe løfter humøret og hjælper på hovedpine
  • Kaffe har også vist sig at forbedre udholdenheden under langvarig fysisk aktivitet.
  • Koffein udvider bronkierne og giver kortvarig lindring til astmatikere.
  • Kaffe indeholder forbindelser kendt som antioxidanter, som kan hjælpe med at beskytte mod nogle af de mest almindelige sygdomme.

FAQ

Er det forbundet med risici at drikke for meget kaffe?

En af de mest åbenlyse konsekvenser ved at drikke kaffe er misfarvning af tænder. Men overdreven forbrug kan også føre til søvnløshed. Koffein er almindeligvis forbundet med afhængighed og er forbundet med en række sundhedsrisici i store, vedvarende mængder. Et stort kaffeforbrug ser ud til at fremme tabet af knoglemineralindhold. Så vær smart og drik ikke for mange kopper kaffe om dagen. Hvis du husker dette, behøver du ikke bekymre dig om kaffens virkning på dit helbred.

Hvor mange aromaer produceres fra en kaffebønne?

Kaffe kan være sammensat af op til 800 forskellige aromaer. Faktorer som temperatur, nedbør, solskinsintensitet og jordbundsforhold i høståret er direkte ansvarlige for bønnens aroma. Udover dyrkningen har høstprocessen og forarbejdningen af ​​kaffekirsebærene en afgørende rolle i aromaen af ​​den senere kaffe.

Kan malet kaffe blive dårligt?

Det er allerede blevet forklaret, at kaffepulver kan blive fugtigt og klistret, hvis det ikke opbevares korrekt. Ideelt set bør kaffepulver være friskmalet og brugt eller opbevaret i lufttætte beholdere.

Hvor meget malet kaffe skal jeg bruge til 1 liter vand?

18/1 reglen gælder også her. Så du skal bruge 55 gram malet kaffe.

Opdag

 

Relatede Artikler