Search
Close this search box.
Panama Geisha Kaffe – Virkeligheden Bag Fantasien ?

Panama Geisha Kaffe – Virkeligheden bag fantasien ?

Min første oplevelse med det, der var kaffens maksimale udtryk i 2009, var en pose Geisha Special Panamanian green fra Hacienda La Esmeralda. Den fik jeg som gave til åbningen af ​​et kaffeakademi, som jeg stod for.

Kaffen havde en mild blåbæraroma, når den blev ristet, et udbrud af bergamotoliearoma, når den blev malet, en Earl Grey -te-smag, når den smagtes . For seks år siden gav denne fænomenale cafe mig lyst til at fordybe mig i en verden af ​​Geisha (eller Gesha) kaffe.

EN MANDS DELIKATESSE ER EN ANDENS GIFT

Vores lille hold mødtes på akademiet efter at have skålet på Emerald Geisha. 

Vi krøb sammen, i ærefrygt for de smage, vi smagte. Alle ville have en del af handlingen med denne ukendte bønne, men desværre gav vi kaffen sin dødsdom ved at smide det hele i kværnen. 

Især denne Geisha havde en meget frustrerende oplevelse, når det kom til at kalibrere slibningen. Især da vi ledte efter en god espresso.

Efter 250 g spildt Geisha havde vi endelig en acceptabel espresso. De fleste af gruppen (inkluderet mig) flippede ud med blændende ganer. Men nogle kritiserede dens mangel på krop, svarende til te. I 5 oz mælk var al dens charme tabt. Vi opdagede hurtigt, at kaffe ville være meget sjovere, når den brygges som filterkaffe end som espresso eller latte.

Det var en hensynsløs kaffe, og dengang følte jeg, at den ikke var egnet til forskellige udvindingsmetoder. 

Men det var seks år siden, og i stedet for at kaffen ikke var klar til os, var vi bare ikke klar til det.

Panama Geisha Kaffe – Virkeligheden Bag Fantasien ?

HVAD ER GEISHA?

Sjælden, eksklusiv og ret dyr, Geisha er ofte forbundet med kaffe fra Panama, da dyrkningen af ​​Geisha-sorten faktisk først begyndte der i 1960’erne.

Geisha er en original kaffevariant, der blev opdaget i 1930’erne i bjergene omkring en by kaldet Geisha, i det sydøstlige Etiopien. 

Geishatræer bliver høje, de kan kendes på deres smukke aflange blade. Kvaliteten af ​​denne kaffe forbedres drastisk, når den dyrkes i ekstremt store højder.

I koppen viser Geisha Emerald en behagelig sødme, klarhed og lys smag, der kan variere fra bær, citrus, mango, papaya, fersken, ananas, guava og jasmin. 

Ret varieret for nogle ganer. Den kendes også på sin karakteristiske smag af bergamotolie og appelsinskal. 

Ofte sammenlignet med Earl Grey te ! Andre her hos Perfect Daily Grind har oplevet noter af skumfidus og vanilje!

HVORFOR ER GEISHA BLEVET SÅ POPULÆR ?

Geishaen fik sin verdensdebut i 2004 som den stamme, der tog førstepladsen i Best Of Panama ( BOP eller ‘Lo Mejor de Panamá’ på spansk) konkurrencen. BOP er en kaffekoppekonkurrence etableret i 1997 af Association of Specialty Coffees of Panama ( SCAP for dets akronym på engelsk). 

De bedste korn fra de panamanske bjerge kæmper om at vinde en plads på en særlig online-auktion, hvor de er i stand til at sælge til høje priser. Siden da har denne sort vendt hovederne ved kaffekonkurrencer rundt om i verden.

Panama Geisha Kaffe – Virkeligheden Bag Fantasien ?

GEISHAEN ER NORMEN I BARISTA-KONKURRENCER

Det bliver mere og mere almindeligt at høre om baristaer, der vinder konkurrencer ved hjælp af berømte geisha-kaffe bønner.

Som følge af dette oplever mange producenter, at der er stor interesse for deres kaffe dagen efter de store konkurrencer.

Selvom der ikke er nogen tvivl om, at Geisha er en vidunderlig oplevelse, synes jeg, det er en for nem måde at se godt ud på. 

Geishaen har et ry, og det kan distrahere dommerne fra, hvad disse konkurrencer egentlig handler om. Sansedommerne ved disse konkurrencer er ofte forkælede, hvor nogle har æren af ​​at tage flere Geisha i en enkelt konkurrence, end der kunne serveres på caféer på et helt år.

I dagens sammenhæng er spørgsmålet, der stilles før et mesterskab, ikke længere ”Hvem vil have Geisha på?” men ”Hvem vil ikke have det på?”. 

Jeg vil gerne bruge et øjeblik på at erkende, at selvom Geisha kan have været overbrugt i konkurrence, har ingen vinder af World Barista Championship i de sidste 5 år brugt Geisha. 

Men med dette mener jeg ikke, at nogle af disse kaffer ikke i sig selv er usædvanlige eller helt specielle. Australiens 2015 WBC-vinder Sasa Sestic var en sensation med en kaffe, der kunne betragtes som legendarisk, den sudanesiske Rume-variant. 

Så mit argument er, at vi bør værdsætte viden og dedikation til kaffeforskning frem for alt andet.

Panama Geisha Kaffe – Virkeligheden Bag Fantasien ?

VIRKELIGHEDEN AF ​​IKKE-EKSISTENSEN AF ​​GEISHA PÅ CAFÉER

Så glad som han er blandt kaffeprofessionelle, har den berømte Geisha endnu ikke fanget forbrugerne på caféer. 

Vi kan til dels bebrejde disse kaffer det faktum, at disse kaffer smager bedre brygget i filtrerede metoder (og kaffe er en cirka 80 % espresso-baseret forretning), mindre udbud end efterspørgsel med hensyn til afgrøder og deres høje pris.

Sandheden er, at der simpelthen ikke er nok cafeejere og/eller ledere, der er villige til at gå på bekostning af at købe Grøn Geisha, stege den og levere den til deres respektive caféer, for så at ende med deres baristaer! 

Kunder kan ikke lide tanken om at skulle betale fire eller fem gange, hvad de ville for deres almindelige kaffe. 

Virkeligheden er, at de fleste forbrugere ikke har viden til at forstå prisen og berømmelsen for Geisha. Nogle forbrugere anser det for mildt til at blive betragtet som kaffe! 

Dette er ikke så svært at forstå, når den mest almindelige er en stor mælkebaseret drik, med en blanding , der er ristet for at forbedre chokolade- og karamelsmagene, hvilket ofrer kompleksiteten.

Som konklusion vil ideen om Geisha som en populær forbrugercafé forblive en fantasi, så længe virksomheder ikke bliver overtalt af forbrugerne til overhovedet at overveje at købe Geisha og gøre den tilgængelig. 

Måske hvis et stort antal Geisha-bundter blev tilgængelige i fremtiden, kunne denne fantasi blive en realitet, men for nu er det bare en idé. I sidste ende er det forbrugerne, der driver efterspørgslen. 

Jeg vil i det mindste være glad for at tage Geisha som dommer i mesterskaber, indtil baristaerne beslutter sig for at gå videre til noget andet.