Search
Close this search box.
Sådan Brygger Du Kaffe Med Frisk Cikorierod

Sådan brygger du kaffe med frisk cikorierod

Hver morgen starter altid med en varm kop kaffe. For nylig blev jeg mindet om familieminder fra 1980’erne om cikorie i kaffe. Jeg var nysgerrig efter cikorie’s rolle i kaffe, så efter at have undersøgt noget i vores familie, fandt jeg ud af, at vi drak en blanding af 70 % Arabica og 30 % brændt cikorie.

I dag, 40 år senere, besluttede jeg at genskabe smagen af ​​min families kaffe- og cikorieblanding. Denne gang ville jeg starte fra bunden med nydyrket cikorie fra vores egen baghave.

Brændt cikorie-kaffe smager ligesom kaffe, men har en smag, der almindeligvis beskrives som let nøddeagtig eller træagtig, afhængigt af plantesorten kan der være en overvejende bitter smag. Når ristet Arabica-kaffe blandes med cikorie i en kopsmagsandel på 70:30, smager den så tæt som muligt på lugten af ​​ristet kaffe.

Hvad er cikorie?

Den plantesort, jeg brugte, er “Spadona Cicory”, som er botanisk klassificeret som “Cichorium intybus”. Bladene bruges rå i salater eller kogt som grøntsag. Roden kan ristes og bruges som kaffeerstatning i en blanding. Begge har en bitter smag. Det tager omkring 2-1/2 måned for roden at være fuldt dannet og kræver tilstrækkelig vand to gange om ugen.

Cikorie Frisk

Cikorieplante

#1 Fjern rødderne og vask planten

Efter 2-1/2 måned rykker du planten op med rode, og fjern rødderne, vask forsigtigt rødderne, indtil rodens overflade er glat. Tør derefter rødderne i solen i en dag for at fjerne fugtindholdet.

En plante vil give omkring 100 gram brændt cikorie, tilstrækkeligt til 7 kopper kaffe, hver kop vil kræve cirka 10 til 15 gram brændt cikoriepulver.

Cikorie Trimmet

Forberede Cikorie

#2 Skær cikorieroden i skiver og soltør

Næste dag skærer du de tørrede rødder i tykke 5 mm skiver og soltør dem en hel dag for at slippe af med eventuel resterende fugt.

Skiver Cikorie

#3 Rist cikorie

Læg den snittede og tørrede cikorierod på en bageplade med et stykke bagepapir. Rist de tørrede rødder i en forvarmet ovn ved 220F i 30 minutter. Hold øje med rødderne, da de kan brænde på grund af rodkvaliteten eller fugtindholdet.

Efter 30 minutter skrues ned for temperaturen til 180F og steges i yderligere 10 til 15 minutter. Rodskiverne vil have en mørkebrun farve. Der kan være et par skiver for lidt, men ingen bekymring. Fjern de ristede cikorieskiver og lad dem køle af.

Cikorie Tilberedt

Ristet Cikorie

Cikorie Klar

#4 Kværn cikorie

Brug en kaffekværn eller en morter og støder til at male den ristede cikorierod til et fint medium groft pulver.

Morter Støder Til Kaffen

#5 Kværn kaffen

Kværn de mellemristede Arabica-kaffebønner til en groft maling og lidt mere til et fint pulver.

Kaffekværnstørrelse

#6 Blend cikorie med kaffen

Brug en filterkaffe-drypmetode i rustfrit stål eller en hældningsfiltermetode til at brygge kaffen. Brug 70 % kaffe og 30 % brændt cikorie til din blanding.

Forberedelse Til Brygning

#7 Server og nyd

Hæld den filtrerede varme Arabica-kaffe blandet med cikorie i en kop. Tilsæt mælk og sukker efter behov. Den dejlige blanding af ristet Arabica-kaffe med ristet cikorie er klar til at nyde.

Brygget Cikorie Kaffe

Artikel video

Se video tutorial på Youtube: Sådan rister du cikorierod og brygger kaffe.