Search
Close this search box.
Kafferistning Forklaret For Begyndere

Kafferistning forklaret for begyndere

Hvis du er ny til at købe kaffe, kan det være ret forvirrende at vælge en ristning, mens du navigerer på hylden. Det er ikke så meget et spørgsmål om lys ristning vs. mørk ristning , da begge dele er af god kvalitet. Det hele afhænger af, hvilken smag du foretrækker.

Risteprocessen er det, der giver lys, mellem- og mørkristet kaffe så tydelig smag. Før du køber en specific ristning kun for at opdage den, du ikke kan lide, er her vores oversigt over kafferistninger forklaret i sin helhed. På den måde kan du vælge en steg, der er i tråd med smag, du typisk nyder. 

Hvad er kaffe?

Længe før du handler på dit foretrukne landmændsmarked for kaffe, er den høstet fra kaffetræer, som producerer det, der er kendt som “kaffekirsebær”. Disse kaffekirsebær tager op til et år at modne, først som en blomst og derefter til en frugt. Derfra høster arbejderne kirsebærene og fjerner frøene indefra.

Et typisk kaffekirsebær rummer 2 frø, som kaldes “bønner”. Når bønnerne er høstet, bliver de tørret, malet og ristet. Og mens der er op til hundrede arter af kaffeplanter, kommer vores ristede kaffe fra to typer kaffeplanter: Arabica og Robusta.

Arabica bønner

Arabica bønner kommer fra Coffea Arabica planten, som stammer fra højlandet i Etiopien. Disse bønner har en mild smag, og nogle vil endda sige, at de er lidt søde med et strejf af frugt- eller bærsmag. De bruges også mest i produktionen, da Arabica-bønner udgør omkring 70 % af de kaffeprodukter, vi indtager.

Robusta bønner

Robusta bønner er taget fra en meget mere hjertelig kaffeart, der tilhører familien af ​​Rubiaceae-planter. Robusta-planter kan modstå hårdere vækstbetingelser, hvilket gør dem til en billigere kilde. Bønnerne bruges primært som fyldstof i kaffeblandinger eller til at producere budgetvenlig kaffe. Folk beskriver deres smag som brændt, men virkeligheden er, at denne bønne har et højt koffeinindhold, hvilket sandsynligvis får det til at virke mere bittert.

Markets Dec Blog Image 2 Min 1536X1024 1

Hvordan ristes kaffe?

Kaffebønner er fulde af sukkerarter, proteiner og naturlige syrer, som alle spiller en rolle i dets transformation under ristning. Denne proces er en kunst, der kræver, at man anvender varme omhyggeligt for at trække specifikke aromaer og smage frem.

Trin 1: Indlæsning af råkaffe

Arbejdere læsser rå bønner (grøn i farven) i ristemaskinen. Når først maskinens indre temperatur er 250 grader celcius, falder bønnerne ned i en roterende tromle, der kaster dem gennem luften med en pagaj.

Fase 2: Kaffen begynder at stege

I løbet af de første 5 minutter varmer operatøren kaffebønnerne op til ristningstemperaturer. Under denne del skifter bønnerne farve fra grøn til gul.

Trin 3: Det begynder at ligne kaffe

Dernæst sænker brænderen kaffebønnernes temperatur til omkring 350 grader Fahrenheit. På dette tidspunkt begynder bønnerne at få en velkendt lysebrun farve.

Fase 4: Presset opbygges

Under de sidste faser af ristning når bønnerne mindst 180 grader celcius og revner af trykket. Inde i bønnen sker der en kemisk reaktion på grund af trykket inde i maskinen. Den høje lyd (“knækket”) tillader internt tryk at undslippe bønnen, så dens smag kan udvikles.

Fase 5: Smag er ankommet

Fra dette tidspunkt har kafferistere udviklet, hvilke tider og temperaturer de vil bruge for at opnå den endelige smag. Hvis de rister bønnerne over 200 grader celcius, skaber de en mørk ristning. Hvis de steger under disse temperaturer, laver de en let eller medium stege. Kaffens endelige smag er resultatet af flere kemiske reaktioner, der sker inde i bønnen, som sukkerarter, der kartellerer og interagerer med aminosyrer.

Opdag

 

Relatede Artikler