Search
Close this search box.
Sødestoffer: Hvordan Påvirker De Smagen Af ​​din Kaffe?

Sødestoffer: Hvordan påvirker de smagen af ​​din kaffe?

Mens mange af os nyder at drikke vores kaffe uden mælk eller sukker, er der masser af mennesker derude, der tilføjer noget for at forsøde deres kop. Dette kan være sukker, honning eller kunstige sødestoffer.

Der er så mange muligheder for folk, der ønsker at tilføje sødme til deres kop kaffe. Men præcis hvordan påvirker disse stoffer kopprofilen? Og hvordan adskiller sukker sig fra dets alternativer?

For at lære mere om videnskaben bag at tilføje sødestoffer til kaffe, talte jeg med tre eksperter. Læs videre for at finde ud af, hvad de havde at dele.

Sukker

Hvorfor søder folk deres kaffe?

Der er nok at sige til usødet kaffe. Det er dog ikke ualmindeligt, at folk finder, at smagen af ​​kaffe er for intens eller syrlig, især for kaffe af lavere kvalitet. For nogle mennesker er løsningen på dette at tilføje noget sødt.

Jamie van Dam og Les Kuan er administratorer og instruktører på Canadiske Barista Institut. De siger, at fordi at drikke kaffe er så subjektiv en oplevelse, er der ingen rigtig eller forkert måde at nyde det på.

“For de fleste mennesker er kaffe bitter, fordi de drikker dårligt ristede, forberedte og bryggede bønner, der også er forældede,” siger de. “Disse faktorer fører til en ekstremt bitter kop, som de fleste drikker til [the caffeine].”

At putte sødestoffer i enten varm eller iskaffe gør drikken glattere og mere velsmagende for mange kaffedrikkere – især dem, der ikke drikker meget kaffe.

De tilføjer: ”Der er nogle, der vænner sig til det og drikker kaffe sort uden sukker. Denne tolerance ændrer dog ikke på det faktum, at enhver forældet eller dårligt ristet kaffe sandsynligvis stadig er flad, intens eller bitter.”

Laura Christian er Senior R&D Manager hos La Colombe kafferistere. Hun er enig med Jamie og Les og bemærker, at for nogle mennesker fungerer sukker og mælk i harmoni med nogle af kaffens smag.

“[Darker roasts] kan være modig, bitter og astringerende,” siger Laura. “Tilsætning af enhver type sødemiddel kan opveje nogle af de mere skarpe smage og blødgøre kaffen lidt.”

Espresso

Typer af sødeog hvordan de påvirker kaffesmagen

Vi ved, at kaffe tilbyder en verden af ​​variation, hvad smag angår, takket være oprindelse, terroir, forarbejdning og ristningsprofiler. Derfor er nogle kaffer naturligt sødere end andre, og smagen vil variere afhængigt af disse og andre faktorer.

Selvom udvalget af sødestoffer måske ikke er så omfattende, er sukker langt fra den eneste mulighed. Den nemmeste måde at adskille dem på er at opdele dem i tre kategorier: sukker, kunstige sødestoffer og naturlige sødestoffer.

Sukker findes oftest i en af ​​tre former: hvid, brun eller rå.

Hvidt granuleret sukker bruges generelt til at søde kaffe uden drastisk at ændre dens overordnede smagsprofil. Det samme gælder for råsukker, som er en lettere smag.

Brunt granuleret sukker har dog en kraftigere smag, som skyldes tilsætning af melasse under produktionsprocessen. Dette tilføjer lidt mere kompleksitet til sødmen og forårsager den mest drastiske ændring i en kop kaffe.

Ud over sukker er der også kunstige sødestoffer, som blev fremtrædende i det 20. århundrede. De kan anvendes på alle typer produkter, lige fra kaffe og te til sukkerfri læskedrikke. Mange mennesker skifter til kunstige sødestoffer for at skære ned på deres sukkerindtag, af en række årsager.

Laura siger: “Der er en masse forskellige produkter på markedet med forskellige kemiske sammensætninger, anbefalede brugsniveauer og smag.”

De fire mest brugte kunstige sødestoffer er:

  • Sucralose (Splenda)
  • Aspartam (Equal, Nutrasweet)
  • Saccharin (Sweet’N Low, Sugar Trim)
  • Stevia (SweetLeaf, Truvia)

Jamie og Les tilføjer: “Aspartam og saccharin har ingen kalorier, og sucralose har nogle kalorier, men meget færre end sukker, fordi det teknisk set er en sukkerbaseret alkohol.”

Stevia opfattes ofte som en mere “naturlig” mulighed, men Jamie og Les påpeger, at det stadig er et fremstillet produkt.

“Stevia er en plante, hvis blade er søde. Du kan dog ikke bare male blade ind i din kaffe; det skal udvindes og koncentreres først,” siger de. “Dette såkaldte naturlige sødemiddel skal faktisk syntetiseres og behandles separat.”

Den tredje kategori af sødestoffer omfatter produkter, der er mere tro mod deres “naturlige” etiket end Stevia. Nogle af disse omfatter honning, ahornsirup og melasse.

Andre naturlige sødestoffer omfatter ting som frugtpuré og juice, agavenektar og sirupper fra andre planter. Disse muligheder vil højst sandsynligt påvirke kaffens kopprofil drastisk, afhængigt af hvilken du tilføjer.

Espresso Og Vand

Videnskaben bag sødme

Så hvilke forbindelser i sukkerarter og kunstige sødestoffer ændrer faktisk smagen af ​​din kaffe?

Sukker er et kulhydrat, der består af kulstof, ilt og brintatomer. Der er tre hovedtyper af sukker, som er kategoriseret efter, hvordan disse tre atomer er arrangeret. Disse er monosaccharider, disaccharider og polysaccharider.

Monosaccharider er, hvad vi kender som simple sukkerarter. Disse omfatter glucose, fruktose (findes i honning og frugter) og galactose (en mælkesukker).

Disaccharider er mere komplekse og omfatter saccharose og lactose. Monosaccharider og disaccharider omfatter de fleste af de sukkerarter, vi kender, som “søder”. For eksempel er saccharose, hvad vi kender som “klassisk” sukker, og det er afledt af enten sukkerrør eller roer.

Polysaccharider omfatter imidlertid stivelser, dextriner og cellulose. Disse findes ofte i fibrene i vegetabilske fødevarer og er de mest fundamentale kilder til energi og fibre i de fleste diæter.

Kunstige sødestoffer er lidt anderledes. De er bredt mærket som sukkererstatninger eller ikke-ernæringsmæssige sødestoffer, fordi de indeholder færre kalorier end sukker, eller slet ingen. Disse sødestoffer behandles og raffineres under deres fremstilling.

“De fleste, hvis ikke alle, markedsføres efter, hvordan de kan bruges i stedet for sukker,” siger Jamie og Les. “For eksempel er nogle typisk en en-til-en-substitution, som kokos, turbinado eller demerara sukker.

“Nogle er højintensive sødestoffer, som kan bruges i drastisk lavere niveauer for at bidrage med samme mængde sødme som sukker. Klassiske eksempler er acesulfamkalium, aspartam og sucralose.”

Lige meget om du bruger sukker, kunstige sødestoffer eller naturlige sødestoffer til at ændre din kopprofil, vil der være interessante interaktioner i din kop.

Men videnskaben tyder på, at bortset fra sødme har sukker faktisk en række andre dybtgående virkninger. Ifølge Yale Scientific gør det langt mere end bare at forsøde din kop.

Publikationen siger: “Ifølge resultater øger sukkerarter vandopløseligheden og koncentrationen af ​​enkelte koffeinmolekyler, mens de mindsker koffeinoligomerernes – flere koffeinmolekyler forbundet sammen.

“Derudover har sukkeret i sig selv energiforstærkende effekter, der skal overvejes.”

Brun Farin, Hvidt Sukker Og Kaffe

Hvornår skal man tilføje eller springe sødemidlet over

Som med alle kaffetilsætningsstoffer er beslutningen om at tilføje sødemiddel typisk subjektiv og overladt til den enkeltes præferencer. Der er ingen faste regler at følge.

“Kaffe er super subjektivt, og alle har deres egne præferencer, når det kommer til, hvor sød du vil have din drik,” siger Laura. “Vores mål er at gøre kaffe tilgængelig. På vores caféer forviser vi ikke folk til ‘sukkerøen’, men opfordrer dem i stedet til at lave kaffen lige som de vil have den, lige i baren.

“Nogle kaffepurister kan opfordre kaffedrikkere til ikke at tilføje sødestoffer (eller mælk) til kaffe af høj kvalitet. Hos La Colombe vil vi opfordre dig til at drikke din kaffe, som du kan lide den.”

Jamie og Les mener i mellemtiden, at det største problem er, hvorfor folk overhovedet har brug for sukker. Ifølge dem er der bedre måder at begrænse din afhængighed af sødestoffer.

De siger: “Hold op med at drikke kaffe, der smager så bittert. Du kan gøre dette ved at købe bønner af høj kvalitet, der ikke er overristede (brændte og mørke), tilberedt af folk, der ved, hvordan man [get the best out of their beans].

“Hvis du gør alt dette, vil din kaffe være mindre bitter, og du vil bruge mindre sukker eller sukkererstatninger, fordi du ikke behøver at skjule smagen.”

Rørende Kaffe

Mens sødestoffer bestemt kan afbalancere kaffens bitterhed og ændre den overordnede smag, bør hver enkelt altid tilberede deres kaffe på den måde, de foretrækker. Den bedste måde at finde ud af, hvad du bedst kan lide, er at eksperimentere.

I sidste ende skal du sørge for, at du køber gode bønner af høj kvalitet, som er retfærdigt og etisk fremskaffet. Du vil måske opdage, at drikke en anden stege eller bønner fra en anden oprindelse eliminerer behovet for sukker helt.