Search
Close this search box.
Kopi Luwak: Er Det Værd At Prøve?

Kopi Luwak: er det værd at prøve?

Kopi Luwak er måske den mest omtalte kaffe i kaffens historie. I lang tid blev kaffebønnerne, der blev behandlet i fordøjelseskanalen hos civetkatten , endda betragtet som de dyreste. Dens sjældenhed, den specielle måde, den er forarbejdet på og legenderne omkring dens magiske smag, har gjort den til en delikatesse, som har været eftertragtet af mange nysgerrige mennesker i årevis. 

Faktisk toppede kaffens popularitet i 2007, efter den berømte amerikanske film Before I Shake My Legs: filmens hovedperson, den kiksede millionær Edward Koul (spillet af den excentriske Jack Nicholson), var stolt over at have den sjældneste kaffe i verden at drikke. Og den kaffe var den særlige Kopi Luwak. 

Efter en bølge af forbløffende popularitet bliver kaffeindustrien stadig konstant spurgt af kaffeelskere i dag: Hvad synes du om denne kaffe? Er han virkelig noget særligt? Hvordan adskiller den sig fra andre kaffer? Endelig, er det overhovedet værd at prøve? 

Først og fremmest skal vi ikke glemme, at smag og lugt er vores sanser, der åbner verden for os, og kaffebønner tager os med til en verden af ​​aromaer og smag, der er umiskendelig og meget forskelligartet. Så hvis du også er nysgerrig, inviterer jeg dig til at fordybe dig i Kopi Luwaks verden sammen ! 

Historien om Kopi Luwak: Hvordan startede det hele?

Kopi Luwak: Er Det Værd At Prøve?

Ifølge legenden beordrede de hollandske kolonister i Indonesien i det 19. århundrede lokale bønder til at give hele deres kaffehøst væk og forbød dem at plukke kaffebær til eget brug. Da de ikke længere havde deres yndlingsdrik, fandt de ressourcestærke indonesere en løsning. 

De opdagede, at det lille ø-dyr, den asiatiske palmecivet, lever i Indonesiens luwakkaldet, spiser ikke kun små væsner, insekter og tropiske frugter, men kan også lide at forfriske sig med kaffebær. De fordøjer frugtkødet af kaffebæret og udskiller frøene – kaffebønnerne – med deres afføring. Lokalbefolkningen er begyndt at indsamle, vaske, tørre og riste disse bønner. 

Til deres overraskelse smagte kaffen endnu bedre end normalt efter denne særlige behandling: den var mindre bitter, mildere og havde en meget behagelig eftersmag. Efter at de hollandske kolonister blev opmærksomme på denne ekstraordinære, eksotiske kaffe, spredte den sig hurtigt over hele verden og blev en rigtig delikatesse.

Kopi Luwak i Hollywood

Vi har allerede nævnt det efter udgivelsen af ​​den amerikanske film “Before I Shake My Legs” ( The Bucket List, 2007) blev kendt i vestlige lande. Filmen fortæller historien om venskabet mellem to alvorligt syge pensionister, millionæren Edward Cole (Jack Nicholson) og mekanikeren Carter Chambers (Morgan Freeman). 

De to mennesker, som tilsyneladende intet har til fælles, skal tilbringe de sidste dage af deres liv på samme afdeling. Da Carter ligger på hospitalet og overvejer den tid, han har tilbage, beslutter han sig for at skrive alle de eventyr ned, han vil have, inden han dør. Efter at have lært om denne liste, overtaler Edward Carter om at flygte fra hospitalet og begive sig ud på en ekstraordinær rejse for at nå sine drømme.

I en af ​​filmens første scener ser vi Edward Koula hælde Kopi Luwak -kaffe op i en kop og sige, at det er “den sjældneste drik i verden”. Den velhavende kender har endda et etui med en sifon for at nyde sin yndlingssmag til enhver tid. Edward ved dog ikke noget om denne kaffes oprindelse. En af hans menighedsven fortæller ham historien om Kopi Luwak:

Kopi Luwak er verdens dyreste kaffe, selvom nogle anser det for “for godt til at være sandt”. En særlig art af vildkat lever i kaffelandsbyerne på Sumatra. Disse små dyr spiser kaffetræernes bær, fordøjer dem og tømmer dem derefter. Landmændene samler gyllen og behandler den. Kombinationen af ​​kaffebønner og mavesaften fra vilde katte giver Kopi Luwak kaffe dens unikke smag og aroma. 

Da vennerne hører dette, bryder de ustyrligt ud i latter. Til sidst tager Carter en dyb indånding og krydser et punkt fra sin liste: “Grin mig selv til tårer.”

Denne film gjorde hurtigt Kopi Luwak -kaffe til en drink, der skal prøves, “før du ryster på benene.” Opmuntret af den karismatiske Nicholson og imponeret over kaffens eksotiske oprindelse har den vestlige verden begivet sig ud på et smagseventyr uden fortilfælde.

Smagen af ​​Kopi Luwak

Kopi Luwak: Er Det Værd At Prøve?

Når man hører disse historier, opstår spørgsmålet naturligvis: er denne kaffe virkelig noget særligt? Eller er det bare et reklamestunt og en sjov scene fra en film? 

Er disse bønner anderledes end andre, og kan Kopi Luwak- kaffe kendes alene på dens smag?

Massimo Marcone, en fødevareforsker ved University of Guelph i Canada, begyndte at studere Kopi Luwak- kaffe i 2004. 

Hans mål var at besvare spørgsmålet om, hvorvidt denne kaffe virkelig adskiller sig fra andre. Efter at have fundet nogen synlige forskelle med det blotte øje og konkluderet, at det ikke var muligt at skelne denne kaffe fra andre bønner på denne måde, brugte Marcone et kraftigt mikroskop til at se bittesmå revner på bønnerne, som ikke findes i normal kaffe.

Efter yderligere undersøgelse fandt videnskabsmanden ud af, at revnerne er forårsaget af enzymer i civetens mave . Disse enzymer trænger ind i bønnerne og får proteinerne til at nedbrydes. Derudover begynder kaffebønnerne at spire, efter de har tilbragt omkring et døgn i dyrenes maver. Disse processer ligner produktionen af ​​malt, så Kopi Luwak kan med rette kaldes maltkaffe.

Proteinindholdet bestemmer kaffens bitterhed: Jo mere protein bønnerne indeholder, jo mere bitter smager drikken. Den intensive nedbrydning af proteiner i Kopi Luwak giver den en blød smag. Andre undersøgelser (f.eks. elektronisk lugtanalyse) har også vist, at disse bønners aroma- og smagsegenskaber faktisk er forskellige fra den uforarbejdede civetkaffe .

Det er dog vigtigt at forstå en ting mere: Udtrykket kopi luwak refererer ikke til selve typen af ​​kaffebønne, kun til en specifik tilberedningsmetode. Kaffens endelige smag afhænger af hele bønnernes rejse: af den valgte kaffetype ( Arabica eller Robusta ), af forholdene, hvorunder bønnerne er plukket, af brænderens arbejde… Det betyder, at egenskaberne for de forskellige Kopi Luwak kaffer kan variere. Jo bedre kvalitet bønnerne er, jo mere omhyggelig og professionel er hele tilberedningen, jo bedre kaffe.

Er du usikker på, om det overhovedet er sikkert at drikke sådan kaffe? Det viser Massimo Marcones forskning, at han er. Takket være den omhyggelige tilberedning og efterfølgende ristning fjernes alle uønskede rester fra kaffen, samtidig med at dens værdifulde egenskaber bevares og forbedres.

Måske tænker du allerede, at det ville være interessant at prøve netop denne delikatesse?

Kopi Luwak: Er Det Værd At Prøve?

Kopi Luwak- kaffen, er lavet af de fineste Arabica-bønner, dyrket i en højde af 1.500 m i det centrale Java (Indonesien). Det siges, at dette er stedet, hvor den bedste kaffe opnås ved forarbejdning af civet kat .

Dens smag er intens, rig og meget tyk, og dufter af chokolade og nødder. Smagen minder om brændt karamel. En lang og behagelig eftersmag dvæler i ganen. Lyder det fristende ikke?

Du kan bestille den lige her.

Min ærlige holdning efter at have smagt kaffen adskillige gange, er at den faktisk er virkelig lækker. Jeg syntes af dyreetiske årsager ikke man skal drikke den konstant, men man bør ihvertilfald prøve Kopi Luwak kaffe en enkelt gang eller 2.

Hvordan tilbereder man Kopi Luwak kaffe?

Svaret på dette spørgsmål er det samme som for mange andre specialkaffe ! Hvad betyder det? Det betyder, at en specialkaffe, der har en særlig aroma og smag, fortjener opmærksomhed og pleje. Vi anbefaler derfor, at du tilbereder den med forskellige infusioner og filtre, der forstærker den naturlige smag af disse kaffer:

Alt du behøver er en kaffekværn og en French Press, eller blot en filterkaffemaskine.. Du skal blot male kaffebønnerne og hælde varmt vand over dem. Denne tilsyneladende simple brygningsmetode har mindst indflydelse på kaffen og giver dig mulighed for at nyde dens naturlige smag. Du kan læse mere om forviklingerne ved denne procedure her.

Opdag

 

Relatede Artikler