Search
Close this search box.
Kan Du Fryse Grøn Kaffe?

Kan du fryse grøn kaffe?

Grønne kaffebønner er følsomme over for en række eksterne faktorer, såsom fugt og varme. De skal opbevares i et rent, tørt og godt ventileret lager i forseglede poser og placeres på paller, der skal hæves over gulvet.

Hvis kaffen opbevares i områder med høje temperaturer og luftfugtighed, mister den hurtigt sin smag og får endda en uønsket smag.

Men hvad med at fryse grøn kaffe?

Mens praksis af frysning af brændte kaffebønner bliver mere og mere populært, er opbevaring af grøn kaffe i temperaturer under minus stadig et rimeligt nyt koncept. For at udforske denne praksis mere, talte jeg med to kaffeprofessionelle baseret i Kenya.

Forældelse og fugtindhold

Grøn kaffe er hygroskopisk. Det betyder, at den let absorberer fugt, selv fra atmosfæren.

Derfor er det vigtigt at holde det tørt og køligt. Enhver stærk lugt (især dem, der er indeholdt i væsker) vil gennemsyre den grønne kaffe og kunstigt give den smag. Det er derfor, der er behov for at opbevare grønne bønner i rene og forureningsfrie områder.

Ud over at være tørre og kølige, skal grøn kaffelagre og andre opbevaringsfaciliteter også have god luftgennemstrømning og være fri for støv. Optimale opbevaringsforhold er afgørende, da grøn kaffe ikke er et langtidsstabilt produkt, og vil miste sin smag inden for mindst 2 år.

Men hvad med at opbevare kaffe ved minusgrader?

På trods af de mere traditionelle opbevaringsmetoder er frysning af grøn kaffe en af ​​de nyere måder, folk har brugt til at bevare friskheden.

Dr. Christopher Hendon er assisterende professor ved Institut for Kemi og Biokemi ved University of Oregon. Han har udført omfattende forskning i temperaturens indflydelse på kaffekvalitet og ekstraktion.

“For hver 10ºC, du køler noget ned, sker de fleste processer i bønnen med halvdelen af ​​hastigheden,” forklarer han i denne artikel. “Så, [the] Afkøling af kaffe bør forhindre kemiske reaktioner, der opstår over tid (såsom ældning eller ældning), ved at få dem til at forløbe ekstremt langsomt.”

Men hvad med kopkvaliteten? Hvilken indvirkning har frysning af grøn kaffe på slutproduktet?

I forskning udført ved Dedan Kimathi University i Kenya om frysning af grøn kaffe, blev det faktisk fundet, at kopkvaliteten af ​​frossen kaffe opnåede højere karakterer end kaffe opbevaret ved stuetemperatur.

Nancy Warui er en licenseret Q-grader og var til stede i smagspanelet for disse frosne grønne prøver.

“Det handler om videnskab,” forklarer hun, “Ved så lave temperaturer bremses aktiviteterne i bønnen meget, hvilket bevarer bønnernes friskhed.”

Efter at have kværnet blev den grønne kaffe, hun koppede, opbevaret i perforerede poser (lignende i struktur som juteposer) og derefter anbragt i fryseren med det samme. Fryseren var fri for lugte og andre forurenende stoffer, der kunne have kompromitteret kvaliteten af ​​bønnerne.

Bønnerne var under observation i 75 dage, hvor eventuelle ændringer blev overvåget regelmæssigt, herunder vandaktivitet og fugt-indhold.

Juliet Murugi var også i panelet og foretog den sensoriske og cupping-evaluering af kaffen. Hun bemærkede den betydelige ændring i vandaktiviteten i de frosne grønne bønner.

“Den store observation var, hvordan kaffen i fryseren mistede noget fugt i de første 3 uger, hvorefter der ikke gik mere fugt,” fortæller hun. “Efter 3 uger blev fugtindholdet totalt fladet og fortsatte sådan til det sidste [af studiet].”

Kaffekoppning

Effekter på kopkvaliteten

Under forskningen udført af Dedan Kimathi University vurderede et panel på fem kopper de frosne grønne kaffeprøver. Alle var enige om, at kaffen havde enestående aroma, smag og kropskarakteristika.

“Umiddelbart efter at have fjernet prøverne fra fryseren, ristede vi det til omkring et medium niveau, ideelt til cupping,” siger Nancy. “Efter maling lagde vi mærke til den rige aromatiske duft af den frosne kaffe.”

Juliet tilføjer: “Det oversteg mine forventninger. Du bemærker straks den tungere mundfornemmelse – hele koppens krop er enestående.

“Syrligheden var lys, og smagen var sød, med en uforglemmelig eftersmag.”

Nancy tilføjer: “Jeg kunne godt lide koppens fylde i sammenligning med den normale masse. Den havde en mere behagelig smag, skarpere syre og var mere afbalanceret.”

Det papir, de bidrog til, fandt ud af, at med frossen grøn kaffe er nøglen til at bevare friskheden – og dermed smagsintensiteten – at opretholde fugtindholdet.

Nedsat luftfugtighed i fryserne betød, at bønnerne ikke optog vand fra atmosfæren. Selvom fugtighedsniveauet faldt med 2 % inden for tre uger efter frysning, forblev det stabilt i resten af ​​forskningsperioden – kun faldet med yderligere 0,5 %.

Resultaterne konkluderede, at fugten indeholdt i bønnen kondenserede og derfor ikke kunne undslippe bønnerne. Al mikrobiel aktivitet, der forekommer inde i bønnerne, bremses med mere end halvdelen af ​​den sædvanlige hastighed på grund af temperaturen.

Det betyder, at bønnernes friskhed blev bevaret, og da bønnen endelig blev ristet, var kvaliteten høj.

Det er også vigtigt at bemærke, at der blev brugt flere forskellige kvaliteter af kaffe i eksperimentet, hvilket indikerer, at alle prøverne af grøn kaffe opførte sig ens.

Grøn Kaffe I Hænderne

Udfordringer ved frysning af grøn kaffe

På trods af denne fordel ved at bevare friskheden, er frysning af grøn kaffe ikke ofte så ligetil, som det ser ud til. Den største udfordring er sikker frysning af grønne bønner uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Fugt og fugt er grøn kaffes værste fjender, og det er to ting, som absolut findes i frysere, især dem, der ikke er velholdte og indeholder frost.

Opbevaring af grønne bønner i en fryser kan føre til betydelig kvalitetsforringelse, når kaffen tøer op – især med mere komplekst smagende kaffe.

Vandaktivitet i optøede bønner kan også være mindre forudsigelig end grøn kaffe opbevaret ved stuetemperatur. Dette kan påvirke stegeprocessen negativt og føre til uregelmæssigheder i stegeprofilerne. Dette er noget, som brændere, der køber enhver form for frossen grøn kaffe, skal overveje.

Hvis andre produkter også opbevares i frysere sammen med grøn kaffe, kan de også påvirke kaffekvaliteten negativt. Dette skyldes, at bønnerne sandsynligvis vil absorbere enhver lugt. Rister bør tage ekstra forholdsregler, hvor de opbevarer frossen kaffe og ideelt set opbevarer andre produkter i separate frysere eller rum.

Dette fører dog i sidste ende til øgede omkostninger, som kan blive en risiko, hvis salget af disse frosne kaffer ikke er proportionalt med risteriets investering. At pilotere et lille forsøg med markedsføring og salg af frossen grøn kaffe kan hjælpe brændere med at finde ud af, om det er en levedygtig mulighed.

Ristning Af Kaffe

Bedste praksis for kafferistere

Disse eksperimenter tyder på, at frossen grøn kaffe kan opretholde kopkvaliteten bedre end grøn kaffe opbevaret ved stuetemperatur.

“Hvis ristning af poser med tidligere frosset grønt med unikke kopegenskaber, ville de flyve ned fra hylderne,” siger Juliet. ”Forbrugerne ville straks bemærke det ekstra søde [and] glat smag.

“Dette giver meget mening, men selvfølgelig skulle de først pilotere projektet. Jeg er dog ikke i tvivl om, at der ville være stor interesse for denne kaffe.”

Det ville også være nødvendigt at opkræve præmiepriser for frosne grønne bønner på grund af de ekstra omkostninger ved at købe det ekstra udstyr til at fryse og overvåge kaffen.

Forbrugerne kan dog sandsynligvis betale en præmie for sjældenheden og eksklusiviteten af ​​denne kaffe selv – især på markeder, hvor kunder værdsætter eksklusive partier og usædvanlige forarbejdningsteknikker.

Før ristning skal grøn kaffe opbevares i lufttætte og vandtætte poser og optøs umiddelbart før ristning for at sikre det bedste resultat.

Tag endelig nogle forholdsregler. Undgå at opbevare grøn kaffe sammen med andre fødevarer og sørg for, at fryseren er ren og fri for frost. Sørg endelig for, at fugtighed og temperaturniveauer er reguleret. Forkert opbevaring kan føre til defekte bønner.

Grøn Kaffe

For brændere, der ønsker at differentiere sig og forbrugere, der ønsker den friskeste kaffe, de overhovedet kan prøve, kan der være en mulighed med frosne grønne bønner.

Når den er frosset ordentligt, kan grøn kaffe forblive frisk og levende i længere tid. Dette sikrer, at kopkvaliteten bevares, og det er enormt gavnligt for brændere, der ønsker at tilbyde premium, usædvanlige eller eksklusive kaffer.

Selvom der er behov for mere forskning for fuldt ud at forstå de kemiske reaktioner, der finder sted inde i grøn kaffe, når den er frosset, kan frysning være et værdifuldt foretagende for dem, der ønsker at maksimere friskheden.

nb_NONB