Search
Close this search box.
Kafferistning Forklaret For Begyndere

Hvordan dyrkes kaffe egentlig?

Mange undrer sig måske over, hvordan kaffe kommer fra jorden til kaffekoppen, derfor er årsagen til denne artikel. Lad os komme til det med det samme.

Ved du, at kaffe er udvundet af to store frugter, som er Coffea Robusta og Coffea Arabica (botaniske navne)? Coffea Arabica er mest dejlig af alle, da den har en mere diskret smag, såvel som berigende kvalitet i modsætning til den bitre smag, fra Coffea Robusta.

Coffea Arabica udgør over 70% af kaffeforsyningen i verden, men på den anden side er visse kulturer begyndt at finde interesse og favorisere Coffea Robusta sammen med en blanding af begge kaffearter for at skabe en særlig essens.

Kaffebønner kan kun dyrkes i tropiske områder inden for regioner flankeret af Stenbukkens og Krebsens vendekreds kendt for at blive kaldt bønnebæltet. 

Kaffebønneplanter er flerårige buske og kommer til at vokse så højt som tyve fod i højden med tilstedeværelsen af ​​deres skinnende og brede blade, som er mindre komplekse i udseende med hvide blomster, der ligner dem, der findes i citrusafgrøder. 

Efter et stykke tid kommer disse blomster til at bane vejen for, at kaffebønnen kan blomstre til grønne som småsten, der gradvist bliver gule, derefter orange og til sidst røde, hvilket markerer høsttidspunktet og derefter tørrer ud.  

Processen med at få kaffebønnerne til at ende i din kop kræver, at du skal igennem en lang række produktions- og dispensationstrin. 

Normalt bliver de grønne kaffebønner plukket til brug for hånden, da de kommer til at spire i små klumper, selvom træet er ret stort og tykt, dyrkes ofte i regnskovsområder, hvilket gør mekanisk høst til en sjælden metode, som muligvis kan skabe høstfejl på kaffebønnerne under processen.

Efter at kaffebønnerne er plukket, spredes de ud i det fri for at tørre ud, mens formaling følger derefter.

Når kaffebønnerne er tørret ud, kan de passere gennem den næste fase, som enten kan gøres ved en tør eller våd metode. 

Hvis man går efter den våde teknik, bruges tilførsel af en stor mængde vand til at isolere de gode kaffebønner fra de dårlige kaffebønner samt fjernes fra skindet omkring bønnerne. 

Den våde metode betragtes som en fejlagtig økologisk teknik, da den ses som et forurenende stof.

På den anden side udføres den tørre teknik, som er stærkt anbefalet, ved at sprede kaffebønnerne ud på en stor solid platform med direkte kontakt med solen. 

De pulveriseres derefter og afskalles. 

Denne teknik går faktisk langt med at udvinde dens rigere smag, men under hvilken man skal udvise forsigtighed, da den kan gøre kaffebønnen skrøbelig, hvis den bliver overtørret og forme sig til en kagelignende form, hvis den ikke tørres ordentligt ud.  

Til sidst formales kaffebønnerne for at tage den resterende frugt ud af bønnebeholderen, sorteres, sorteres og til sidst transporteres over hele kloden. 

Denne fase markerer ristningen af ​​kaffebønnerne for at udtrække dens smag.

sv_SESV