Search
Close this search box.
Koffeinfri Kaffe: Ting Du Stadig Skal Lære

Koffeinfri kaffe: ting du stadig skal lære

Koffeinfri kaffe tiltrækker stigende interesse, men vi har fundet ud af, at det kommer med en skygge af mistillid og mistænksomhed. Vi hører ofte sætningen “koffeinfri kaffe er smagløs”, “det er ikke klart, hvordan de fik koffeinen ud”, “det er sikkert tilsat kemikalier, mon ikke det er godt for helbredet”, “Jeg spørger, om der virkelig ikke er koffein i det” og nogle gange spekulerer folk endda på, “om det kan smage det”… 

Da dette ofte er kaffeelskeres mening, har vi besluttet at aflive denne myte og kaste mere lys over dette emne. Vi vil besvare spørgsmålet om, hvorvidt koffeinfri kaffe kan være af høj kvalitet og velsmagende, og til sidst give nogle tips til, hvad du skal kigge efter, når du vælger koffeinfri kaffe.  

Hvad er koffein?

Koffeinfri kaffe er designet til at lade dig nyde smagen af ​​kaffe uden virkningerne af koffein. Koffein er en bitter, lugtfri, hvid stimulans, der naturligt findes i nødder, frø og blade fra mere end tres planter i Afrika, Østasien og Sydamerika. Disse omfatter de velkendte kilder til koffein, som f.eks for eksempel.:

  • kaffebønner
  • te urter
  • kakaobælge
  • kola nød

Koffein har en lang række positive virkninger på den menneskelige krop ( mere om dette i artiklen om dette emne ) og bruges meget bredt. Vi får det gennem kaffe , kakao og chokoladedrikke , Coca-Cola, energidrikke, spisning af chokolade , samt forskellige kosttilskud og medicin. Det skal bemærkes, at mennesker har en ret høj tolerance over for koffein: for raske voksne er den anbefalede maksimale daglige mængde koffein 400 mg – omkring 4 standardkopper (240 ml) filterkaffe. Ja, det er meget!

Hvem anbefales at begrænse koffein?

Koffeinfri Kaffe: Ting Du Stadig Skal Lære

Der er dog nogle grupper af mennesker, for hvem det kan være tilrådeligt at reducere eller nogle gange endda eliminere koffeinforbruget: personer med ekstrem koffeinfølsomhed, gravide kvinder, mennesker, der lider af angst, forhøjet blodtryk, søvn, hjerte- eller maveproblemer, samt som mennesker, der tager medicin, der ikke blandes godt med koffein.

Det gælder også personer, der allerede har overskredet deres daglige koffeinindtag. Du har sandsynligvis været i en situation, hvor du troede, du ville have en kop kaffe til, men pludselig indså, at det ville blive din femte, sjette eller endda syvende kop kaffe om dagen. Og du begyndte at mærke dit hjerteslag stige…

Den gode nyhed er, at du ikke behøver at opgive din favorit kaffedrik for at undgå koffein.

Koffeinfri kaffe: hvad er det?

I dag er der alle mulige forsøg på at dyrke koffeinfri kaffebønner, men de fleste kaffetræer, der i øjeblikket dyrkes rundt om i verden, indeholder stoffet. Koffein har en meget vigtig funktion: det hjælper planten med at bekæmpe skadedyr. Så nu (og det bliver det måske i fremtiden) er koffeinfri kaffe kaffe, der er blevet koffeinfri på den ene eller anden måde.

Interessant nok går historien om koffeinfri kaffe lidt over et århundrede tilbage. Som mange vigtige opfindelser kom denne til en heldig person ved et tilfælde. I 1903 modtog den tyske kaffekøbmand Ludwig Roselius en stor sending kaffebønner, der ankom ad havet – men hans glæde blev hurtigt overskygget af erkendelsen af, at en storm havde dækket bønnerne med vand. Selvom han først overvejede at smide kaffen ud, besluttede købmanden at prøve at vaske og riste kaffen. Resultatet var overraskende: det smagte stadig af kaffe, men det gav ikke længere et energiboost.

Til sidst, i 1906, patenterede Ludwig Roselius efter mange eksperimenter den første industrielle teknologi til fjernelse af koffein ved hjælp af en saltopløsning og et kemisk opløsningsmiddel kaldet benzen. Samme år lancerede Roselius koffeinfri kaffe i USA: drikken, kaldet “Sanka”, blev stærkt promoveret på det tidspunkt og blev hurtigt et kendt navn. I dag er denne metode til at fjerne koffein blevet afløst af andre, da benzen er anerkendt som et skadeligt kræftfremkaldende stof. 

Kan dette være årsagen til skaden på koffeinfri kaffes omdømme? Men tiderne har ændret sig, og teknologien har på ingen måde stået stille!

Sådan fjerner du koffein: Hvilken er bedst?

Koffeinfri Kaffe: Ting Du Stadig Skal Lære

De tre mest almindelige metoder til fjernelse af koffein i dag er: fjernelse af opløsningsmidler (methylenchlorid eller ethylacetat), vandfjernelse med grøn kaffeekstrakt, også kendt som Swiss Water Process , og den nyere kuldioxid (CO2) metode. Før vi ser på hver procedure individuelt, lad os diskutere, hvad disse metoder har til fælles:

  • Koffeinen fjernes altid fra de stadig rå (uristede) kaffebønner.
  • Den største udfordring er bare at skille koffeinmolekylerne ud og efterlade alle de andre kemiske komponenter i kaffen intakte. Det er ret svært, fordi kaffe indeholder omkring 1000 forskellige kemiske elementer, der er afgørende for kaffens smag og aroma.
  • Fordi koffein er vandopløseligt, bruger alle metoder det på en eller anden måde. Vand alene er dog ikke nok, da alle andre stoffer er opløselige i vand. Så der er brug for en ekstra deltager, som vil tillade adskillelse af koffein på en eller anden måde.

opløsningsmiddel

Med denne metode bliver de stadig rå kaffebønner først dampet eller gennemblødt i vand for at frigive koffeinen. Opløsningsmidlet bruges derefter til at fjerne koffeinen fra kaffebønnerne enten direkte eller indirekte. I den direkte metode trækkes kaffen i selve opløsningsmidlet, indtil koffeinen er fjernet. 

Kaffebønnerne skylles derefter rigeligt med vand, dampes og tørres derefter, indtil de når deres oprindelige fugtindhold. 

Den indirekte metode virker anderledes: Kaffen gennemvædes i vand, indtil den frigiver den ophobede koffein. De opløselige smagsstoffer opløses med koffeinen. 

Kaffebønnerne fjernes derefter fra vandet. Opløsningsmidlet bruges også til at fjerne koffeinen fra vandet. Kaffebønnerne nedsænkes derefter igen i koffeinfrit vand: Dette gør det muligt for aromamolekylerne at blive absorberet igen, men bønnernes stimulerende effekt genoprettes ikke.

De mest almindelige opløsningsmidler i denne proces er methylenchlorid og ethylacetat. Koffeinfjernelse med methylenchlorid er den billigste, men også den mest kontroversielle metode. US Food and Drug Administration (FDA) begrænser brugen af ​​methylenchlorid, fordi store mængder har været forbundet med forskellige sundhedsproblemer. Selvom mængden af ​​dette opløsningsmiddel, der bruges til at fjerne koffein, er et godt stykke under den lovlige grænse og derfor er helt sikker, og methylenchlorid i sig selv ikke har nogen chance for at blive i kaffen, da det fordamper ved lave temperaturer, er der en mangel på tillid til denne metode . Hvis den koffeinfri kaffe ikke siger, hvordan koffeinen blev fjernet, er der en god chance for, at det er methylenchlorid.

Et andet populært opløsningsmiddel er ethylacetat. Denne organiske forbindelse er afledt af ethanol og eddikesyre. Naturlig ethanolekstraktion bruger typisk sukkerrør, den mest almindelige form for ethanol, der bruges til koffeinfritagelse. Af denne grund omtales denne metode nogle gange som ” sukkerrørsprocessen ” eller blot ” naturlig “. Ethylacetat er meget brandfarligt og derfor ret risikabelt at håndtere. 

Schweizisk vandproces 

Den voksende mistillid til opløsningsmidler har ført til en søgen efter bedre metoder til at fjerne koffein fra kaffe. Metoden til behandling med den schweiziske vandproces blev udviklet i Schweiz i 1933 (deraf navnet) og kommercialiseret fra 1990’erne med opførelsen af ​​et anlæg i Canada nær Vancouver. Metodens vigtigste slogans fra starten er: “100 % kemikaliefri” og “Alle aromaer bevares i kaffen”. Denne type koffeinfritagelse anses for at være fuldt økologisk og understøttes af certifikater.

Hvordan fungerer denne metode? Først lægges de grønne kaffebønner i blød i varmt vand – koffeinen og smagsstofferne begynder at opløses. Det første parti bønner uden smag fjernes, og koffeinen ekstraheres fra det mættede vand ved hjælp af specielle aktivt kulfiltre. Dette skaber en væske kaldet Green Coffee Extract (GCE). En ny portion kaffe, der stadig indeholder koffein, nedsænkes i denne væske: denne gang er koffeinen opløst, men kaffen bevarer sine aromaer, da vandet allerede er mættet med dem efter den første portion. Resultatet er en 99,9% adskillelse af koffeinen og en maksimal bevarelse af de aromatiske og smagsmæssige egenskaber.

Denne skånsomme og skånsomme proces bruges kun til kaffe med én oprindelse. Dette er selvfølgelig ret dyrt, og det samme gør prisen på kaffen.