Search
Close this search box.
Kværn Kaffe Derhjemme: Et Skridt Mod Perfektion

Kværn kaffe derhjemme: et skridt mod perfektion

Aromaen af ​​kaffe er et ekstremt kraftigt stimulerende middel, så det er ikke overraskende, at f.eks. B. kaffeannoncen bruger dette element. Du tænker sikkert med det samme på en kop kaffe, den aroma, der kommer fra den og et glad menneskeligt ansigt. Men ved du, hvad forudsætningen for denne aroma er? 

Selvom vi endnu ikke fysisk kan lugte duftene i reklamer på den anden side af skærmen, er kaffe et meget specielt produkt – når vi ser folk nyde duften på skærmen, er det nemt for os at tænke på, at det lugter at huske. . Det er selvfølgelig, når vi har lugtet det! Hvis du synes, at det er nok at hælde vand over den allerede købte malede kaffe til at få den lokkende aroma, bliver du desværre skuffet.

Selv med de bedste bønner er der stadig et skridt mellem dig og den perfekte kop kaffe: Kværne bønner.. Så i dette tilfælde kan du ikke undvære en kaffekværn . Joken i kaffeverdenen er, at du kan lave god kaffe i en murerkrukke. Den eneste betingelse er, at bønnerne skal være friskkværnede og af god kvalitet.

Kraften fra friskmalet kaffe

Kraften Fra Friskmalet Kaffe

Forestil dig, at du har to beholdere med malet kaffe foran dig. Holder man sig for næsen og bare kigger, kan man ikke fortælle noget om denne kaffes egenskaber. Du skal kun lugte lidt, og du kan straks sætte pris på styrken af ​​aromaen og duftene. Aromaen fortæller dig, hvilken kaffe der er friskmalet, og hvilken der ikke er. Det er ikke helt korrekt at sige, at vi lugter med næsen, for med næsen kan vi kun inhalere og videregive luft fuld af aromatiske molekyler. 

Selve lugten opfanges af nerveceller og opfattes af hjernen. Men lad os overlade studiet af den menneskelige lugtesans til videnskabsmændene og lad os vende tilbage til den duftende sorte kop kaffe.

Det anslås, at der kan findes mere end 800 aromatiske stoffer i kaffe. Dette tal vokser konstant i takt med at teknologien forbedres. Men hvis du vil nyde den stærkeste aroma fra din kaffe, skal der som allerede nævnt én betingelse være opfyldt: Kaffebønnerne skal være friskkværnet. Det siges, at inden for kun 15 minutter efter at være blevet malet, har kaffe allerede mistet mere end 60 % af sin aroma fra eksponering for miljøet. Efter maling af bønnerne bør der derfor ikke gå for lang tid, før selve kaffen er brygget. 

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor bønnerne skal males i første omgang, før du laver kaffe? Svaret er enkelt: Ved at male bønnerne udfører du det hårdeste arbejde af alle, dvs. du øger kaffens overfladeareal ved at omdanne de relativt store bønner til fine korn – granulat. Dette gør det muligt for vandet at udtrække alle smags- og aromastoffer fra kaffen. Du kan eksperimentere ved at hælde uformede kaffebønner i vand: selvom bønnerne bliver i vandet i lang tid, vil vandet ikke absorbere nogen aromaer. Kort sagt, varmt vand med flydende bønner bliver ikke til en kop sort, duftende kaffe.

Formalet vs. friskmalet kaffe

Formalet Vs Friskmalet Kaffe

Kaffens aroma er beskyttet mod vores næser af de hårde kaffebønner. Maling af kaffebønnen frigiver smagsmolekylerne og skaber en aroma, der ikke kan blandes med andet. Ikke for ingenting kaldes det en af ​​de mest komplekse i verden.

Kun her ligger dilemmaet. I en verden, der altid har travlt, virker det nemmere at købe allerede malede kaffebønner. Malet kaffe mister dog sin smag og aroma på grund af oxidation, hvis den opbevares i længere tid. 

Du kan med andre ord vinde tid ved at købe malet kaffe, men du mister kaffens smag og aroma. At male en større mængde kaffe selv, som holder i hvert fald et par dage, er heller ikke den bedste løsning. Friskmalet kaffe er kaffe, hvis bønner er blevet malet, før drikkevaren tilberedes. Kaffe accepterer ingen kompromiser i denne henseende. Hvad foretrækker du: et par friminutter om morgenen eller en lækker kop friskkværnet kaffe?

En kaffekværn til husholdningen – hvad er vigtigt?

4A Scaled 1

For at gentage, formålet med at male kaffebønner er at forberede kaffegranulatet til kontakt med vand. Vi har allerede erfaret, at kun ved at male kaffebønnerne frisk kan vi få den bedste aroma og smag ud af kaffe, så vi kommer ikke uden en kaffekværn. Det ville være meget nemt, hvis det eneste, der betød noget ved valg af kaffekværn, var malingens friskhed… Du skal også se på kvaliteten af ​​kværnen – hvor jævnt den maler kaffen (kværntypen og kvaliteten af ​​kværnen er vigtig her ), vælg en kværn, der passer til din livsstil (håndholdt eller elektrisk), find ud af, om den maler kaffen til den maling, der kræves til den måde, du brygger kaffe på, og sørg for

Nedenfor vil vi diskutere de spørgsmål, der oftest opstår, når du vælger en kaffekværn, samt praktiske tips til, hvad du skal være opmærksom på, og hvilke detaljer, der er mindre vigtige.

Disksliber vs. slagsliber

Kværn Kaffe Derhjemme: Et Skridt Mod Perfektion

Det første spørgsmål, der melder sig, når du vælger en kaffekværn, er kværn eller slibeskiver. Der er kun ét svar på dette spørgsmål: kværnen. De meget populære kaffekværne med maleskiver kan også ganske enkelt kaldes kaffekværne på grund af deres kompakthed og pris. 

I denne type maskine splittes kaffebønnerne ujævnt og en del af kaffen males til mel, mens den anden del minder om fint salt. Derfor trækker de finere korn mere bitterhed ud af kaffen, mens de grovere bidder tilfører kaffen uønsket syre. Du ender med en velafbalanceret, dårligt smagende kaffe og en beskidt kop, når du drikker den. Så hvis du allerede ejer en af ​​disse kværne, bør du fortsætte med at bruge den til at male krydderier, hvilket faktisk er det, den er bedst til.

Men når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt det er bedre at købe formalet kaffe eller en skivekværn med grater, ville kaffekværnen stadig vinde. Ganske enkelt på grund af det allerede nævnte problem med friskhed. Men hvis smagen af ​​kaffen allerede er vigtig for dig, og du vælger en kaffekværn, råder kaffekendere dig kraftigt til at vælge en med kværn. Prisen på en kaffekværn med maleskiver og kværne er i øvrigt kun et par tiere euro!

Møllen med kværn har to fordele. Først maler kværnen bønnerne mere jævnt – det har vi allerede lært. Og for det andet giver kun én kværn dig mulighed for at male kaffen med forskellig grovhed, hvilket er meget vigtigt, hvis du tilbereder kaffe på forskellige måder derhjemme. Fra en simpel vandinfusion til enhver filterkaffemetode – såsom filterkaffemaskiner, Chemex, Harry V60 – til den usædvanlige espresso.

Manuel kaffekværn eller elektrisk kaffekværn?

Kværn Kaffe Derhjemme: Et Skridt Mod Perfektion

Det andet spørgsmål er, om en håndkaffekværn eller en elektrisk kaffekværn er bedre. Der er ikke noget entydigt svar på dette, da det afhænger af dine vaner, behov og præferencer. For at gøre din beslutning lettere, anbefaler vi, at du overvejer et par vigtige aspekter.

  • Kompakthed, lethed, mobilitet. En håndkaffekværn er mere kompakt, lettere og mere mobil. Rejser du meget og vil have din kaffekværn med, er en håndkaffekværn klart det bedste valg. En elektrisk kaffekværn fylder mere, er tungere og passer ikke nemt i en kuffert.
  • tid, tålmodighed, styrke.Håndkaffekværnen er det perfekte valg til små mængder medium til grovkornet kaffe. Men drikker du meget kaffe, kræver en håndkaffekværn tålmodighed, styrke og tid. Med andre ord betyder det at bruge en håndkaffekværn, at du skal smøge ærmerne op, især når du skal male mere kaffe på én gang og med et finere korn. Det er meget nemmere med en elektrisk kaffekværn, den gør arbejdet for dig. Med en elektrisk kaffekværn kan du frigøre dine hænder og din tid. Men der er en vigtig ting, vi ikke må glemme: Der er mennesker, der glæder sig over den blotte mulighed for at skabe noget med deres egne hænder. Så hvis du er en af ​​disse mennesker, bør du vælge en håndkaffekværn.
  • Pris. Spørger du dem, der allerede har købt en kaffekværn, vil du helt sikkert høre, at prisen også kan påvirke beslutningen. En god elektrisk kaffekværn er dyrere end en god håndkaffekværn. Så hvis du har et budget, kan du træffe dit valg hurtigere. Inden du gør det, skal du som nævnt overveje, om du har lyst og tålmodighed til selv at male bønnerne hver gang givet besparelser og valg af manuel kværn.
  • Kværnende lyd. Et andet vigtigt aspekt, som ofte undervurderes, er lyden. Hvis du har brug for hvile, fordi du z. B. få et lille barn, så vurder støjen fra den elektriske kaffekværn – om det vil forstyrre dig. Håndkaffekværnen vinder på dette punkt, da den har et meget lavere støjniveau.
  • Espresso og anden tilberedningsmetoder. Endelig, og måske vigtigst af alt, hvis du ikke kan leve uden god espresso, så gå efter en elektrisk kaffekværn. Først og fremmest kan en håndkaffekværn sjældent opnå den formalingsgrad, der kræves til espressotilberedning. Og når du finder en (håndholdte kaffekværne er det dyreste segment), skal du lægge en enorm indsats for at male kaffen hver gang. Som allerede nævnt, jo finere slibning, jo større indsats. Og jævnheden af ​​malingen er også tvivlsom… En elektrisk kaffekværn er meget mere praktisk og skræddersyet til dette formål – hvis du vælger den rigtige kværn til din espressostil, vil den automatisk male kaffen så groft, som du har brug for for den perfekte kop skal du have espresso, jævnt og meget hurtigt.

Diskkværn vs. keglesliber

Kværn Kaffe Derhjemme: Et Skridt Mod Perfektion

Og her er vi med den “esoteriske kaffediskussion” (som nogle kendte mennesker fra kaffeverdenen kalder det). Inden vi kommer ind i detaljerne, så lad os forudse begivenhederne og forsikre dig om, at en god skivesliber og en god keglesliber kværner lige godt. Medmindre du er en, der studerer kaffepartikler med et mikroskop og jonglerer med de forskellige smagsvarianter, når du smager kaffe, vil du ikke mærke nogen forskel. Men for at stille din nysgerrighed…

  • ensartet slibning. Skivekværn består af to symmetriske, parallelle former. Kegleslibere består af en ring og en kegle, der passer perfekt sammen. Man kan ikke se, hvilke bønner der er malet med hvilken kværn med det blotte øje, men sætter man kaffen under et mikroskop, forsvinder mysteriet. Mens skivekværnene kværner lidt mere jævnt og kaffebønnerne er næsten identiske, kværner keglekværnene bønnerne i to forskellige størrelser, den ene finere og den anden lidt grovere (det kaldes “bimodal maling”).
  • effekt på smagen. Ud fra det, vi skrev ovenfor, tror du måske, at dette er dømmekraft, og at skiveslibere er bedre – men det er ikke tilfældet. Den “bimodale slibning” af kegleslibere er ikke blot en ujævn slibning, men en jævn slibning mellem to forskellige størrelser. Det giver kaffen en mere intens smag og en bedre tekstur. Denne maling siges nogle gange at være perfekt til espressokaffer med en traditionel (stærk og tyk) smagsprofil. Men fans af skivekværne vil fortælle dig, at de føler, at denne kop mangler den guddommelige harmoni af kaffearoma og den “klarhed” i smagen, der kendetegner den såkaldte moderne espressostil.
  • Kafferetention i kværnen indeni. For ivrige kaffedrikkere tæller hver bønne, så det er ikke overraskende, at der blev konstateret et let øget kaffetab med skivekværnen. På grund af formen på skivekværne kan nogle af kaffepartiklerne bare sætte sig fast indeni. Hvis du ikke renser din kaffekværn ofte nok, kan disse fastsiddende partikler påvirke smagen af ​​den næste maling negativt. I denne henseende vinder keglekværne på grund af deres form, som tillader kaffegrumset at falde frit – der er ikke plads til, at det kan sidde fast. Men producenter af højkvalitetskværne har fundet på en række tricks til at overvinde dette diskkværnproblem og minimere kafferetention.
  • Kværnende lyd. Det siges, at skiveslibere er lidt højere, og kegleslibere er lidt mere støjsvage. Igen, medmindre du bruger lydmålere, er det usandsynligt, at du kan kende forskel på slibestøj på højkvalitets slibemaskiner.
  • Pris. Hvis du vælger skivegrater, skal du muligvis betale mere end keglegrater, fordi mekanismen er mere kompleks end keglegrater.

Generelt adskiller skivekværne og keglekværne sig kun lidt med hensyn til kaffens holdbarhed (dvs. friskhed og spild) og kaffesmag. Går du efter kvalitetskværne, vil de være gode uanset deres form. 

De bedste kaffekværneproducenter tilbyder et bredt udvalg af kværne i samme prisklasse, hvilket bekræfter, at der ikke er nogen entydig mening om, hvilken kværn der er bedre. Så vi mener ikke, at det burde være en faktor i dit valg.

Kværn i rustfrit stål vs. keramisk kværn

Kværn Kaffe Derhjemme: Et Skridt Mod Perfektion

For at fortsætte den “esoteriske kaffediskussion” kommer vi til et andet flerårigt spørgsmål: er rustfri stål – eller keramiske – grater bedre til at male kaffe? Når det kommer til kaffens smag og kvalitet, er der ikke noget endegyldigt svar, og vi satser på, at når du smager på kaffen, vil du ikke kunne kende forskel på, hvilken kværn den er malet med. Der er dog et par andre aspekter, der fortjener opmærksomhed – lad os tage et kig på dem af nysgerrighed:

  • effekt på smagen. Nogle kaffeeksperter siger, at maling med en keramisk grat skaber lidt mere kaffestøv, hvilket påvirker størrelsen og fordelingen af ​​kaffepartiklerne. Som et resultat er kaffedrikken tykkere, har mere “krop”, og kaffesmagene er lidt mere “maskerede” (svarende til keglekværne). Kværne i rustfrit stål maler kaffen mere jævnt og smagen af ​​den færdige drik er “renere”, hvilket gør at de enkelte smagsvarianter kommer bedre frem. Af denne grund siges det ofte, at keramiske kværne er mere velegnede til traditionelle espressoventilatorer og blandinger, mens rustfri stålkværne er mere velegnede til moderne espressoventilatorer, filterkaffe og enkeltsorts kaffe.
  • hårdhed og skrøbelighed. Keramiske grater er hårdere end rustfri stålgrater og holder derfor (i gennemsnit) dobbelt så længe. Desværre er det ikke så enkelt: Keramiske kværne er hårdere, men også mere skrøbelige. Så hvis der gemmer sig en sten i kaffebønnerne, kan keramiske kværne let gå i stykker. Kværne i rustfrit stål er lidt mere holdbare, men selv de er ikke helt immune over for eventuelle revner eller buler.
  • Varme. Keramiske slibemaskiner opvarmes mindre under slibning end slibemaskiner i rustfrit stål. Dette er dog kun relevant for meget intensiv kommerciel formaling og slet ikke for hjemmekaffekværne eller endda små cafeer.
  • Lyden af ​​slibning. Selvom man hører, at keramiske kværne er mere støjsvage, afhænger slibelyden ikke af sliberens materiale, men af ​​selve kværnens konstruktion.
  • Pris. Keramiske grater er billigere end rustfrie grater i samme kategori.

Så når det kommer til kaffens smag og kvalitet, er der ikke noget entydigt svar på, hvilken grat der er bedst – rustfrit stål eller keramik, som det er tilfældet med skivegrater – og keglegrater, især når det handler om at vælge mellem kaffekværne af høj kvalitet. Men de andre aspekter, vi nævnte, giver dig måske stof til eftertanke – men det overlader vi til dig.

Opdag

 

Relatede Artikler