Search
Close this search box.
Sådan Ristes Grønne Kaffebønner I Ovnen?

Sådan Ristes Grønne Kaffebønner I Ovnen?

Der har været en tendens i vores efterspørgsel efter kaffe.

Flere og flere mennesker bevæger sig væk fra de månedlige kaffeposer med årlig holdbarhed og foretrækker nu at betale mere for en god friskristet kaffe fra den lokale kaffebar. Du får meget mere smag for pengene – og selvfølgelig værdsætter den mere og mere kvalitetsbevidste offentlighed det naturligvis.

Der er dog andre løsninger, hvis de er på budget eller bare vil “gøre det selv”. Med ret enkle midler kan du faktisk stege dine egne kaffebønner.

Grønne Kaffebønner / Rå Kaffebønner

Mange mennesker er vant til de Ristede Kaffebønner og tænker ikke rigtig over, hvor den uforarbejdede kaffebønne kommer fra. I lang tid troede jeg også, at kaffebønnerne blev brændt direkte fra importen, og at det bare er ”hvordan man køber dem”. Men da min interesse for kaffesmagen udviklede sig, begyndte jeg at se nærmere på, hvordan man nørder lidt med kaffen. Det er her, jeg fandt ud af, at man let kan få  grønne kaffebønner  / rå kaffebønner og endda stege dem efter behov.

Et besøg på Google, og du finder snart et godt udvalg af grønne kaffebønner. Prisen varierer afhængigt af bønnen, men med en startpris på omkring USD10 pr. 500 g, 

Hjemmelavede ting har altid noget unikt ved det – og kaffen er ingen undtagelse, da du faktisk kan sætte dit præg på smagen, jo mere erfaren du bliver inden for stegningskunsten. For at variere ristningsprofilerne kan du f.eks. Få noget andet end kaffebønnerne og til sidst ramme den, der passer bedst til din kaffesmag.

Men hvordan begynder man at stege kaffe derhjemme? Ja, der er faktisk forskellige metoder, som du kan bruge derhjemme. I det følgende vil jeg fortælle dig, hvordan du steger kaffe i ovnen.

Kafferistning I Ovnen

En af måderne du kan stege kaffe på er i en meget almindelig ovn. Med en stegepande eller en ildfast fad kan du hurtigt riste 200-400 gram kaffe med et par enkle trin:

  1. Start ovnen. Forvarm ovnen til ca. 225 grader. Brug ikke varm luft. Mens ovnen opvarmes, kan du finde den tallerken / pande, du skal ryste. Hæld den ønskede mængde grønne kaffebønner i skålen / panden i et lag. Hvis de ligger oven på hinanden, bliver stegningen mere ujævn.
  2. Tage tid. Når ovnen når 225 grader, skal du placere kaffebønnerne i midten. Sæt nogen. en igangværende timer, hvis du vil overvåge stegningen med tiden til fremtidig ristning.
  3. Lyt. Kaffebønnerne giver såkaldt “popcorn-lyd” – En eller to gange pr. Bønne (anden knæk er dog svær at høre / differentiere). For mig handler det mest om, hvordan kaffebønnerne ser ud, men jeg holder aldrig op med at stege, før de knækker. Derfor er denne lyd en indikation for mig, at jeg skal holde øje med.
  4. Hold øje med. Afhængigt af bønne- og Brugningsmetoden skal du lyse, medium eller mørk. Til espresso skal du f.eks. Sigte på en mørkere stege (mørk chokoladefarve) som en tommelfingerregel, mens filterkaffe normalt er lys til medium stege (mørk karamelfarvet).
  5. Paletkniv. Det er en god ide at have en paletkniv eller lignende klar, så du kan vende bønnerne ca. hvert andet minut. Især hvis du har erfaring med, at din ovn bliver ujævn som min.
  6. Køling. Når du er tilfreds med farven på stegningen, skal du tage dem ud af ovnen. Køling er vigtig – hold derfor en kold stegepande klar til at hælde på. Hæld om nødvendigt kaffebønnerne fra beholder til beholder.

Tips Til Kaffe Stegning

  • Risteprofil. Undersøg om nødvendigt den anbefalede stegeprofil for hver type bønner. Er smag som forventet, og husk altid, at du skal følge dine egne smagsløg. Men i begyndelsen kan de anbefalede profiler være en indikation af, hvilken stegeprofil der giver det bedste resultat for den specifikke bønne.

  • Ingen varm luft. Kaffebønnerne afgiver nogle små tynde flager, som let flyver rundt. Hvis du bruger varm luft, risikerer du, at flagerne sætter sig på ubehagelige steder i ovnen. Flagerne er dog ikke “farlige” i kaffen – så hvis de ikke sorteres, gør det ikke ondt at male dem med kaffen.

  • Sørg for god ventilation. Stegeprocessen udvikler noget røg, som kan være generende i et lukket køkken. Åbn derfor vinduer og tænd hætte.

  • Dårlige kaffebønner. Når bønnerne er kolde, anbefales det at hælde dem i en lufttæt beholder eller ventilpose, så aromaen opretholdes.

  • Hviletid. Lad kaffebønnerne hvile i mindst 24 timer – helst 48 timer. Derefter får de aromatiske olier at sætte sig i kaffen, hvilket gavner slutproduktet. Du kan dog i princippet bruge kaffebønnerne lige efter stegning – men smagen bliver lidt mere “flad”. Smagen af ​​kaffebønner aftager ca. 1 måned efter stegning – meget længere end det, skal de ikke stå ubrugte.

Jeg håber, du kan bruge denne anmeldelse af kafferistning i hjemmet i ovnen. Prøv det og smag det. Det kan tage mange mislykkede forsøg, før du finder den kaffebønne og smag, der passer dig og din brygning bedst. Men det er al den ulejlighed værd da.