Search
Close this search box.
Sådan Brygger Du Geisha-kaffe Derhjemme: En Nem Opskrift At Prøve

Sådan brygger du Geisha-kaffe derhjemme: En nem opskrift at prøve

Hvis du er en kaffenørd, har du måske bemærket noget buzz omkring noget, der hedder Geisha kaffe. Denne komplekse kaffevariation er i høj efterspørgsel, og den får ofte vanvittige priser på avancerede kaffeauktioner.

Eksperter er begejstrede for dens søde smag og aroma, og den har vundet adskillige kaffepriser, herunder Best of Panama-konkurrencen.

Geisha-kaffebønner kan brygges på en række forskellige måder, såsom med en fransk presse, ved hjælp af en hældningsmetode eller med en vakuumbrygger. Hæld over betragtes ofte som den bedste måde at brygge det på.

Denne artikel vil forklare detaljerne om dyrkning og brygning af Geishabønner, og jeg vil også tale om en Geisha-kaffeopskrift til at lave den perfekte kop.

Hvad er Geisha kaffe?

Geisha (eller gesha) kaffe er en række kaffebønner, der oprindeligt blev opdaget i Etiopien i 1930’erne. Navnet kommer fra den bjergrige Gesha-region i Etiopien, hvor den oprindeligt blev dyrket.

Kolonister, der eksperimenterede med lokale kaffevarianter, præsenterede Geisha-bønnerne for en britisk konsul i 1936, som derefter bragte frø til Tanzania og Costa Rica.

Produktionen spredte sig til Panama i 1960’erne, hvor den hurtigt blev en meget værdsat kaffevariant.

Geisha Kaffebønner.
Sådan Brygger Du Geisha-Kaffe Derhjemme: En Nem Opskrift At Prøve 4

Panamanian Geisha er siden blevet sin egen distinkte variant, hvor Geisha-kaffe fra Boquete-regionen har fået så højt som $600 per pund. Eksperter vurderer konsekvent smagen og aromaen af ​​Geisha-kaffe som noget af det bedste kaffe i verden.

Hvad er den bedste måde at brygge Geisha-kaffe på?

Som enhver type kaffe vil den bedste Geisha-kaffeopskrift afhænge af din personlige smag. Der er dog et par retningslinjer, du kan følge for at sikre, at du får den bedste smag ud af dit bryg:

  • Opbevar dine bønner ordentligt. Geisha-kaffe er dyrt (ca. 60 USD pr. kop), så det er afgørende at opbevare bønnerne et sted, hvor de forbliver friske. Det betyder at bruge en lufttæt beholder og opbevare bønnerne på et køligt, tørt sted væk fra sollys.
  • Undlad at formale bønnerne. Kaffegrums begynder hurtigt at miste smag og fugt, jo længere tid de sidder, så det er en god idé først at male dine bønner, når du er klar til at brygge dem.
  • Sørg for at bruge den rigtige maling til din brygningsmetode. At male dine bønner til den passende grovhed er nøglen. Drypbryggere bruger typisk en fin formaling, mens pour overs og franske presser bruger en mere grov formaling.
  • Brug den rigtige mængde vand og jord. Forholdet mellem jord og vand er det, der gør brygget kaffe ‘stærk’ eller ‘svag’. Typisk vil du bruge mindst 17 g (tre femtedele af en ounce) jord for hver 300 ml (ti flydende ounce) vand. Hvis du vil have en mere robust kop, så kan du bruge mere jord til at booste smagen.
  • Brug filtreret vand ved den rigtige temperatur. Postevand indeholder mange mineraler og andre stoffer, der kan påvirke smagen af ​​en brygget kop kaffe. Sørg for at filtrere vandet vil dramatisk forbedre smagen af ​​din kop. Sørg også for at bruge vand, der ikke er helt kogende, så du ikke brænder kværnen.
  • Drik den sort. Ikke alle er en sort kaffetype, men at drikke sort Geisha-kaffe er langt den bedste måde at virkelig få den fulde smag og aroma.

En anden ting at tage i betragtning er bryggemetoden. Selvom det er fint at bruge en typisk drypbrygger, er et par andre metoder bedre til Geisha-kaffeopskrifter.

I sidste ende afhænger det af din personlige præference og hvilke værktøjer du har til din rådighed:

  • Fransk presse. Den franske presse er en traditionel metode til at brygge kaffe, hvor groft malede bønner brygges lige i vandet og derefter presses ud med et filter på et stempel. Dette er en ligetil metode, der er velegnet til at lave større kander med avanceret kaffe.
  • For over. Dette er en af ​​de mest traditionelle måder at brygge kaffe på. Ved hjælp af en keramisk eller plastiktragt med kaffefilter hældes varmt vand direkte over kaffegrums i koppen eller gryden. Denne metode giver dig meget kontrol over, hvordan kaffen brygges.
  • Vakuum kaffemaskine. Opfundet af tyske ingeniører i 1800-tallet, bruger vakuumbryggere damptryk til at perkolere opvarmet vand op i et kammer fyldt med kaffegrums, hvor det filtreres tilbage i en kande som brygget kaffe. Dette anses ofte for at være den bedste metode af kaffeeksperter.

Her er en nem opskrift på Geisha-kaffe at prøve

Denne opskrift bruger en Hario V60, men enhver hældning over brygger (som en Chemex) bør opnå en lignende effekt.

Til denne opskrift bruger jeg gerne det tyndere filter, som Hario V60 bruger.

Geisha Kaffebønner Med Kaffebønneposen Ved Siden Af.
Sådan Brygger Du Geisha-Kaffe Derhjemme: En Nem Opskrift At Prøve 5

Jeg bruger Geisha kaffebønner fra Thailand. panamanske geishabønner, såsom disse Hayman kaffe mellemristede geishabønner (tilgængelig på Amazon), skulle give en lignende (eller endnu bedre) smag.

Denne opskrift bruger en konservativ mængde bønner og brygger en pænt afbalanceret, aromatisk kop Geisha-kaffe.

Jeg valgte at bruge en lidt finere kaffekværn, fordi der bruges mindre malet kaffe til at brygge denne kaffe. Langsomt hældning af vandet er nøglen til den perfekte Geisha-kaffe. Sådan ser kaffekværnet ud:

Grind Size Geisha Coffee
Sådan Brygger Du Geisha-Kaffe Derhjemme: En Nem Opskrift At Prøve 6

Denne opskrift bør lave omkring 240 ml (otte flydende ounces) kaffe. Jeg anbefalede at drikke det så hurtigt som muligt efter brygning for at få den bedste smag. Vær dog forsigtig, da kaffen bliver varm.

Nu hvor du kender min tankeproces, er det tid til at brygge noget kaffe selv:

Forberedelsestid
2 minutter

Ekstra tid
4 minutter

Samlet tid
6 minutter

ingredienser

  • 15 gram geisha kaffebønner
  • 250 ml vand

Instruktioner

  1. Opvarm vandet til 92°C.
  2. Placer din Hario V60 på en server eller kaffekop.
  3. Indsæt et kaffefilter og skyl kaffefilteret.
  4. Smid det vand ud, der er løbet igennem.
  5. Tilsæt de malede kaffebønner til kaffebryggeren. Sørg for, at vandet stadig har den rigtige temperatur, før du går videre.
  6. Hæld langsomt en lille mængde vand (lige nok til at fugte jorden lidt) i midten af ​​kaffegrumset.
  7. Lad kaffen blomstre i cirka 30 sekunder, før du går videre til næste trin.
  8. Når blomstringen er færdig, hæld resten af ​​vandet direkte ind i midten af ​​bryggeren; for denne kaffebryg, lav ikke cirkler med din skænk.
  9. Lad vandet løbe lidt igennem og giv kaffebryggeren et par hvirvler for at banke eventuelt kaffegrums af bryggerens væg.
  10. Når alt vandet er løbet igennem, smid kaffefilteret ud og server kaffen!

Opdag

 

Relatede Artikler